icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je beveiligingscamera

Heb je een beveiligingscamera ofwel IP-camera aangeschaft? De meeste IP-camera’s zonder clouddienst zijn lastig te installeren, maar IP-camera's met clouddienst kun je meestal wel makkelijk installeren. Wij leggen uit hoe je dat doet. en geven je tips hoe je een beveiligingscamera gebruikt.

Karen Reijneveld
Karen Reijneveld

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  5 maart 2018


1
Een IP-camera met clouddienst installeren

Allereerst heb je een een thuisnetwerk met wifi en een smartphone nodig. Ook moet de ruimte waar je camera hangt een stopcontact hebben en er moet een stabiel draadloos netwerk zijn.

  1. Plaats de camera op een plek waar gezichten goed in beeld komen. Sluit de camera vervolgens aan op een stopcontact.
  2. Download en installeer de camera-app op je smartphone. Er zijn alleen apps voor iOS en Android, niet voor een Windows Phone.
  3. Maak een account aan. Dit kan in de app of op de website van de fabrikant. Meestal is een e-mailadres en een wachtwoord voldoende.
  4. Verbind de camera met de app. Bij elke camera gaat dat net even anders, bijvoorbeeld door het inscannen van een unieke code.
  5. De camera maakt verbinding met je wifi-netwerk. Vul het wachtwoord van je netwerk in.
  6. Stel de app en de camera in naar wens. Zet de automatische bewegingsdetectie en de desgewenst notificaties aan. Soms kun je ook de gevoeligheid instellen of welk deel van het beeld gescand moet worden.

Let op! Voorkom vals alarm en richt de camera niet op een plek met veel beweging, zoals een kattenluik. Ook het licht van bijvoorbeeld een langsrijdende auto kan op een beweging lijken.

Gebruikstips_hoeinstalleerjeeenipcamera

2
Maak opnamen veiliger

Videobeelden kun je meestal opslaan in de cloud. Alleen versleuteld verzonden en opgeslagen bestanden zijn veilig. Het is niet altijd even duidelijk of de fabrikant dit ook echt doet.

Lees meer over veilig opnamen opslaan in de cloud.

Wachtwoord voor account instellen

Om je beelden veilig te stellen is het vooral heel belangrijk dat je een goed wachtwoord instelt voor je account.

Veilig de app en camera verbinden

Om van een afstand mee te kunnen kijken, moet de app verbinding maken met de camera. Bij elke camera werkt dat net even anders. Een veilige verbinding is bijvoorbeeld een unieke code inscannen of een knop indrukken.

Een standaard wachtwoord intikken in de app is onveilig. Vergeet je die te veranderen, dan loop je het risico dat anderen met jou mee kunnen kijken. Het is daarom zeer kwalijk als de installatieprocedure je niet dwingt om het wachtwoord aan te passen.

Meekijken bij andere camera’s

Een volslagen vreemdeling kon begin oktober 2017 makkelijk meekijken én praten via de De Maxxter ACT-IPC-01 van de Action die een klant had gekocht. Tijdens installatie van deze camera kwam het wijzigen van het standaard wachtwoord niet aan de orde, maar werd pas verderop in de handleiding genoemd.

Al in 2015 maakte Tros Radar een uitzending over de website www.insecam.org. Op die site kijk je mee met camera's van Foscam, Netcam en Axis, maar ook van Linksys, Panasonic, Sony en TPLink omdat het standaard wachtwoord nooit is aangepast.

3
Tips om inbraak te voorkomen

Beveiligingscamera’s hebben een preventieve werking als je ze zichtbaar ophangt. Dat geldt ook voor dummycamera’s. Die zijn al te koop voor een paar euro. Staat je camera binnen? Plak stickers op die duidelijk maken dat je huis beveiligd is. Je kunt ook een WhatsApp-groep beginnen tegen inbraken.

Lees meer over inbraakpreventietips.

Gebruikstipsinbraakpreventietips

4
Inbreker in beeld?

Wat moet je doen als er een inbreker in beeld staat?

  1. Waarschuw de politie. Bel 112 (spoed) als de inbreker nog in huis is.
  2. Bel 0900-8844 (geen spoed) als de inbreker al weg is.
  3. Download het bewijsmateriaal. Zorg dat je de beelden op tijd download en deelt met de politie. Na verloop van tijd worden de opnamen gewist.
Gebruikstips_inbrekerinbeeld

Test beveiligingscamera's

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Kun je een beveiligingscamera gebruiken als babyfoon? Is het apparaat makkelijk te gebruiken en zijn mijn opnamen wel beveiligd? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...