icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij beveiligingscamera's testen

In juli 2018 hebben we weer 6 geteste beveiligingscamera's toegevoegd aan onze vergelijker. We testten ze op installatie- en gebruiksgemak. We bekeken uitgebreid hoeveel aandacht er is voor veiligheid en privacy. Verder keken we ook naar beeldkwaliteit en bewegingsdetectie. En natuurlijk inventariseerden we de abonnementen voor cloudopslag.

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op:3 april 2019

ServiceHoewetesten

Selectie

Wij selecteerden beveiligingscamera's ofwel IP-camera's die eenvoudig in gebruik zijn omdat ze vrijwel direct te benaderen en gebruiken zijn met een app op je smartphone. Zo selecteerden we de afgelopen jaren bijna 30 modellen die makkelijk zouden moeten werken. Daarvan zijn er nu nog bijna 20 verkrijgbaar. 

Deze modellen:

  • hebben een eigen app die zelf de verbinding met de camera legt om het live camerabeeld te bekijken;
  • zijn geschikt voor binnenshuis.

Bekijk de beste beveiligingscamera's of vergelijk alle beveiligingscamera's.

Beeldkwaliteit

Iedereen kent de matige kwaliteit van beveiligingsbeelden in het programma Opsporing Verzocht. Wij testten de camera’s daarom in verschillende lichtsituaties. In 2016 en 2018 hebben we ook de beeldhoek getest. In de andere jaren niet.

Bewegingsdetectie

De bewegings- en geluidsdetectie bepaalt wanneer de camera begint met opnemen en je een melding krijgt. Wij testten onder andere of en hoe betrouwbaar de detectie werkt met de standaardinstelling of een andere instelling. Ook beoordeelden we de notificaties die je krijgt als er iets gedetecteerd is. 

Ingebruikname en gebruiksgemak

We hebben camera's getest waarbij je niet zelf instellingen in de router hoeft aan te passen, want dat is voor de meeste mensen veel te moeilijk. Of ze echt makkelijk werken, hebben we natuurlijk getest door:

  • het installeren van de app (iOS, Android);
  • het verbinden van camera en app;
  • het aanmaken van bijbehorend account (indien nodig).

Het gebruiksgemak van de app vinden we heel belangrijk. We testten onder andere:

  • of en hoe je de video-stream kunt stoppen;
  • of en hoe je de meldingen kunt instellen;
  • hoe je kan zien wat er gebeurd is bij je thuis.

Meestal kun je in een internetbrowser, zoals Internet Explorer, hetzelfde doen als in de app. De browserversies hebben we in 2017 niet uitgebreid getest, in de andere jaren wel.

Aandacht voor veiligheid en privacy

Sterk wachtwoord

De meeste geteste camera’s zetten de beelden in de cloud en deze zijn alleen beveiligd met een wachtwoord. Dat betekent een veiligheidsrisico. We zochten uit hoeveel aandacht er is voor het maken van een sterk wachtwoord.

Toestemmingen

In het kader van privacy kijken welke toestemmingen je moet geven in de app en of je die kunt aanpassen of weigeren. Waarom zou een beveiligingsapp bijvoorbeeld toegang moeten hebben tot jouw contacten?

Data versturen

In de test van 2018 checken we ook of data onversleuteld verstuurd wordt en waarheen.

Data resetten

Als je een gebruikte camera wilt weggeven of verkopen, is het belangrijk voor je privacy dat er geen informatie van jou meer gekoppeld is aan het apparaat. Daarom hebben we in 2018 gecheckt hoe makkelijk het is om de camera te resetten en je account te verwijderen. Voor dat laatste moet je meestal de klantenservice benaderen.

Als we een zwak punt vinden, brengen we dit onder de aandacht van de fabrikant.

Abonnementskosten

De meeste modellen in de test slaan de beelden niet op op een geheugenkaartje, maar in de cloud. Wat kost het om videobeelden in de cloud op te slaan en hoe lang worden ze dan bewaard? We zochten uit wat de goedkoopste en duurste abonnementen zijn. 

Berekening testoordeel

Het Testoordeel is een gewogen gemiddelde. Het ene testonderdeel telt zwaarder mee dan het andere. Door wijzigingen in de test zijn de tests van de verschillende jaren niet helemaal te vergelijken.

De eventuele abonnementskosten van een clouddienst spelen geen rol in de scores.

Bekijk de testresultaten

Weten welke beveiligingscamera het beste scoort? Vergelijk alle beveiligingscamera's of bekijk direct de beste beveiligingscamera's.

Vergelijk alle IP-camera's

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg