! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Cambridge Weight Plan

Afvallen met maaltijdvervangers, dat is het Cambridge dieet. Je telt geen calorieën, maar gebruikt speciale maaltijdvervangers. Soms nog wat aangevuld met gewone voeding. Maar hoe is het dieet opgebouwd? En wat zijn de voor- en nadelen van dit dieet?

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:23 maart 2017

Artikel cambridge weightplan

Wat is het Cambridge Weight Plan?

Met het Cambridge Weight Plan of Cambridge dieet val je af met maaltijdvervangers. Heb je je ideale gewicht bereikt, dan ga je stapje voor stapje weer over op gewone voeding. De maaltijdvervangers zelf bevatten weinig koolhydraten. Dit moet zorgen voor meer gewichtsverlies. Echt nieuw is het dieet niet, het stamt al uit de jaren zestig. Toen heeft dr. Alan Howard het dieet ontwikkeld. 

Werkt het Cambridge Weight Plan?

De kans dat je met het Cambridge dieet veel gewicht verliest is groot. Hoeveel en hoe snel is afhankelijk van waar je instapt en hoe lang je de stappen volhoudt. Let wel op dat te snel afvallen nooit gezond is. Of het gewicht er af blijft na het dieet is afhankelijk van de voedingsgewoontes die je daarna weer aanneemt. De Cambridge maaltijdvervangers bevatten verschillende vitaminen en mineralen, maar ze hebben lang niet alles wat gewone voeding ook levert. Het is daarom niet verstandig om dit dieet voor langere tijd vol te houden.

Consulent

Afvallen met het Cambridge dieet kan alleen onder begeleiding van een consulent. Je kunt zelf een consulent kiezen. Met hem of haar heb je dan een intakegesprek waarna je kunt beginnen. Voor het intakegesprek moet je wel betalen. Let op, want de prijzen verschillen per consulent. De begeleiding tijdens het dieet is wel gratis. De maaltijdvervangers moet je nog wel zelf aanschaffen. Dit kan alleen bij je consulent.

De consulenten van het Cambridge Weight Plan volgen een interne opleiding. Zij hoeven dus geen voedingskundige achtergrond te hebben.   

Stappenplan 

Het stappenpenplan bestaat uit 7 stappen. Samen met de consulent bepaal je waar je instapt en hoe lang je een bepaalde stap volhoudt. Bij elke stap komen er weer producten bij die je mag eten. In de tabel een overzicht van wat je mag eten en hoeveel porties.

 maaltijdvervangersgroenteeiwitzuivelfruitgranenpasta
Stap 1 total reset3000000
Stap 2 back to basic31/210000
Stap 3 basic +33/411000
Stap 4 in between2112110
Stap 5 hi five2112120
Stap 6 in the mix1113121
Stap 7 my life1113244

De voor- en nadelen 

Positieve punten: 

 • Met alleen maaltijdvervangers, of enkel wat groente en eiwitten, is de kans erg groot dat je gewicht verliest. 

 • Je kunt het Cambridge dieet alleen volgen onder begeleiding van een consulent. Begeleiding maakt de kans van slagen groter. 

 • Je hebt een duidelijk beeld van wat je wel en niet mag eten. 

Negatieve punten: 

 • De maaltijdvervangers zorgen dat je niet gezellig met anderen mee kunt eten. 

 • Het is niet duidelijk hoeveel energie er in de maaltijdvervangers zit.

 • Vanaf stap 2 wordt groente toegevoegd. Dit is maar een halve portie. Het is niet duidelijk hoeveel een portie is. Het advies is om dagelijks 250 gram groente te eten. Geen groente eten is nooit gezond.   

 • Een lage calorie-inname kan voor een suf en moe gevoel zorgen. Het is dan ook niet aan te raden om te sporten of zwaar lichamelijk werk te verrichten tijdens het afvallen. 

 • Je krijgt een slechte adem. Door weinig koolhydraten te eten verbrandt je lichaam meer vetten. Dit zorgt voor een aceton lucht en een vieze smaak in de mond. 

 • De kosten zijn meer dan €50 per week, exclusief de kosten voor het intakegesprek. 

 • Door het extreem lage energieniveau bij stap 1 kunnen er verschillende bijwerkingen optreden zoals hoofdpijn, diarree of obstipatie, misselijkheid.  

 • Veelgehoorde klachten uit het verleden (met het Cambridge Weight Plan 500 of het Cambridge Weight Plan 800)  zijn ontstaan van galstenen, duizeligheid en haaruitval. 

 • De consulenten noemen zich onafhankelijk, maar ze zijn volledig getraind door het bedrijf achter het Cambridge Weight Plan. 

Nieuw & interessant

 • Ontbijtgranen 1200x800
  Nieuws | 2 jul.

  Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

  Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.
 • zeewier
  3 jun.

  Voedingshypes

  Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
 • gluten vrij
  3 jun.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
 • vet-verbranden-sport
  29 aug.

  Vijf tips om je verbranding te verhogen

  Ben je wat te zwaar en wil je graag afvallen? Het helpt om je stofwisseling te verhogen. Dat kan op verschillende manieren.