! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Beveiligingscamera kopen: waar let je op?

Zoek je een beveiligingscamera of een deurbel met camera om je huis (of je huisdier) in de gaten te houden? Bij de nieuwste IP-camera’s gaat dat simpel via een app op je smartphone, die je ook waarschuwt als er beweging in beeld is. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf?


1
Kooptips

2
Veiligheid

Je wilt natuurlijk niet dat wildvreemden meekijken met jouw camerabeelden. Of erger nog: dat ze via jouw camera toegang hebben tot alles op jouw thuisnetwerk. 100% veiligheid is niet te garanderen en aan de verpakking is het niet te zien. Tijdens onze test krijgen we wel een idee hoeveel aandacht de fabrikant heeft voor veiligheid.

Er zijn op dit moment 2 dingen die je zelf kunt doen om je beelden veilig te stellen:

  1. Een goed wachtwoord maken. Bij de betere merken is het niet eens mogelijk om een te makkelijk wachtwoord te kiezen.
  2. Zo snel mogelijk beveiligingsupdates installeren. Bij sommige merken moet je zelf in de gaten houden of die er zijn.

Wij vinden het niet goed dat je zelf moet controleren op updates. Fabrikanten moeten op tijd zorgen voor updates en je daar ook op wijzen. Alleen dan kun je erop vertrouwen dat je apparaat altijd veilig is en goed blijft werken.  

Bekijk de beste beveiligingscamera's en deurbellen met camera

beveiligingscamera-kooptip-veiligheid

3
Privacy

Jouw privacy

Waarom zou de fabrikant van jouw beveiligingscamera of deurbel met camera mogen weten welke contacten in jouw telefoon staan? Of een andere partij? Heb je een nieuwe IP-camera of zo'n deurbel op het oog? Bekijk dan eerst de app die erbij hoort voordat je hem koopt. Om welke toestemmingen vraagt de app? En werkt hij nog als je die toestemmingen uitschakelt?

In onze test van beveiligingscamera's en deurbellen met camera kijken we of de app persoonlijke data verstuurt en naar wie. Als we dit constateren, kaarten we het aan bij de fabrikant.

Privacy van anderen

Als je je eigendommen beschermt, moet je kiezen voor een manier die het minst inbreuk maakt op de privacy van anderen. Je mag niet zomaar alles filmen en zeker niet zomaar alles opslaan.

Lees meer over privacy bij beveiligingscamera's en deurbellen met camera

beveiligingscamera-privacymode

4
Bewijsmateriaal

Stel dat je te maken krijgt met een inbraak. Dan heb je er weinig aan dat je live kunt meekijken. Je wilt de beelden achteraf kunnen delen met de politie. De meest voorkomende oplossingen hiervoor zijn:

  • Een sd-kaart. Deze moet je meestal zelf los kopen en soms moet de camera open om het kaartje er in te stoppen.
  • De cloud, waar soms abonnementskosten aan vast zitten.

Nadeel van een sd-kaart is dat die, inclusief camera, gestolen kan worden. De meeste cloudcamera’s koppel je simpelweg aan de cloud van de fabrikant. Andere koppel je aan bijvoorbeeld je Google Drive- of Dropbox-account.

Soms zijn er andere opties (ftp-server), maar die zijn vaak minder makkelijk in gebruik.

5
Makkelijk te installeren

Installeren is bij de nieuwste IP-beveiligingscamera's heel makkelijk. De bijbehorende smartphone-app leid je in een mum van tijd door het installatieproces heen. De app werkt bijvoorbeeld met een QR-code, bluetooth of alleen het invullen van je wifiwachtwoord.

Vaak moet je wel een account aanmaken voor de bijbehorende cloudservice.

Er zijn mogelijk ook nog exemplaren te koop waarbij je zelf de instellingen van je netwerkrouter moet aanpassen om de camerabeelden buitenshuis te bekijken. Ben je niet zo handig met dit soort apparatuur? Koop deze modellen dan niet.

Tip: Download voor aankoop de handleiding op de webite van de fabrikant om te kijken of de installatie ingewikkeld is.

