icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Prijspeiling supermarkten 2019

Wij hebben de prijzen vergeleken van de 15 grootste supermarkten van Nederland. We keken daarbij naar 150 A-merken en 120 huismerken. We zien dat het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is gegroeid naar ruim 40%. Vorig jaar was het verschil nog 36% en in 2015 was het verschil 31%. 

Gepubliceerd op:27 augustus 2019

Prijspeiling supermarkt 1200x800

Huismerk versus A-merk

Er zijn veel huismerken. Zo heeft Jumbo het Jumbo-huismerk en Plus het Plus-huismerk. Albert Heijn heeft naast het AH-huismerk ook het budgethuismerk AH Basic. Het budgethuismerk hebben wij niet in de vergelijking opgenomen tenzij er geen 'gewoon' huismerk was.

Sommige huismerken zijn bij meerdere winkels verkrijgbaar, zoals G’woon bij onder andere Coop, Deen en Hoogvliet en het merk 1 de Beste is verkrijgbaar bij Dirk en Dekamarkt.

Soms krijgt het huismerk binnen een bepaald assortiment een andere naam. Bijvoorbeeld Sum & Sam voor het oosterse assortiment of Melkan voor het zuivelassortiment.

Verschil in prijs

Voor een kar met 90 A-merken betaalden we dit jaar €177, voor een wagentje met huismerkproducten €105. Dat is ruim 40% goedkoper. Het verschil tussen A-merken en huismerken is daarmee groter geworden. Een jaar geleden was dat nog 36%.

A-merken zijn wel veel vaker in de aanbieding dan huismerken. Voor wie vooral aanbiedingen koopt, zal het verschil dus een stuk kleiner zijn.

Goedkoopste supermarkt

Over het gehele assortiment bestaat er geen goedkoopste supermarkt. Daarom maken we de opsplitsing tussen A-merken en huismerken. A-merken zijn producten zoals bijvoorbeeld Coca-Cola en Douwe Egberts. Huismerken zijn herkenbare productlijnen die qua prijs en kwaliteit gepresenteerd worden als hét alternatief voor een A-merk.

De online supermarkt Picnic en sommige winkels van Hoogvliet en Jumbo hebben de laagste prijzen voor A-merken. Zij zijn gemiddeld 5% goedkoper.

Predicaat Laagste Prijs

Predicaat LaagstePrijsAlleen Picnic krijgt het Laagste Prijs-predicaat. Zij hebben een vaste lijn met prijzen en het maakt dus niet uit waar je je boodschappen laat bezorgen. Opmerkelijk is wel dat Picnic voor huismerken juist duurder is dan gemiddeld.

Aldi en Lidl zijn het goedkoopst voor huismerken. Daar ben je gemiddeld 15% minder kwijt. Aanbiedingen zijn niet meegewogen en bij huismerken kan de kwaliteit verschillen.

Prijslijnen

Steeds meer supermarkten hebben verschillende prijslijnen. Dit was al zo bij Jumbo en Hoogvliet, en nu ook bij Plus. Bij Hoogvliet is de verdeling tussen duurdere en goedkopere filialen ongeveer 55% en 45%. Het prijsverschil zit 'm vooral in de huismerken.

Bij Plus wordt de verdeling alleen gemaakt bij huismerken. Het gaat om ongeveer 50 winkels die lagere prijzen hebben (20% van het totaal). Van de Jumbo-filialen hanteert 15% de laagste prijzen, 30% is 'gemiddeld geprijsd' en 55% heeft de hoogste prijzen. Ook bij Jumbo zit het prijsverschil vooral in de A-merken. 

Bekijk alle prijslijnen:
Overzicht van de prijsniveaus van Jumbo, Hoogvliet en Plus supermarkten (pdf)

Prijsniveau A-merken

SupermarktPrijsniveau
Picnic - Predicaat Laagste Prijs5% goedkoper
Hoogvliet (prijslijn: laag)5% goedkoper
Jumbo (prijslijn: laag/midden)5% goedkoper
Dirk4% goedkoper
Hoogvliet (prijslijn: hoog)4% goedkoper
Vomar4% goedkoper
Deka0%
Jumbo (prijslijn: hoog)0%
Deen1% duurder
Jan Linders3% duurder
Albert Heijn4% duurder
Coop4% duurder
Plus4% duurder
Poiesz5% duurder
Spar13% duurder

Peildatum: juni 2019

Prijsniveau huismerken

SupermarktPrijsniveau
Aldi15% goedkoper
Lidl15% goedkoper
Dirk7% goedkoper
Hoogvliet (prijslijn: laag)7% goedkoper
Vomar7% goedkoper
DekaMarkt2% goedkoper
Hoogvliet (prijslijn: hoog)2% goedkoper
Deen1% goedkoper
Jumbo0%
Plus (prijslijn: laag)1% duurder
Picnic2% duurder
Plus (prijslijn: hoog)5% duurder
Albert Heijn7% duurder
Coop8% duurder
Jan Linders8% duurder
Poiesz13% duurder
Spar15% duurder

Peildatum: juni 2019

Lees ook: