icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekeraars moeten beter informeren

Bij het kiezen van een zorgverzekering wil je weten met welke zorgverleners de verzekeraar contracten heeft. En of er beperkingen zijn. Zorgverzekeraars informeren consumenten niet altijd over de contractering van zorgverleners. Dat kan beter.

 • Probleem

  Als je kiest voor een zorgverzekering, wil je in de loop van het jaar niet voor verrassingen komen te staan. Toch gebeurt het nog regelmatig dat consumenten niet weten welke zorgverleners een contract hebben met hun zorgverzekeraar. En of er beperkingen zijn.

  Check je verzekering

 • Doel

  Wij willen dat zorgverzekeraars consumenten actiever en concreter informeren. Over welke zorgverleners zij contracteren én onder welke voorwaarden. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat die informatie vaak ontbreekt in hun zorgzoekers en polisbrieven.

  Dit gaat er mis

 • Jij

  Twijfel je of jouw zorgverlener vergoed wordt door jouw zorgverzekaar? Neem contact op met je zorgverzekeraar en informeer naar het volgende:

  Is mijn zorgverlener voor het totale pakket gecontracteerd, of vallen er behandelingen buiten? Geldt voor de zorgverlener een maximum bedrag of aantal behandelingen? En: als ik kies voor een restitutiepolis, kan ik daarmee dan bij iedere zorgverlener terecht? 

Tijdlijn

15 juni 2023

Consumentenbond luidt noodklok zorgstelsel met manifest

De Consumentenbond luidt de noodklok over het zorgstelsel. Het zorgstelsel is erg ingewikkeld. Een zorgverzekering kiezen is een 'black box'.

Wij komen met een manifest 'verzekerd van goede zorg'. In het manifest staat waar een goede zorgverzekering volgens ons aan moet voldoen. Alle informatie om een keuze te maken moet op tijd beschikbaar zijn. Dit is nu voor geen enkele consument het geval. De Consumentenbond wil nu stappen ondernemen om dit te verbeteren.

Bekijk het manifest (pdf)

5 juni 2023

Derde brief aan minister Kuipers

Op 5 juni heeft de Consumentenbond een brief (pdf) gestuurd aan minister Kuipers. 

In deze brief doen we een uiterste poging om oplossingen te vragen aan de minister. De zorgverzekeringswet wordt niet goed uitgevoerd. Het zorgstelsel functioneert daardoor niet.

20 december 2022

Zorgcontracten nog steeds niet op tijd rond

Al in 2015 trokken we aan de bel, omdat de zorgcontractering niet op tijd rond is. Dit is in 2022 nog steeds een probleem. Het moet nu echt anders vinden wij. De Nederlandse Zorgautoriteit moet dit aanpakken. Als dit niet gebeurt vinden wij dat het overstapproces voor zorgverzekeringen anders moet.

Lees het artikel over tijdige contractering (pdf)

5 december 2022

Vergoeding GGZ- en wijkzorg onder druk

Het aantal restitutiepolissen neemt in 2023 sterk af. De zorgverzekeraars vervangen ze door combinatiepolissen. Zolang er geen contract is met de zorgverlener, vergoeden deze polissen geen volledige GGZ- en wijkzorg. Dat vinden wij onacceptabel.

Lees ons nieuwsbericht

8 september 2022

Tweede brief aan minister Kuipers

Op 8 september heeft de Consumentenbond een brief (pdf) gestuurd aan minister Kuipers. 

Hierin stellen we een flink aantal knelpunten vast in de zorgverzekeringswet. Het is voor consumenten onmogelijk de best passende keuze voor een zorgverzekering te maken.

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3 per maand.

header-geld-en-recht-1200x800px