icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test koksmessen

Als je echt een beetje serieus wil koken heb je een goed koksmes nodig. Het liefst een die de rest van je leven mee gaat. Wij kochten 20 'standaard' koksmessen met een lemmet van ongeveer 20 cm en een prijs onder de €200, en onderwierpen ze aan een uitgebreide test. 

Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:28 augustus 2018

Koksmessen test 2018

Let op!

Je bent niet akkoord gegaan met ons cookiebeleid. Hierdoor kun je op onze website nu geen video's bekijken. Wil je toch de video bekijken, verwijder dan je cookies en ga akkoord met ons cookiebeleid.


20 koksmessen getest

We hebben de volgende koksmessen getest:

Merk & TypeRichtprijs
Albert Heijn Vleesmes€7
BK Skills koksmes€33
Brabantia Tasty Colours€14
Chroma 301 P18€93
Diamant Sabatier Riyouri€38
Fiskars Functional Form+€32
Global G2€70
Hema Koksmes€5
Herman Den Blijker koksmes€16
Ikea 365+ koksmes€20
Kai Shun Classic€200
Kyocera Keramisch koksmes€90
Jamie Oliver koksmes€31
Robert Herder 1922€170
Tojiro Zen black FD-1564€130
Victorinox Swiss classic RVS€40
Wusthof Classic Ikon€90
Xenos koksmes€5
Zwilling J.A. Henckels Four star€70
Zwilling Miyabi Gyutoh 7000D 20cm€170
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Er is niet alleen veel variatie in prijs: ons oordeel over de messen loopt uiteen van onvoldoende tot zeer goed, met alles er tussenin. Bekijk de testresultaten om te zien welke koksmessen Beste uit de Test en Beste Koop zijn.

Goede messen zijn scherpe messen

Wat maakt een koksmes goed? Het zal niemand verbazen: Een koksmes vooral scherp zijn. Snijden met een scherp mes gaat sneller en gemakkelijker en kost minder kracht. De simpele thuistest voor scherpte is om een vel papier dwars door te snijden. Een echt scherp mes 'glijdt' er recht doorheen. In onze test gebruiken we ook papier, maar dan een stapeltje, waar de messen zo diep mogelijk in moeten snijden. Hoe dieper ze snijden, hoe scherper de messen. In de video hierboven kun je zien hoe dat in z'n werk gaat.

Zelfs het scherpste mes wordt op termijn bot. Maar niet elk mes even snel. We lieten de test met de papiertjes nog 60 keer doorlopen om te kijken hoe veel papier ze totaal konden snijden, een maat voor hoe scherp de messen blijven. 

koksmes-ui-knoflook-snijden

Staal of keramiek

Hoe scherp een mes is, en vooral blijft, wordt bepaald door het materiaal. 18 van de 20 messen uit de deze test zijn gemaakt van roestvrij staal. Bij die messen bepaalt de hardheid van het staal hoe scherp een mes blijft. In principe geldt: hoe harder hoe beter. En dat blijkt ook uit onze test: Het mes gemaakt van het hardste staal bleef het langst scherp, en dat van het zachtste staal werd het snelst bot.

Maar er zijn ook andere materialen dan rvs. Het '1922' mes van Robert Herder is bijvoorbeeld gemaakt van koolstofstaal, dus staal zonder chroom en de bescherming tegen roest die dat element toevoegt. En dat was te merken: het mes van Robert Herder roest verschrikkelijk snel. Sommige topchefs kiezen nog steeds voor messen van gewoon staal, omdat het harder zou zijn, en de messen dus langer scherp zouden blijven. Dat gold in ieder geval niet voor dit mes: het was maar gemiddeld hard en het bleef ook niet langer scherp dan de concurrentie. 

Het mes van Kyocera is het tweede mes wat gemaakt is van een afwijkend materiaal. Dit mes is niet gemaakt van metaal, maar van keramiek. Keramische messen zijn scherp, blijven scherp, en zijn immuun voor roest. Maar in de valtest blijkt waarom keramische messen ondanks de vele voordelen nooit echt de plaats van staal kunnen innemen. Keramische messen zijn scherp maar broos, en bij een val op de vloer breekt het in meerdere stukken uiteen. Keramische messen zijn ook moeilijk te slijpen als ze eenmaal bot zijn. 

Een mes voor het leven

Een goed koksmes gaat, als je het goed onderhoudt, een leven lang mee. In onze test besteden we daarom veel aandacht aan degelijkheid. We kijken daarbij naar het scherptebehoud en de hardheid van het materiaal, de weerstand tegen corrosie, en of het mes bestand is tegen vallen en buigen. De beste messen op deze onderdelen zijn ook meteen de beste messen uit de test. Ons advies is dan ook: koop, in plaats van om de paar jaar een goedkoop mes, eens een goed mes en onderhoud dat goed.

Met deze tips verleng je de levensduur van je mes:

  • Niet in de vaatwasser – Warm, nat en zout: de vaatwasser is geen fijne plek voor je koksmes. Was hem met de hand en droog hem meteen af.
  • Gebruik een houten snijplank – Of in ieder geval een snijplank van zacht materiaal. Glas of andere harde materialen zijn de snelste weg naar een bot mes. 
  • Laat je mes slijpen – Elk mes wordt op termijn bot. Je kunt proberen hem zelf scherp te houden met een wetsteen of aanzetstaal, maar dat werkt alleen als je weet wat je doet. Je kunt je mes op meerdere plekken laten slijpen voor ongeveer €10.
  • Berg hem veilig op – Een mes wordt bot als het in aanraking komt met bestek of andere messen. Dus berg hem op in een messenblok of een magneet, en niet in de la.

Meer lezen