Extra functies noodradio’s vallen tegen
Annemieke Herberigs WoordvoerderGepubliceerd op:26 mei 2025
De Consumentenbond onderzocht 10 noodradio’s en 2 ‘gewone’ radio’s tussen de €20 en €230. Experts bekeken de ontvangstkwaliteit binnenshuis, de geluidskwaliteit, het gebruiksgemak en de degelijkheid. Ook testten ze extra functies, zoals de oplaadslinger (‘crank’), het zonnepaneeltje, de ingebouwde powerbank en de zaklamp.
Opladen lastig, powerbank traag
Noodradio's volledig opladen met een slingertje blijkt niet realistisch. Je moet dan 120 tot 150 omwentelingen per minuut maken, en dat is niet vol te houden. En voor elke 2 minuten radio, moet je 1 minuut draaien.
Het zonnepaneeltje van de noodradio’s blijkt ook niet sterk genoeg om het apparaat op te laden. Het zorgt er alleen voor dat de accu niet helemaal leeg gaat. De Consumentenbond adviseert daarom om niet te veel te vertrouwen op deze laadfuncties. Noodradio's met een lange speelduur bij een volle accu óf op losse batterijen zijn een betere keuze.
De geteste radio’s op batterijen gaan tussen de 36 en 86 uur mee. De meeste noodradio’s hebben een ingebouwde accu, waarvan de capaciteit uiteenloopt van 10 tot meer dan 200 uur. De accu is soms ook te gebruiken als powerbank, maar de capaciteit is beperkt en snelladen is niet mogelijk. Het opladen van een smartphone duurt bijvoorbeeld zo’n 3 tot 8 uur. Met een gewone, losse powerbank is dat 1,5 uur.
FM-signaal voldoende
Met alle geteste gewone radio’s en noodradio’s kunnen consumenten in een noodsituatie berichten van de overheid beluisteren. Ook met de simpelste van een paar tientjes. Het FM-signaal is goed genoeg om stemmen te verstaan.
Een aantal geteste radio’s ontvangt ook het digitale 'DAB+'-signaal. Dat biedt meer zenders en de geluidskwaliteit is beter, maar het signaal is wel minder betrouwbaar dan FM. De verbinding kan namelijk helemaal wegvallen bij storingen.
Over de ingebouwde zaklampen bij alle radio’s is de Consumentenbond positief.