! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten beveiligingscamera's

IP-camera’s, Cloudcamera’s, Pan-Tilt-Zoom-camera's... Wat zijn dat allemaal? We geven een korte opsomming van de verschillende soorten beveiligingscamera's. Of eigenlijk van eigenschappen, want bijna elke camera past wel in meerdere van deze hokjes.
Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 9 februari 2021

IP-camera

beveiligingscamera-ip-camera

Een IP-camera dankt zijn naam de afkorting IP van internet-protocol. Een IP-camera verstuurt beelden via het internet(-protocol). Zo kun je ze bekijken op je smartphone of computer.

Het voordeel hiervan is dat je zo locatie-onafhankelijk, overal ter wereld, kunt zien wat er thuis gebeurt. Het nadeel is dat het signaal verstoord kan worden door zogenoemde 'wifijammers'. Zo kan de camera geen beeld doorgeven.

Wificamera

beveiligingscamera-wifi-camera

Een wificamera is een IP-camera die een wifiverbinding gebruikt om beelden door te sturen. Je hebt hierdoor geen fysieke internetkabel nodig. Handig wanneer je de camera gebruikt in een ruimte waar geen internetkabel is, zoals een schuur of zolder.

Helemaal draadloos is het pas als je een wificamera hebt met batterijen. Nadeel is dan wel dat je die moet opladen of vervangen.

PTZ-camera: Pan, Tilt, Zoom

camera-abonnementskosten

Een PTZ-camera kun je op afstand draaien (Pan) en kantelen (Tilt). Ook kun je op het beeld in- en uitzoomen (Zoom). Zo kun je vanaf je smartphone of laptop echt rondkijken in de ruimte waar de camera hangt.

Een alternatief is een camera met een heel grote beeldhoek, zodat je alles in beeld hebt zonder de camera te hoeven draaien.

Cloudcamera

beveiligingscamera-cloudcamera

Een cloudcamera is een IP-camera met een cloudopslagfunctie. Hierdoor hoef je niet zelf voor een opslagapparaat te zorgen. Bijvoorbeeld SD-kaart of NAS. De beelden worden opgeslagen in de cloud en niet op de camera zelf. Voordeel is dat je gewoon toegang tot de beelden blijft houden. Ook als je camera stuk gaat.

Dome-camera

beveiligingscamera-dome-camera

Camera's die weggewerkt zijn in een bol. Je ziet ze op allerlei plekken, meestal aan een plafond. Ze worden dome-camera's genoemd. Vaak zijn ze waterdicht en kun je ze buiten gebruiken.

Indoor/Outdoorcamera

beveiligingscamera-indoor-outdoorcamera

Het verschil tussen een indoorcamera voor gebruik binnenshuis en een outdoorcamera voor gebruik buitenshuis, zit vooral in het stof- en waterdicht zijn van de buitencamera. Beide categorieën komen in vele soorten en maten.  

PoE-camera: Power over Ethernet

beveiligingscamera-internetkabel

Een wifisignaal kan onstabiel zijn of zelfs verstoord worden door kwaadwillenden met een zogenoemde wifijammer. Met een PoE-camera heb je daar geen last van. PoE staat voor Power over Ethernet, wat betekent dat de camera stroomtoevoer via de netwerkkabel krijgt. Dus je hebt stroom én een netwerkverbinding in 1 kabel.

Let op: de andere kant van de kabel moet ook op een apparaat dat geschikt is voor PoE aangesloten zijn.

Full HD - UHD IP-camera

beveiligingscamera-4k-televisie

HD staat voor high definition en slaat op de beeldkwaliteit. Full HD (met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels) is momenteel een veelgebruikte standaard voor IP-camera’s. Beveiligingscamera's met UHD (Ultra High Definition) zijn er ook steeds meer.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Helaas is dit niet altijd zo. De kwaliteit van de lens, de gebruikte cameratechniek en de verwerking van de data hebben ook een groot effect op de scherpte van de beelden.

Infraroodcamera

beveiligingscamera-infraroodcamera

Deze camera’s zijn uitgerust met infrarood verlichting, waardoor ze nachtzicht hebben. Hierdoor kunnen ze ’s avonds en ’s nachts ook heldere beelden opnemen.

Wil je een beveiligingscamera gebruiken voor inbraakpreventie in een onverlichte omgeving? Dan is dit een camera-eigenschap die handig voor je is.

Zet een infraroodcamera niet achter een raam, want dat werkt niet goed.

 

Deurbel met camera

Deurbel met camera
Met een deurbel met camera zie je wie er voor de deur staat voordat je naar de deur loopt of als je niet thuis bent. Je krijgt een melding via je telefoon zodra er aangebeld wordt of als er iemand gedetecteerd wordt.

Bij een goede deurbel met camera kun je ook een gesprekje voeren met degene die aan de deur staat. Je opent de app, ziet het livebeeld en kunt praten met de bezoeker.

Wil je de deurbel ook gebruiken als beveiligingscamera, dan is het belangrijk dat de beeldkwaliteit goed is en dat je videobeelden kunt opnemen.
 

Als consument heb je recht op veilige slimme apparaten. Wij strijden voor slimme apparaten die veilig zijn én blijven. Lees meer over onze actie Slimme apparaten moeten veilig zijn

Lees ook: