icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Foto’s achteraf scherpstellen met Lytro

Nieuws
|
Lytro is een digitale camera waarmee je niet scherp hoeft te stellen. Want dat kan achteraf.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert fotocamera'sGepubliceerd op:1 juli 2011

Scherpstellen, belichting aanpassen of wachten met het indrukken van de ontspanknop. Volgens het nieuwe Amerikaanse bedrijf Lytro is het niet nodig. Misschien geldt dat ook wel voor foto's die alleen twee dimensionaal (2D) te bekijken zijn.

De Lytro camera verzamelt alle mogelijke informatie van het lichtveld dat je in beeld hebt. Achteraf kun je dan op elke plek in de foto scherpstellen. Hoe het werkt is goed te zien bij deze voorbeelden. Ook kun je achteraf de belichting nog aanpassen. Op een 3D-scherm valt het beeld zelfs nog te draaien en te verschuiven.

Volgens de makers worden de digitale bestanden niet eens veel groter dan wat we nu gewend zijn. Ook beweren ze dat het makkelijker is om foto's bij weinig licht te maken.

De Lytro-camera werkt met een heel nieuw soort beeldsensor. Deze nieuwe 'lichtveld'-sensor registreert de kleur, intensiteit en richting van de lichtstralen. Een 'pixel' op een traditionele beeldsensor legt alleen de totale hoeveelheid licht vast van alle lichtstralen die er op vallen.

Prijzen zijn nog niet bekend, volgens Lytro zijn ze vergelijkbaar met andere consumentencamera's. De Consumentenbond heeft alvast een exemplaar gereserveerd om te kunnen testen.

Bron: USAtoday & Lytro.com 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.