icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test: Privacy en veiligheid van 16 Smart Home producten

Bij een hacktest van 16 slimme apparaten vond onze Belgische testpartner TestAankoop maar liefst 54 kwetsbaarheden. Fabrikanten moeten méér doen om een betere veiligheid te garanderen. De oplossing is vaak een software-update. Maar bij veel producten is het onduidelijk hoe lang de fabrikant updates geeft.
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert ElektronicaGepubliceerd op:10 september 2021

Voor en nadelen robotstofuiger

Slimme apparaten

Voor steeds meer apparaten kan je nu ook een 'slimme' variant kiezen die je met het internet kunt verbinden en via een app kunt bedienen. Dit 'Internet of Things' brengt echter ook veiligheidsrisico’s met zich mee, zo blijkt uit deze test.

Testresultaat

TestAankoop deed een veiligheidstest bij een kleine steekproef van slimme toestellen. De digitale veiligheid blijkt nog steeds een heikel punt. In totaal stelden ze 54 kwetsbaarheden vast. En dat bij slechts 16 apparaten. 

 • 2 robotstofzuigers
 • 1 smart tv
 • 2 deurbellen
 • 2 alarmsystemen
 • 2 wifirouters
 • 2 deursloten
 • 2 babyfoons
 • 1 garagepoortopener
 • 1 seksspeeltje
 • 1 keukenrobot

Tien van de 16 producten hadden minstens 1 serieuze kwetsbaarheid. Dat wil zeggen: hackers kunnen die (relatief) makkelijk uitbuiten. Ze kunnen bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens stelen. Of fysiek toegang krijgen tot je woning.

Proscenic M6 Pro

De robotstofzuiger Proscenic M6 Pro kun je beter niet in huis halen. Deze robotstofzuiger stuurt persoonlijke informatie onbeveiligd naar buiten. Bijvoorbeeld het wachtwoord van het wifinetwerk waarmee het apparaat is verbonden. Maar denk ook aan de locatie van het apparaat en de plattegrond van je huis. 

Raykube

Ook een slim deurslot, de Raykube is onveilig. Binnen een paar minuten ging het slot open. Een hacker kan het deurslot makkelijk ontgrendelen met het juiste gereedschap. 

Motorola Comfort Connect 85

Deze babyfoon is zeer slecht beveiligd. Een hacker kan op afstand commando’s naar de babyfoon sturen. Zoals de bewegingsdetectie uitschakelen. De hacker moet dan eerst fysiek toegang hebben tot een Comfort Connect-camera om de gegevens te verzamelen.

Ons advies

De ernst van de veiligheidsrisico’s is groter bij onbekende merken. Meestal is ook het aantal risico's groter. Bij de vorige hacktest van slimme apparten uit 2020 was dat ook het geval. Wij adviseren je om geen onbekende slimme apparaten te kopen op platformen zoals AliExpress.

Bij producten van grotere merken als Samsung is meer aandacht voor een goede beveiliging. Maar een garantie is het niet. Ook grote merken laten nog steken vallen. 

Deze producten werden getest

 1. AEG RX9-2-4STN, Robotstofzuiger
 2. Proscenic M6 Pro, Robotstofzuiger
 3. Samsung QE55Q60T, Smart TV
 4. Ezviz DB1C, Deurbel
 5. (Onbekend) 1080P Smart WiFi Video Doorbell, Deurbel
 6. Xiaomi Mi Smart Sensor Set, Alarmsysteem
 7. Linkind Home Security System Starter Kit, Alarmsysteem
 8. Tenda AC10, Wifirouters
 9. TP-Link Archer AX73, Wifirouters 
 10. Yale Linus, Slimme deursloten
 11. Raykube, Slimme deursloten
 12. Motorola Comfort Connect 85, Babyfoons
 13. 360 Eyes EC80, Babyfoons
 14. Refoss RSG100, Garagepoortopener
 15. Magic Motion Flamingo, Seksspeeltje
 16. Ikohs Chefbot Touch, Keukenrobot

Bron: TestAankoop Bescherm je huis tegen hackers

Hoe werd er getest?

Ze kozen niet alleen producten van populaire of gereputeerde merken. Ook goedkope, onbekende merken werden getest. Dit zijn producten die je vaak alleen (tijdelijk) op online platformen als Amazon of AliExpress vindt.

Twee onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven bestudeerden de producten. Ze onderzochten waar apps en toestellen gegevens naartoe sturen en om welke gegevens het gaat. Zo bleek dat bij 10 toestellen sprake was van een onveilige HTTP-verbinding.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Slimme stekkers openingsbeeldvideo
  Test | 24 jan.

  Beste slimme stekkers met energiemeetfunctie

  Met een slimme stekker met energiemeetfunctie vind je de echte stroomvreters in huis. Hij kan ook op een bepaalde tijd de stroom in- en uitschakelen, bijvoorbeeld om energie te besparen. We hebben er 15 getest.
 • action-tuinspot1
  Eerste indruk | 1 jul.

  Zwakstroom tuinlampen Action

  De nieuwe tuinlampen van Action zijn spotgoedkoop. Ze werken met 24 Volt zwakstroom zodat je geen gevaarlijke kortsluiting kunt krijgen bij het tuinieren. Ze zijn bovendien smart. Zijn er ook nadelen?
 • Hoofdbeeld Askvader
  Eerste indruk | 25 apr.

  Ikea stopcontactsysteem

  Ikea verkoopt een nieuw modulair stopcontactsysteem: Åskväder. In combinatie met de los verkrijgbare aan/uit-knop zijn verbonden apparaten eenvoudig schakelbaar via een fysieke knop en draadloze afstandsbediening. Het stoomsysteem is ook ‘smart’ te maken als je ook de verbindingshub van Ikea hebt.
 • smart home openingsbeeld2
  3 mrt.

  Onvoldoende informatie over updates

  Koop je een slim apparaat, dan wil je die een aantal jaar veilig en optimaal kunnen gebruiken. Het is daarom belangrijk om je apparaat te updaten. Wij onderzochten of fabrikanten hier duidelijk over zijn op hun website.