icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beveiligingscamera's en privacy

Steeds meer mensen plaatsen een beveiligingscamera of monteren een videodeurbel. Maar hoe zit het met de privacy van de buren? Wat mag je wel en niet in beeld brengen? Zorg dat je buren er geen last van hebben en dat je de privacywetgeving niet overtreedt. Wij geven tips voor privacyvriendelijker instellingen. 
peter kulche

Peter Kulche   Expert online privacyBijgewerkt op:20 november 2023

Beveiligingscamera's

Wat mag je volgens de wet (niet)?

Om je eigendommen te beveiligen, mag je van de wet een camera ophangen bij je huis, of een videodeurbel gebruiken. Maar je moet er wel voor zorgen dat je daarbij zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van anderen.

Dat doe je in de praktijk door de camera goed te richten. Dus niet op de buren en zo min mogelijk op de straat. Ook met aangepaste software-instellingen kun je de privacy van anderen beter beschermen. 

Er zijn meer regels:

  • Je moet je bezoekers laten weten dat je camera-opnames maakt. Bijvoorbeeld met een sticker, vaak zit deze bij de camera of videodeurbel.
  • Je mag opnames maar een beperkte tijd bewaren (zeg: 4 weken). 
  • Je mag de videobeelden niet zonder toestemming van de gefilmden delen met anderen, bijvoorbeeld via sociale media. Je mag de beelden alleen delen met de politie, bij een aangifte of een strafrechtelijk onderzoek.
  • De politie heeft mag opnames vorderen bij een strafrechtelijk onderzoek. Wil je de politie tippen dat je een camera hebt die een stukje van de straat filmt? Dan kun je je aanmelden bij het politieproject Camera in beeld
  • Gefilmde mensen hebben recht het beeld- en geluidsmateriaal te bekijken en te beluisteren.

Vermoed je dat een camera bij de buren in strijd is met de privacywet? Dan kun je bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een klacht indienen. Je kunt de AP ook raadplegen of tippen.

Burenruzie voorkomen

Beveiligingscamera

Een beveiligingscamera die ook de tuin van de buren filmt, kan tot een fikse burenruzie leiden. Dat zie je in deze aflevering van de Rijdende Rechter.

Ring_deurbel

Videodeurbel

Schakel je een videodeur in met de standaard instellingen, dan zal hij bijna de hele straat filmen. Daar kunnen jeburen last van hebben. Bovendien mag dit niet volgens de privacywet (AVG). Voorkom gedoe met de buren. Pas de instellingen van je deurbel aan, zodat je hen niet doorlopend filmt.

Privacyvriendelijker instellingen 

Hoe zorg je dat je slimme deurbel of beveiligingscamera niet alles op straat onbeperkt filmt? De meeste apparaten hebben handige privacy-opties:  

Activiteitenzones

Activity zones instellen op alarm bij alleen beweging op eigen tuinpadVeel slimme deurbellen en beveiligingingscamera's filmen direct als ze beweging in het beeld zien. Markeer specifieke gedeelten in het camerabeeld waarin de camera beweging registreert. Bewegingen buiten die gemarkeerde zone zal de camera negeren. Daar kun je handig gebruik van maken.

Stel: de camera heeft jouw tuinpad in beeld, dan kun je die prima als activiteitenzone markeren. De camera filmt dan alleen bezoekers die over dat pad lopen. De beweging van voorbijlopende mensen op straat, ziet hij niet meer. Voorbijgangers zullen daardoor minder snel gefimd worden. 

Zo stel je het in per merk:

Bewegingsdetectie temmen 

Bij de meeste apparaten kun je de bewegingsdetectie minder gevoelig maken. Zo filmt hij pas als iemand heel dichtbij je huis staat, of pas als hij aanbelt bij je slimme deurbel. 

Tip: Schakel de bewegingsdetectie van een slimme deurbel helemaal uit. Meestal filmt hij dan pas als iemand bij je aanbelt. Dat is de beste privacy-instelling. Probeer het eens uit. 

Zo stel je het in per merk:

 

Ring-deurbelcamera-privacyzonePrivacyzones 

Het kan zijn dat je camera de voordeur van de buren aan de overkant filmt, of de tuin van de buren naast je. Dit voorkom je als je privacyzones instelt. Je plakt als het ware stukjes van het camerabeeld zwart af. Die stukjes worden niet gefilmd. 

 
Zo stel je het in per merk:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.