icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Test koksmessen

Test|Als je echt een beetje serieus wil koken heb je een goed koksmes nodig. Het liefst een die de rest van je leven mee gaat. Wij kochten 20 'standaard' koksmessen met een lemmet van ongeveer 20 cm en een prijs onder de €200, en onderwierpen ze aan een uitgebreide test. 

Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:28 augustus 2018

Koksmessen test 2018

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies.


3 Highlights uit de test

  1. 1
    Goede messen zijn scherpe messen

    Een koksmes vooral scherp zijn. Snijden met een scherp mes gaat sneller en gemakkelijker en kost minder kracht. Zelfs het scherpste mes wordt op termijn bot. Maar niet elk mes even snel.

  2. 2
    Staal of keramiek

    Hoe scherp een mes is, en vooral blijft, wordt bepaald door het materiaal. 18 van de 20 messen uit de deze test zijn gemaakt van roestvrij staal. Bij die messen bepaalt de hardheid van het staal hoe scherp een mes blijft. In principe geldt: hoe harder hoe beter. En dat blijkt ook uit onze test.  Het mes gemaakt van het hardste staal bleef het langst scherp, en dat van het zachtste staal werd het snelst bot.

    Keramische messen zijn scherp, blijven scherp, en zijn immuun voor roest. Maar ze zijn ook broos en moeilijk te slijpen als ze eenmaal bot zijn. 

  3. 3
    Een mes voor het leven

    Ons advies is: koop, in plaats van om de paar jaar een goedkoop mes, eens een goed mes en onderhoud dat goed.

    Met deze tips verleng je de levensduur van je mes:

    • Niet in de vaatwasser
    • Gebruik een houten snijplank
    • Laat je mes slijpen
    • Berg hem veilig op

Conclusie

  • Duurdere messen zijn duidelijk beter zijn dan goedkopere. Maar niet alle dure messen zijn goed, en een kwalitatief goed mes, dat scherp is, scherper blijft én lang mee gaat, heb je al voor onder de honderd euro.
  • Vind je dat te duur, dan zijn er een aantal goedkopere messen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
  • De hele goedkope messen kun je beter links laten liggen.
  • Messen van keramiek zijn scherp, blijven dat lange tijd, en zijn immuun voor corrosie. Daar staat tegenover dat ze zeer makkelijk kapot vallen. En als ze eenmaal bot zijn, zijn ze moeilijk te slijpen.

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Bekijk onze abonnementen

Log in

Arrow_Blue