icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Skyr

Eerste indruk | Arla heeft sinds kort de Skyr: yoghurt zoals ze die in IJsland eten. Maar lusten we die zurige yoghurt in Nederland ook? Ja! Een meerderheid van ons smaakpanel vindt het lekker, maar rent niet meteen naar de winkel om het te kopen.
Linda de Gouw
Linda de Gouw

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  28 september 2015


Merk Arla

Richtprijs € 1,49


Type SkyrConclusie

Onze proevers rennen niet gelijk naar de winkel om een bakje te kopen. Het voornaamste argument: Skyr smaakt lekker, maar niet bijzonder genoeg. Het is te duur in verhouding met gewone magere yoghurt of kwark.

Lekker

14 van onze 20 proevers vinden de Skyr lekker. Juist het zuurtje van de yoghurt vinden zij lekker. Voor de overige 6 proevers was dit zuurtje een afknapper. Eén proever vindt het pas lekker met suiker door de yoghurt.

Kwark of yoghurt?

Hoewel Skyr eigenlijk yoghurt is, lijkt het goedje volgens de helft van de proevers meer op kwark. Dit komt voornamelijk door de dikte. Maar 3 proevers hebben door dat ze yoghurt eten. De rest denkt meer aan een combinatie van kwark met yoghurt.

Voedingswaarde

In een schaaltje Skyr (150 gram) zit bijna 10 gram meer eiwitten dan in magere yoghurt. In vergelijking met een schaaltje magere kwark is dit minder schokkend: nog geen 4 gram verschil.

Naast veel eiwitten bevat Skyr ook 0% vet. Skyr is namelijk gemaakt van magere yoghurt en daar zit geen vet in. Dit geldt net zo goed voor magere kwark.

Voedingswaarde per schaaltje van 150 gram:

 product  energie (kcal) vet (g)  verzadigd vet (g)  koolhydraten (g)  waarvan suikers (g)  eiwit (g)  
               
 magere yoghurt  57  0   0   6  6   6,3  
 magere kwark  86  1  0  7  7  12,8  
 Skyr naturel  93  0  0  6  6  16,5  
 Skyr honing  108  0  0  13  11  13,7  
 Skyr framboos-cranberry  113  0  0  14  12  13,8  

 

100% natuurlijk?

'Skyr is 100% natuurlijk', staat op de verpakking. Maar aan de smaken framboos-cranberry en honing is onder andere maïszetmeel toegevoegd. Iets dat je natuurlijk niet verwacht in yoghurt. Arla laat weten dat zij zetmeel toevoegt aan het fruit om dit beter doseerbaar te maken. Waarom ze dit natuurlijk mogen noemen? Omdat maïszetmeel volgens Arla 'van nature aanwezig is in de natuur'. Maar toevoegen aan yoghurt geeft ons toch een beetje een onnatuurlijk gevoel.

 

Lees ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  4 aug.

  Glutenvrije producten niet altijd gezonder

  Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • Beeld boek terugval en verleiding
  Eerste indruk  |  16 mei.

  Terugval en verleiding

  Afvallen is één ding. Als dat eenmaal gelukt is, is het de kunst om de kilo’s er af te houden. Daar gaat het boek 'Terugval en verleiding' over.
 • zeewier
  30 mrt.

  Voedingshypes

  Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
 • Artikel cambridge weightplan
  23 mrt.

  Cambridge Weight Plan

  Bij het Cambridge dieet eet je maaltijdvervangers om af te vallen. Daarna voeg je stapje voor stapje gezonde voeding toe. Je telt dus geen calorieën. Wat zijn de voor- en nadelen van dit dieet?