icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vraag over (afval)diëten

Er zijn erg veel verschillende diëten. Wat is een goed dieet om te volgen? Onze diëtist beantwoordt enkele vragen over afvaldiëten.
Linda de Gouw
Linda de Gouw

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  29 januari 2014


Afvallen in korte tijd

Vraag
Is er een goede manier om in twee weken tijd bijvoorbeeld tien kilo af te vallen en daarna door te gaan met een aangepaste (gezonde) manier van eten?

Antwoord
Tien kilo in twee weken tijd is erg veel om af te willen vallen. Dit lukt eigenlijk alleen met laag-calorische diëten in de vorm van maaltijdvervangers. Zelfs daarbij verlies je met name vocht in de eerste week, en geen vet, terwijl je juist vet kwijt wil wanneer je een dieet volgt om af te vallen.

Mijn advies zou zijn het iets minder rigoreus aan te pakken. Tien kilo in één maand is soms nog wel te doen met maaltijdvervangers aangevuld met veel groenten en drinken, of een koolhydraatarm dieet. De begeleiding van een diëtist is hierbij een enorme meerwaarde omdat zij tips en variatiemogelijkheden kan geven, en in de gaten houdt welke tekorten je mogelijk ontwikkelt en wat je hieraan kan doen. Ik zou zeker aanraden na die maand een gezond eetpatroon te ontwikkelen wat wel alle voedingsstoffen levert die benodigd zijn, maar waarmee je nog steeds zo'n één tot twee kilo per maand kunt afvallen.

Melkproducten: gezond of niet?

Vraag
De laatste tijd lees je veel over het caveman/paleo dieet. Hierin staat dat kaas en melk niet gezond zijn omdat mensen allemaal tot op zekere hoogte lactoseintolerant zijn. Klopt dat, is kaas niet gezond?

Antwoord
Iedereen op de wereld wordt geboren met het enzym lactase, wat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken. In een groot deel van de wereld neemt de hoeveelheid lactase met de jaren af, met name in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Deze mensen hebben op een gegeven moment geen lactase meer, kunnen geen lactose afbreken en zijn vanaf dan lactoseintolerant. In de Westerse wereld blijft (vrijwel) iedereen lactase produceren en is het gebruik van melkproducten dus in principe geen probleem.

Harde kaas zoals wij die in Nederland kennen heeft door het productieproces nauwelijks lactose, echter wel veel verzadigd vet en zout, waardoor het geen heel gezond product is, en dus met mate gebruikt dient te worden.

De voedselzandloper

Vraag
Wat is de mening van de diëtist over De voedselzandloper van Kris Verburgh? Het is nogal controversieel ten opzichte van de bekende Schijf van Vijf.

Antwoord
De voedselzandloper geeft een aantal adviezen die ook in de reguliere voedselwereld steeds meer gegeven worden, bijvoordbeeld: eet niet te veel dierlijke (vlees)producten, en juist meer noten en peulvruchten. Echter, op andere punten doet Verburgh voorstellen die naar mijn mening onlogisch zijn. Zoals de suggestie om al het brood te laten staan, maar wel havermout te eten, terwijl beide toch een graanproduct zijn. Toen hij laatst hierop aangesproken werd tijdens een congres, gaf Verburgh aan dat hij graag alternatieven aan de hand doet, maar dat het boek niet zo strikt gelezen moet worden dat bepaalde producten helemaal verboden zijn. In dat opzicht is het goed te weten welke producten er nog allemaal zijn, om meer variatie in de voeding aan te kunnen brengen. Omdat geen enkel product alle voedingsstoffen levert die ons lichaam nodig heeft, is variatie het allerbelangrijkste kenmerk van een goed eetpatroon.

Nieuw & interessant