icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je beveiligingscamera

Heb je een ip-beveiligingscamera aangeschaft? De meeste ip-camera's zijn tegenwoordig makkelijk te installeren. Wij leggen uit hoe je dat doet en geven tips voor het gebruik van je beveiligingscamera.

1

Een ip-camera met clouddienst installeren

Allereerst heb je een thuisnetwerk met wifi en een smartphone nodig. Verder heb je een stabiel draadloos netwerk en meestal een stopcontact nodig.  

 1. Plaats een binnencamera op een plek waar gezichten goed in beeld komen. Een buitencamera plaats je hoger. Plaats hem zo dat je niet onnodig veel in beeld hebt (in verband met privacy).
 2. Sluit de camera vervolgens aan op een stopcontact. (Bij een camera met een accu hoeft dat niet.)
 3. Download en installeer de camera-app op je smartphone. Er zijn apps voor iOS en Android.
 4. Maak een account aan. Dit kan in de app of op de website van de fabrikant. Meestal is een e-mailadres en een wachtwoord voldoende.
 5. Verbind de camera met de app. Bij elke camera gaat dat net even anders, bijvoorbeeld door het inscannen van een unieke (QR)-code.
 6. De camera maakt verbinding met je wifi-netwerk. Vul het wachtwoord van je netwerk in.
 7. Stel de app en de camera in naar wens. Zet de automatische bewegingsdetectie aan en geef aan of je notificaties wilt ontvangen. Soms kun je ook de gevoeligheid instellen of welk deel van het beeld gescand moet worden.

Let op! Voorkom vals alarm. Richt de camera niet op een plek met veel beweging, zoals een kattenluik. Ook het licht van bijvoorbeeld een langsrijdende auto kan op een beweging lijken.

2

Maak opnamen veiliger

Videobeelden kun je meestal opslaan in de cloud. Alleen versleuteld verzonden en opgeslagen bestanden zijn veilig. Het is niet altijd even duidelijk of de fabrikant dit ook echt doet.

Lees meer over veilig opnamen opslaan in de cloud.

Wachtwoord voor account instellen

Om je beelden veilig te stellen is het vooral heel belangrijk dat je een goed wachtwoord instelt voor je account.

Veilig de app en camera verbinden

Om van een afstand mee te kunnen kijken, moet de app verbinding maken met de camera. Bij elke camera werkt dat net even anders. Een veilige verbinding is bijvoorbeeld een unieke code inscannen of een knop indrukken.

Het standaard wachtwoord wachtwoord van de fabrikant is onveilig. Vergeet je die te veranderen, dan loop je het risico dat anderen met je mee kunnen kijken. Het is daarom zeer kwalijk als de installatieprocedure je niet dwingt om zo'n wachtwoord aan te passen.

Meekijken bij andere camera’s

Een volslagen vreemdeling kon begin oktober 2017 makkelijk meekijken én praten via de De Maxxter ACT-IPC-01 van de Action die een klant had gekocht. Tijdens installatie van deze camera kwam het wijzigen van het standaard wachtwoord niet aan de orde. Dit werd pas verderop in de handleiding genoemd.

Al in 2015 maakte Tros Radar een uitzending over de website www.insecam.org. Op die site kijk je ook in 2021 mee met camera's van o.a. Foscam, Axis, Defeway, Panasonic, Vivotek, Sony en TPLink. Simpelweg omdat het standaard wachtwoord nooit is aangepast.

beveiligingscamera-kooptip-privacy

3

Tips om inbraak te voorkomen

 1. Hang je beveiligingscamera zo op dat hij goed zichtbaar is. Dat heeft een preventieve werking.
 2. Hetzelfde geldt voor dummycamera’s. Die zijn al te koop voor een paar euro.
 3. Staat je camera binnen? Plak stickers op die duidelijk maken dat je huis beveiligd is.
 4. Begin een WhatsApp buurtpreventie-groep om inbraken te voorkomen.

Lees meer tips om inbraak te voorkomen.

camera-abonnementskosten

4

Inbreker in beeld?

Wat moet je doen als er een inbreker in beeld staat?

 1. Waarschuw de politie. Bel 112 (spoed) als de inbreker nog in huis is.
 2. Bel 0900-8844 (geen spoed) als de inbreker al weg is.
 3. Download het bewijsmateriaal. Zorg dat je de beelden op tijd downloadt en deelt met de politie. Na verloop van tijd worden de opnamen gewist.
Gebruikstips_inbrekerinbeeld

5

Meld je camera bij de politie

Als je een echte of een dummycamera hebt hangen, wil de politie dat graag weten. Je kunt je camera aanmelden bij Camera in Beeld op politie.nl. De politie kan niet meekijken. Maar wil wel in 1 oogopslag zien of en op welke locaties camera’s hangen.

Als er bij jou in de buurt iets gebeurt, weten ze snel waar ze beelden kunnen opvragen. Op het aanmeldformulier geef je aan:

 • Hoeveel camera’s je hebt.
 • Of je opnamen maakt.
 • Hoelang je opnamen bewaart.
 • Of de openbare weg in beeld is.
   

Ook kun je een screenshot uploaden van het blikveld van je camera. De beelden die de politie opvraag kunnen in een strafzaak in het strafdossier belanden. En dus ook het adres van de camera-eigenaar (zie Eigenaar camera in strafdossier).

 

Uit de database blijkt dat 86% van de camera's van bedrijven en particulieren de openbare weg filmt (bron: VPNGids.nl). Terwijl dat niet zomaar mag in verband met privacy. Met onze tips over beveiligingscamera's en privacy doe je dat beter.

Beveiligingscamera_1200x800

6

Respecteer de privacy van anderen

Hang de camera of cameradeurbel zo op dat je het terrein van je buren en de openbare weg niet in beeld hebt. Kun je dat niet voorkomen? Kijk dan of je het beeld deels kunt afschermen. Sommige camera's kunnen dat digitaal met 'privacyzones'. Daarmee maak je 1 of meer delen van het beeld zwart. Je kunt de camera ook deels afplakken met tape. Of zoom in met de camera, waardoor je minder in beeld hebt.

Is dat niet werkbaar? Zorg er dan voor dat je de camera instelt dat hij zo min mogelijk opnamen maakt. Met detectiezones kun je instellen dat de camera niet reageert op beweging op de openbare weg.

Laat duidelijk zien dat er camerabewaking is. Bijvoorbeeld met sticker die duidelijk zichtbaar is in het gebied dat in beeld is van de camera.

Sla de beelden goed beveiligd op, zodat ze niet zomaar in verkeerde handen kunnen vallen.

Deel opnames niet met anderen.

Lees meer: Beveiligingscamera's en privacy

7

Hoe bevalt je beveiligingscamera?

Help anderen met een review over jouw beveiligingscamera.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.
 

 • Ga naar het reviewformulier van beveiligingscamera's.
 • Selecteer het merk en type van de beveiligingscamera waar je een review over wilt schrijven.
 • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
 • Beantwoord alle overige vragen over het product.
 • Vul je e-mailadres in.
 • Klik op de knop 'Verstuur review'.
Review Beveiligingcamera 1200X800

Test beveiligingscamera's

Stel een vraag of help anderen

Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun beveiligingscamera? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum