icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beeldbuisclaim

Beeldbuisproducenten hebben volgens het Europese Hof van Justitie verboden prijsafspraken gemaakt. Consumenten betaalden daardoor tussen 1996 en 2006 teveel voor hun televisies en computer monitoren met een beeldbuis. Samen met Consumentenclaim eisen wij een eerlijke schadevergoeding.

Wat is het probleem?

Volgens de Europese Commissie en het Europese Hof van Justitie heeft een aantal producenten van beeldbuizen zich tussen 1996 en 2006 schuldig gemaakt aan het maken van verboden prijsafspraken. De grote merken Samsung, Philips, LG Electronics, Panasonic, Toshiba, Chunghwa, MTPD en Technicolor waren hierbij betrokken. 

Beeldbuizen werden voor een te hoge prijs verkocht aan televisiefabrikanten, die dit weer doorberekenden in de prijs voor hun klanten. Hierdoor betaalden veel consumenten in die periode teveel voor hun kleurentelevisie of computerbeeldscherm. De bij het beeldbuizenkartel betrokken producenten kregen een forse boete opgelegd. Maar daarmee hebben gedupeerde consumenten hun schade nog niet terug en de drempels om die schade te verhalen zijn voor individuele consumenten te hoog. Lees meer over de beeldbuisclaim. 

Wat willen wij?

Met onze actie willen we bereiken dat consumenten voor de geleden schade worden gecompenseerd. We werken daarbij samen met Consumentenclaim. De Consumentenbond en Consumentenclaim hebben hun krachten gebundeld en strijden nu samen voor een eerlijke schadevergoeding voor consumenten die door de verboden prijsafspraken teveel hebben betaald. We willen compensatie afdwingen en bereiden gerechtelijke procedures voor, maar ook een regeling buiten de rechter om (schikking) behoort nog tot de mogelijkheden. 

Wil je ook geld terug en meedoen?

Heb je tussen 1996 en 2006 een beeldbuistelevisie of computerbeeldscherm gekocht en wil je ook in aanmerking komen voor een vergoeding doe dan mee met onze actie.

Vraag compensatie

Tot nu toe

 • Nieuws | 5 april 2022

  Driemaal is (hopelijk) scheepsrecht

  De rechter moet bepalen of wij bevoegd zijn te mogen procederen namens de gedupeerden. Een belangrijk moment dus, dat de rechtbank helaas al 2 keer uitstelde. Het tussenvonnis staat nu gepland op 6 april 2022. 

 • Nieuws | 1 augustus 2019

  Consumentenbond sleept Philips voor rechter om beeldbuiskartel

  De Consumentenbond is een bodemprocedure gestart tegen Philips vanwege de verboden prijsafspraken die het concern jarenlang maakte. De procedure is een volgende stap op weg naar compensatie. Lees verder

 • Nieuws | 26 april 2018

  Start bodemprocedure noodzakelijk

  De Consumentenbond heeft de afgelopen maanden in samenwerking met ConsumentenClaim geprobeerd om, in het bijzijn van de rechter, met de beeldbuisfabrikanten tot een schikking te komen. De rechter ging hier niet mee akkoord, ook omdat de fabrikanten op dit moment niet willen meewerken aan een schikking.

  Nu een snelle oplossing niet mogelijk is, ziet de Consumentenbond zich genoodzaakt een zogenoemde bodemprocedure te starten waarbij de rechter de aansprakelijkheid vaststelt. ConsumentenClaim zal tegelijkertijd voor een aantal individuele consumenten rechtszaken starten. 

 • Nieuws | 30 oktober 2017

  De minimumvergoeding van €25 is komen te vervallen

  De Consumentenbond heeft besloten de minimumvergoeding van €25 te laten vervallen.

 • Nieuws | 14 september 2017

  Philips verliest hoger beroep

  Philips heeft het hoger beroep in de kartelzaak verloren. Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de Europese Commissie terecht boetes van €509 miljoen heeft uitgedeeld voor het vormen van een kartel waarin verboden prijsafspraken werden gemaakt over beeldschermen en computerschermen. Deze uitspraak is een steun in de rug voor onze collectieve procedure tegen Philips en de andere karteldeelnemers. Lees verder

 • Nieuws | 17 januari 2017

  Philips voor de rechter in beeldbuiskartel

  ConsumentenClaim en de Consumentenbond slepen samen Philips en andere kartellisten voor de rechter voor consumenten die benadeeld zijn door het beeldbuiskartel. Lees verder

 • Actie gestart | 15 januari 2016

  Krachten gebundeld tegen beeldbuiskartel

  ConsumentenClaim en de Consumentenbond gaan samenwerken om een compensatieregeling af te dwingen voor consumenten die tussen 1996 en 2006 teveel hebben betaald voor hun televisie of computermonitor door verboden prijsafspraken. Wil jij in aanmerking komen voor een vergoeding? Doe dan mee met onze actie.

 • Nieuws | 10 september 2015

  Philips moet consumenten compenseren

  De uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de kartelzaak tegen Philips en andere tv-fabrikanten maakt de weg vrij voor schadevergoeding aan consumenten. Lees verder

 • Nieuws | 25 april 2013

  Voorlopig onduidelijkheid voor gedupeerden buizenkartelzaak

  Door het hoger beroep dat dient in de kartelzaak rondom beeldbuizen staat de aansprakelijkheid van de betrokken fabrikanten nog niet vast. Duidelijkheid over de vraag of gedupeerde consumenten in aanmerking komen voor een schadevergoeding valt daarom niet op korte termijn te verwachten. Wanneer het Hof van Justitie van de Europese Unie het beroep afwijst, gaat de Consumentenbond zich inzetten voor compensatie voor alle consumenten. Daarom is aanmelding door individuele benadeelden vooralsnog niet nodig. Lees verder.

 • Nieuws | 7 december 2012

  Beeldbuizenkartel moet consumentenschade vergoeden

  Producenten die zich volgens de Europese Commissie schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken in de beelbuizenmarkt, moeten de schade voor consumenten vergoeden. De Consumentenbond roept hiertoe op en beraadt zich op juridische stappen richting de betrokken overtreders. Het indienen van een vordering bij de rechter, gericht op een collectieve schadevergoeding in geld, is in Nederland helaas nog niet mogelijk. Lees verder