icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beeldbuisclaim

Beeldbuisproducenten hebben volgens het Europese Hof van Justitie verboden prijsafspraken gemaakt. Consumenten betaalden daardoor tussen 1996 en 2006 teveel voor hun televisies en computer monitoren met een beeldbuis. Samen met Consumentenclaim eisen wij een eerlijke schadevergoeding.

Wat is het probleem?

Volgens de Europese Commissie en het Europese Hof van Justitie heeft een aantal producenten van beeldbuizen zich tussen 1996 en 2006 schuldig gemaakt aan het maken van verboden prijsafspraken. De grote merken Samsung, Philips, LG Electronics, Panasonic, Toshiba, Chunghwa, MTPD en Technicolor waren hierbij betrokken. 

Beeldbuizen werden voor een te hoge prijs verkocht aan televisiefabrikanten, die dit weer doorberekenden in de prijs voor hun klanten. Hierdoor betaalden veel consumenten in die periode teveel voor hun kleurentelevisie of computerbeeldscherm. De bij het beeldbuizenkartel betrokken producenten kregen een forse boete opgelegd. Maar daarmee hebben gedupeerde consumenten hun schade nog niet terug en de drempels om die schade te verhalen zijn voor individuele consumenten te hoog. Lees meer over de beeldbuisclaim. 

Wat willen wij?

Met onze actie willen we bereiken dat consumenten voor de geleden schade worden gecompenseerd. We werken daarbij samen met Consumentenclaim. De Consumentenbond en Consumentenclaim hebben hun krachten gebundeld en strijden nu samen voor een eerlijke schadevergoeding voor consumenten die door de verboden prijsafspraken teveel hebben betaald. We willen compensatie afdwingen en bereiden gerechtelijke procedures voor, maar ook een regeling buiten de rechter om (schikking) behoort nog tot de mogelijkheden. 

Wil je ook geld terug en meedoen?

Heb je tussen 1996 en 2006 een beeldbuistelevisie of computerbeeldscherm gekocht en wil je ook in aanmerking komen voor een vergoeding? Doe dan mee met onze actie.

Vraag compensatie

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Er is (geen) nieuws over de procedure

  Van de rechtbank kregen we het bericht dat er een advocatenwisseling is bij Philips.

  Het tussenvonnis werd al 5 keer uitgesteld. Daar kwam vandaag een 6e keer bij. De uitspraak staat nu gepland voor 28 september 2022.

 • Nieuws |

  Wéér uitstel tussenvonnis

  De rechter heeft het tussenvonnis opnieuw aangehouden. De uitspraak staat nu gepland voor 17 augustus 2022

 • Nieuws |

  Toch geen scheepsrecht

  De rechter heeft het tussenvonnis opnieuw aangehouden. De uitspraak staat nu gepland voor 6 juli 2022.

 • Nieuws |

  Driemaal is (hopelijk) scheepsrecht

  De rechter moet bepalen of wij bevoegd zijn te mogen procederen namens de gedupeerden. Een belangrijk moment dus, dat de rechtbank helaas al 2 keer uitstelde. Het tussenvonnis staat nu gepland op 6 april 2022. 

 • Nieuws |

  Consumentenbond sleept Philips voor rechter om beeldbuiskartel

  De Consumentenbond is een bodemprocedure gestart tegen Philips vanwege de verboden prijsafspraken die het concern jarenlang maakte. De procedure is een volgende stap op weg naar compensatie. Lees verder