icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Beveiligingscamera kopen: waar let je op?

Zoek je een beveiligingscamera om je huis of je huisdier in de gaten te houden? En moet hij niet al te ingewikkeld zijn? Dan is een IP-camera interessant. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf? Wij geven je graag een aantal adviezen.

Karen Reijneveld
Karen Reijneveld

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  5 maart 2018


1
IP-camera's voor thuisgebruik

2
IP-camera zonder clouddienst: moeilijk te installeren

Veel camera's in de winkel zijn nog zonder clouddienst. Die zijn moeilijk te installeren. Thuis moet je zelf de instellingen van je netwerkrouter aanpassen om de camerabeelden buitenshuis te bekijken.

Tip: Download voor aankoop eerst de handleiding op de site van de fabrikant. Kijk of de installatie ingewikkeld is, met allerlei screenshots van instellingen op je pc. Als je niet zo handig bent met dit soort apparatuur, loop je het risico dat je live-beelden voor iedereen zichtbaar zijn. Lees ook of je opnamen veilig zijn in de cloud.

3
IP-camera met clouddienst: gebruiksvriendelijk

Een IP-camera met clouddienst zorgt ervoor dat je overal waar je internetverbinding hebt, live beelden van je huis kunt zien. Zo’n ‘thuiscamera’:

  • kun je makkelijk installeren;
  • toont live beeld van de camera via een smartphone-app;
  • stuurt je een berichtje als hij thuis een beweging voor zijn lens waarneemt.

Sommige modellen hebben:

  • de mogelijkheid opnamen op te slaan in de cloud, al dan niet tegen betaling;
  • gezichts-, dier- of zelfs voertuigherkenning;
  • een microfoon en luidspreker;
  • een infraroodstand.

4
Wat kost opslaan in de cloud?

De goedkoopste camera's met cloudservice koop je voor nog geen €75. Maar wil je de beelden opslaan in de cloud? Dan komen er meestal abonnementskosten bij. Hoe verder je terug wilt kijken, hoe duurder het cloudabonnement.

  • Voorbeeld 1: Bij het veelverkochte merk Foscam is het sinds 1 januari 2018 voor nieuwe klanten gratis om 8 uur terug te kunnen kijken. Maar het kost €3,20 per maand om alle beelden 3 dagen te bewaren. Wil je tot 30 dagen terug kunnen kijken, dan ben je ruim €10 per maand kwijt.
  • Voorbeeld 2: Bij Netgear worden je beelden gratis 7 dagen opgeslagen. Dat is voor veel consumenten waarschijnlijk al genoeg. Wil je verder terugkijken dan betaal je voor maximaal 30 dagen terugkijken €9 per maand.

Netatmo en Eminent hebben geen eigen cloudopslag, maar kunnen beelden wegschrijven naar een Dropbox-account. Daarop kun je weken aan opnamen kwijt. Merken als D-link, TP-link, Alecto en Elro bieden geen cloudopslag.

Let erop dat de beelden in alle gevallen maar tijdelijk bewaard worden. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je de beelden downloaden en ergens lokaal opslaan.

Bij sommige camera’s is het ook mogelijk om beelden op te slaan op een geheugenkaart. Het nadeel hiervan is dat inbrekers de opnamen makkelijk mee kunnen nemen.

Vergelijk IP-camera's voor de precieze abonnementskosten per camera.

Lees meer over wat cloudopslag kost?

Koopadvies_channel4_NW

5
Waar moet je nog meer opletten?

Natuurlijk moet je de keuze maken tussen een camera voor binnenshuis of een waterdichte, vorstbestendige voor buitenshuis. De nadruk van onze test van 2017 ligt op gebruik binnenshuis.

Bedenk van te voren goed waar je de beveiligingscamera wilt neerzetten. Sommige camera’s kun je namelijk nauwelijks richten. Andere zijn juist heel flexibel.

Plaats de camera het liefst op ooghoogte zodat je de gezichten van eventuele indringers goed in beeld krijgt.

Let ook goed op de beeldhoek van de camera: bij een te kleine beeldhoek krijg je misschien niet genoeg in beeld. Bij een te grote beeldhoek vervormt het beeld aan de zijkanten.

Koopadvies_channel4

Test beveiligingscamera's

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Kun je een beveiligingscamera gebruiken als babyfoon? Is het apparaat makkelijk te gebruiken en zijn mijn opnamen wel beveiligd? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...