icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

TV-simulator voor inbraakpreventie

Eerste indruk
|
Een tv-simulator of fake-tv is bedoeld om potentiële inbrekers te laten geloven dat er iemand thuis tv kijkt, terwijl dat niet het geval is. De Velleman Mond1 is een simulator die al enige tijd verkrijgbaar is. Kun je inbrekers hiermee voor de gek houden?
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert beveiligingscamera'sGepubliceerd op:23 december 2015

MerkVelleman

Richtprijs€ 25

TypeMond1

Let op! Je kijkt naar een eerste indruk van wat langer geleden. De inhoud kan inmiddels verouderd zijn.

Conclusie

Een tv-simulator of fake-tv is bedoeld om potentiële inbrekers te laten geloven dat er iemand thuis tv kijkt, terwijl dat niet het geval is. Wij betwijfelen of dat bij de Mond1 van Velleman gaat lukken. Het knipperpatroon is namelijk herkenbaar als je er even de tijd voor neemt. Ook is het flikkerende led-licht is nogal fel. Dit is duidelijk zichtbaar in onze video van een huis waar boven de fake-tv aan staat en beneden een actiefilm op televisie is.

Is deze fake-tv onbruikbaar? Dat is misschien wat stellig. De felheid van het licht is te beïnvloeden door bijvoorbeeld een papiertje voor de ledjes te plakken. Het is wel zinnig om uit te proberen wat er een beetje echt uit ziet. Voordeel van een fake-tv is dat het veel energiezuiniger is dan wanneer je de echte televisie instelt op een tijdschakelaar.

Automatisch aan

TV-simulator met hand 150x150Het is handig als de fake-tv automatisch aan en uit gaat. De Mond1 heeft behalve de standen ON en OFF de standen Dusk+4 HRS en Dusk+7 HRS. In zo'n stand gaat de fake-tv automatisch aan als het donker wordt en blijft dan 4 of 7 uur actief, tenzij het eerder licht wordt. Dat werkt goed. Combineren met een tijdschakelaar kan natuurlijk ook.

Proef in Amsterdam

Wij kwamen op het spoor van fake-televisies door een artikel in het Parool over een proef met nep-tv's in Amsterdam. De bewoners van ruim 500 woningen in Nieuw-West kregen een nep-televisie in huis om inbrekers af te schrikken.

Niet nieuw

Fake-tv's zijn niet nieuw. Ook deze Mond1 van Velleman niet. Hij is nog wel verkrijgbaar, maar op de website van Velleman staat sinds kort: 'Verwijderd uit ons assortiment. Zal worden vervangen'.

Wat is een TV-simulator?

Een tv-simulator of fake-tv is een apparaatje dat het flikkerende licht van een televisie nabootst om inbrekers af te schrikken. De Velleman Mond1 gebruikt hiervoor 12 led-lampjes: een rode, twee groene, twee blauwe en verder witte. De voedingsadapter steek je in het stopcontact, de simulator zet je naast je televisie.

Kenmerken van de Velleman Mond1

  • simuleert een televisie
  • ingebouwde lichtsensor met automatische timer
  • duisternis + 4 uur
  • duisternis + 7 uur

Specificaties van de Velleman Mond1

  • 12 zuinige led's voor een effectieve simulatie
  • led-kleuren: wit, rood, groen, blauw
  • ingang: 100-240 VAC 50/60 Hz - max 350 mA
  • uitgang: 9 VDC - 1000 mA
  • afmetingen: 85 x 57 x 75 mm

Deel je ervaringen!

Heb je ervaring met deze of andere nep-televisies? Deel ze hieronder!

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test beveiligingscamera's