Let op: de goede werking van een IP-camera of deurbel met camera valt of staat met goede wifi op de plek waar je de camera plaatst, tenzij je een camera met ethernetkabel installeert. 

beveiligingscamera-makkelijkinstalleren

6
Abonnementskosten

De goedkoopste camera's met cloudservice koop je voor nog geen €75. Maar wil je de beelden opslaan in de cloud? Dan kunnen er abonnementskosten bij komen. Hoe verder je terug wilt kijken, hoe duurder het cloudabonnement.

Meestal zijn er 3 varianten van zo’n abonnement. Je vindt ze per product terug in de specificaties in onze vergelijker, bijvoorbeeld:

  • Maandkosten minimaal opslagabonnement / bewaarduur : gratis / 1 dag.
  • Maandkosten gemiddeld opslagabonnement / bewaarduur: €5 / 30 dagen.
  • Maandkosten maximaal opslagabonnement / bewaarduur: €10 / 60 dagen.

Vergelijk IP-camera's voor de precieze abonnementskosten per camera.

7
Melding bij onraad

Je wil tijdens je vakantie niet rechtop in je bed zitten omdat er thuis een motje in het blikveld van je camera vliegt. Maar is er echt wat aan de hand, dan wil je natuurlijk wel zo snel mogelijk een duidelijke notificatie ontvangen. Zodat je direct tot actie kunt overgaan.

Meestal krijg je een (push)bericht met de melding dat beweging gedetecteerd is en hoe laat. De ene camera werkt wat sneller dan de andere: notificaties komen in sommige gevallen pas minuten later.

Bij de ene camera zit er ook beeld bij de notificatie, bij de ander kun je na het sluiten van de melding niet eens terugvinden wat er aan de hand was. 

Sommige camera’s kunnen de meldingen ook via e-mail versturen, bijvoorbeeld met foto’s erbij.

beveiligingscamera-waarschuwingsmeldingen

8
Slimme bewegingsdetectie

Stel dat je je camera alleen zo kunt plaatsen dat er altijd een boomtak in beeld is. Dan is een camera met instelbare detectiezones handig om vals alarm te vermijden. Of nog slimmer: een camera met gezichts-, dier-  of zelfs voertuigherkenning.

Na verloop van tijd herkent hij gezinsleden steeds beter en leveren ook zij geen vals alarm meer op. Bepaal wel eerst voor jezelf of je het goed vindt dat jouw beelden in de cloud worden geanalyseerd door de algoritmes van de fabrikant. 

Niet alle camera’s zijn zo slim. Er zijn camera's in onze test die met standaardinstellingen simpelweg geen beweging detecteren! Meestal gaat het beter als je een hogere gevoeligheid instelt, maar niet altijd.

beveiligingscamera-bewegingsdetectie-3

9
Een heldere, weidse blik

Het liefst wil je heldere beelden waarop veel te zien is. Let daarom bij aankoop op:

  • Resolutie: meestal hd of het meer gedetailleerde full-hd.
  • Beeldhoek: een grote beeldhoek is handig in een kleine ruimte, maar buiten krijg je misschien onnodig veel in beeld.
  • Nachtvisie: de meeste camera’s hebben infrarood licht.

Voorbeeld: in de nachtbeelden van onze voorlaatste test zie je duidelijke verschillen in resolutie en beeldhoek.

Bedenk van tevoren ook goed waar je de beveiligingscamera wil neerzetten. Sommige camera’s kun je namelijk nauwelijks richten. Andere zijn juist heel flexibel of kun je op afstand laten draaien (via 'pan', 'tilt' of 'zoom').  

Plaats de camera het liefst op ooghoogte zodat je gezichten goed in beeld krijgt. Of juist hoog zodat hij buiten bereik hangt. Let wel op de privacy van bijvoorbeeld omwonenden.

Wil je filmen van achter een raam? Koop dan geen camera met infraroodlicht. Zorg voor verlichting aan de andere kant van het raam.

Lees meer over privacy bij beveiligingscamera's en deurbellen met camera

Bekijk ook onze gebruikstips voor je beveiligingscamera en deurbel met camera

camera-installeren

Test beveiligingscamera's

Stel een vraag of help anderen

Wil je meer weten over een specifieke beveiligingscamera? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum