icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Beveiligingscamera kopen: waar let je op?

Wil je jouw huis of een ruimte extra beveiligen? Met een beveiligingscamera houd je jouw woning of een speciale ruimte op afstand in de gaten. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf? Wij geven je graag een aantal adviezen.


1
Wat is een beveiligingscamera?

2
Zonder clouddienst: moeilijk te installeren

Nog veel beveiligingscamera's in de winkel zijn camera’s zonder cloud-dienst. Die zijn moeilijk te installeren. Thuis moet je zelf de instellingen van je netwerkrouter aanpassen om de camerabeelden buitenshuis te kunnen bekijken.

Download voor aankoop eerst de handleiding op de site van de fabrikant. Is de installatie ingewikkeld, met allerlei screenshots van instellingen op je pc? Als je niet zo handig bent met dit soort apparatuur, loop je het risico dat je live-beelden voor iedereen zichtbaar zijn. Lees ook ‘Meekijken bij andere camera’s’.

 

3
Met clouddienst: gebruiksvriendelijk

Een beveiligingscamera's met cloud-dienst, zorgt ervoor dat je overal waar je internetverbinding hebt, live-beelden van je huis kunt zien. Zo’n ‘thuiscamera’:

  • is makkelijk te installeren;
  • toont live- of opgenomen beeld van de camera via een smartphone-app;
  • stuurt je een berichtje als hij thuis een beweging voor zijn lens waarneemt;
  • kan meestal opnamen opslaan in de cloud, al dan niet tegen betaling.

Sommige modellen hebben:

  • een microfoon en luidspreker
  • een infraroodstand.

4
Opslaan in de cloud; wat kost het?

Het is niet goedkoop om je huis te bewaken. De meeste camera’s kosten tussen de €150 tot €200. En wil je de beelden opslaan in de cloud? Dan komen daar nog vaak abonnementskosten bij. Hoe verder je terug wilt kijken, hoe duurder het cloud-abonnement. Live kijken is wel gratis.

  • Bij Netgear worden je beelden gratis 7 dagen opgeslagen. Dat is voor veel consumenten waarschijnlijk al genoeg. Wil je verder terugkijken dan betaal je voor maximaal 30 dagen terugkijken €9 per maand (Netgear Arlo Premier abonnement).
  • Bij de Nest-camera’s worden zonder een betaald abonnement te nemen de beelden slechts 3 uur bewaard. Verder terugkijken vergt een Nest-Aware-abonnement van €10 per maand (en daarmee kijk je tot 10 dagen terug).
  • Sommige camera’s, zoals de Netatmo Welcome, bewaren beelden op een interne geheugenkaart Dat is - afgezien van de geheugenkaart - gratis maar niet in de cloud. Maar de Netatmo kan zijn beelden ook wegschrijven naar een Dropbox-account. Dropbox is een cloud-dienst die tot 2 GB gratis opslagruimte biedt. En dat is genoeg voor weken aan opnames.

Let erop dat de beelden in alle gevallen maar tijdelijk bewaard worden. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je de beelden downloaden en ergens lokaal opslaan. Bij sommige camera’s is het - zoals gezegd - ook mogelijk om beelden op te slaan op een geheugenkaart. Het nadeel hiervan is dat inbrekers de opnamen makkelijk mee kunnen nemen.

Ga naar de vergelijker voor de precieze abonnementskosten per beveiligingscamera.

Koopadvies_channel4_NW

5
Waar moet je nog meer opletten voor de aankoop?

Bedenk van te voren goed waar je de beveiligingscamera wilt neerzetten. Sommige camera’s kun je namelijk nauwelijks richten. Andere zijn juist heel flexibel.

Plaats de camera het liefst op ooghoogte zodat je de gezichten van eventuele indringers goed in beeld krijgt. Let ook goed op de beeldhoek van de camera: bij een te kleine beeldhoek krijg je misschien niet genoeg in beeld.

Koopadvies_channel4

Test beveiligingscamera's

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Kun je een beveiligingscamera gebruiken als babyfoon? Is het apparaat makkelijk te gebruiken en zijn mijn opnamen wel beveiligd? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...