icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dagaanbiedingssites

Websites als iBood en 1DayFly hebben elke dag weer nieuwe aanbiedingen. Ze proberen je met allerlei trucs tot koop over te halen. Sommige dagaanbieders bieden vooral nutteloze producten aan. Nuttig of niet: zijn het prijstechnisch goede deals? Wij bekeken 8 van dit soort sites.

Else Meijer

Else Meijer , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:3 juli 2018

dagaanbiedingen-onlinekopen

Hoe het werkt

Dagaanbiedingssites bieden elke dag tussen de 5 en tientallen producten aan. Sommige sites verkopen ook uitjes. Je koopt het product of uitje bij de site zelf, dus niet bij de achterliggende leverancier. 

Om de druk op te voeren passen de sites een aantal verkooptrucs toe:

 • klok die terugloopt vanaf 24 uur
 • vermelding hoeveel stuks er nog op voorraad zijn of hoeveel er al van zijn verkocht
 • forum met enthousiaste kopers/bezitters van het product
 • doorgestreepte 'van'-prijs of kortingspercentage

De aanbiedingen duren vaak helemaal geen 24 uur, maar langer (en soms korter als de voorraad op is). Toch tikt de klok altijd terug vanaf 24 uur. Alleen bij 1DayFly en iBood duren de aanbiedingen echt 24 uur.

Het aanbod

De producten die worden aangeboden lopen uiteen van gangbare artikelen als scheermesjes, inktcartridges, sokken en batterijen tot spullen waarvan je niet wist dat je ze wilde. Zoals een cardioapparaat ('Effectief tegen allerlei klachten!'), verlichting voor je traptreden of 4 bananenplanten.

De producten zijn bijvoorbeeld afkomstig van fabrikanten die een restpartij kwijt willen, of juist een nieuw product promoten. Vaak komen dezelfde producten bij meerdere dagaanbiedingssites langs. Ook worden bepaalde merken (zoals Fruit of the Loom, Pierre Cardin en Travelin) haast doorlopend op een of meer sites aangeboden.

Bij veel producten staat geen, of een onbekend, merk vermeld. Ook is (bij apparaten) niet altijd het typenummer bekend. Daardoor is het lastig prijzen te vergelijken en te zoeken naar testresultaten of reviews.

Is het echt zo voordelig?

De sites pretenderen goede deals te hebben. Wij vergeken per site van 10 aanbiedingen de prijzen met andere online aanbieders. Uit deze steekproef bleek dat iBood en 1DayFly vaak een goede aanbieding hadden. Hun prijzen waren meestal de laagste die we tegenkwamen.

Checkdiedeal en Koojedeal daarentegen boden beide slechts bij 1 van de 10 producten de laagste prijs. Vaak lagen hun prijzen zelfs bóven de prijs die we op internet veel tegenkwamen. De andere sites (Groudeal, Dealdonkey, Elkedagietsleuks en Voordeelvanger) hadden soms een goede en soms een slechte deal.

Prijzen vergelijken is lastig omdat sommige producten geen of een onbekend merk hebben of omdat een typenummer ontbreekt.

Proef op de som

Wat als je spijt krijgt van de (impuls)aankoop? Volgens de Wet koop op afstand krijg je je geld terug (inclusief verzendkosten) als je het artikel binnen 14 dagen terugstuurt. Een webwinkel hoort de klant bij het toesturen van het gekochte te wijzen op deze herroepingsprocedure, maar alleen iBood doet dit. 

Wij kochten bij elke aanbieder 5 producten en stuurden ze terug. Meestal kregen we netjes op tijd ons geld terug, maar bij 1DayFly kregen we ons geld 3 keer te laat terug. Checkdiedeal en Voordeelvanger betaalden 1 keer helemaal niks terug. Voordeelvanger betaalde bovendien 1 keer wel de kosten van het artikel, maar niet de verzendkosten terug.

Klachten

Er wordt veel geklaagd over dagaanbieders die bij een klacht verwijzen naar de achterliggende leverancier. Dat mag niet: de dagaanbiedingssite is als verkoper jouw aanspreekpunt bij problemen. Maar behalve iBood, 1DayFly en Koopjedeal zijn de onderzochte websites hierover in hun Algemene Voorwaarden niet erg duidelijk.

Tips

 • Kijk altijd wat een product/uitje bij andere aanbieders kost.
 • Soms gaat het om een oud model of een voorraad die op moet. Bedenk of je dit oudere model ook echt wilt.
 • Twijfel je over de aankoop, laat je dan niet opjutten door tijdsdruk. Vaak is de aanbieding nog wel een dag geldig. Bovendien komen sommige aanbiedingen bij dezelfde of andere dagaanbiedingssites op een later moment terug.
 • De reviews of meldingen op het forum van de site zijn soms geschreven door medewerkers van de site of van de achterliggende leverancier. Bekijk ze dus kritisch.
 • Bekijk welke voorwaarden aanbieders bij het retourneren stellen. Hoewel sommige 'eisen' niet rechtsgeldig zijn, voorkom je veel gedoe door er aan te voldoen (zolang ze redelijk zijn). Aangetekend versturen, zoals 1DayFly vraagt, is niet redelijk en niet rechtsgeldig.
 • Wil je je niet teveel blootstellen aan verleiding, meld je dan in elk geval af voor de nieuwsbrief van de dagaanbieder(s).

 

 

Nieuw & interessant

 • webshoppende consument beste slechtste webshop
  21 jun.

  De beste webwinkels volgens online-shoppers

  Webwinkelen: we doen het massaal. Welke winkels zijn favoriet en waarom?
 • Webwinkelen in China
  Nieuws  |  17 mei.

  Actie tegen AliExpress

  Zes Europese consumentenorganisaties vragen hun nationale toezichthouder om op te treden tegen AliExpress. De Chinese webwinkel hanteert verkoopvoorwaarden die in strijd zijn met Europese consumentenregels.
 • rabo-safe2pay-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  23 apr.

  Rabo Safe2Pay

  Sinds kort kun je bij een aantal webwinkels betalen via Rabo Safe2Pay. Wij namen de betaaldienst onder de loep.
 • Artikel betaaltoeslagen online aankopen
  28 mrt.

  Betaaltoeslagen bij online aankopen

  Bedrijven mogen geen toeslagen meer rekenen voor betalingen met betaalpas, creditcard, overboeking en incasso. Voor andere betaalmiddelen wel.