icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Diëten

Is het volgen van een dieet gezond? Wel als je echt kilo's kwijt moet omdat je overgewicht hebt. Tussen de lange lijst diëten zitten grote verschillen. Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?
Thomas Cammelbeeck
Thomas Cammelbeeck

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  9 maart 2018

Home header dieten

Test: ben je te zwaar?  

Home ben ik te zwaarWil je weten of het voor jou verstandig is om af te vallen? Met de BMI-test of tailletest kun je zien of je echt te zwaar of te licht bent. Afvallen of aankomen is soms nodig. Onder- of overgewicht kan je lichaam namelijk behoorlijke schade toebrengen. Welk dieet je moet kiezen, is niet eenvoudig. De meeste dieetboeken die op de markt komen zien er flitsend uit, maar zijn niet geschreven door voedingswetenschappers. Ze bevatten daardoor soms veel onzin.  

Hoe werkt een dieet? 

Home hoe werkt een dieetAlle diëten gaan er vanuit dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Bij bijna alle diëten komt dat neer op minder eten, of het nu gaat om minder koolhydraten, zo nu en dan vasten of juist heel veel eiwitten. Het is belangrijk om een dieet te kiezen waar jij je goed bij voelt en dat aansluit bij jouw manier van leven. Let wel op: diëten die afraden om groente of fruit te eten zijn nooit gezond. Ook diëten waar je soms onbeperkt mag eten lijken aantrekkelijk, maar te veel is nooit goed. Alles met mate werkt het beste. 

Crashdieet 

Home crashdieetJe hele levensstijl omgooien of een crashdieet volgen, is echt niet altijd nodig als je wat kilo's kwijt wilt. Daarnaast is te veel afvallen in een week niet gezond. Probeer eens een tijdje de vette en suikerrijke producten te laten staan en van alles iets minder te eten. De suikerpas helpt bij het lezen van etiketten en wanneer iets suikerrijk is. Laat tussendoortjes achterwege en beweeg. Neem de trap, ga op de fiets, of loop naar het station. Zo voel je je al snel fitter en merk je dat afvallen nog sneller gaat. 

Haalbaar 

Sommige diëten zijn totaal niet haalbaar. Diëten met strenge regels of die veel afwijken van je eigen voedingsgewoontes zijn vaak niet lang vol te houden. Zoals diëten met maaltijdvervangers, waarbij je je voedingspatroon niet leert aanpassen. Gelukkig zijn er ook diëten die gezond, betaalbaar en praktisch uitvoerbaar zijn. Met kleine veranderingen gaat het afvallen misschien wel geleidelijk, maar het is beter vol te houden.   

Te mooi om waar te zijn 

Ook bij diëten geldt: als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat meestal ook. Sommige diëten beloven van alles zonder dat het enige moeite kost. Je hoeft maar een pilletje te slikken en de kilo's vliegen eraf. Sommige voedingsmiddelen of pillen stimuleren de energieverbranding wel, maar dit gaat nooit om meer dan een paar kilo. 

Lees meer over: 

Nieuw & interessant