icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Frituurpan schoonmaken

Frituren is een vettige aangelegenheid. Tips om de frituurpan makkelijker schoon te maken en schoner te houden

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:12 september 2012


Om met het slechte nieuws te beginnen: bij elke (conventioneel friturende) frituurpan komen vetsporen terecht op plaatsen waar ze niet meer zijn weg te krijgen. Daardoor wordt elke frituurpan vroeg of laat een vettige boel. Maar er zijn wel frituurpannen en manieren om dat moment langer uit te stellen. Hoe kun je de frituurpan schoonmaken én schoner houden?

Frituurpan in de vaatwasser

Een frituurpan schoonmaken is natuurlijk makkelijker als de vaatwasser het werk voor je doet. Kies voor een frituurpan waarvan zoveel mogelijk onderdelen in de vaatwasser mogen. Van de meeste frituurpannen in de test kan in elk geval het mandje en vaak ook de deksel in de vaatwasser, maar zoek vooral naar een frituurpan waarvan de binnenpan en liefst ook de behuizing in de vaatwasser kunnen. In de test zitten aardig wat frituurpannen waarbij dat kan. Maar er zijn ook een paar frituurpannen waarbij je alles met de hand moet afwassen, en zelfs een paar waarbij je de binnenpan niet uit de frituurpan kunt halen.

Frituurvet verversen

Een frituurpan schoonmaken gaat veel makkelijker met een uitneembare binnenpan. Dan kun je makkelijk gebruikt frituurvet uit de frituurpan schenken. Let er wel op dat de pan makkelijk uit de frituurpan gehaald kan worden, want bij sommige is dat wegens het ontbreken van een handvat of greep erg lastig. Twee friteuses in de friteuse-test hebben een speciaal afvoersysteem dat het verwijderen van het gebruikte frituurvet een stuk makkelijker maakt.

Frituurpan met uitneembare filter

Eén frituurpan uit de test heeft een makkelijk uitneembare filter die kruimels opvangt. Kijk in de samenvatting van de test welke frituurpan dat is. De frituurpan schoonmaken wordt hiermee weer wat makkelijker.

Frituurpan schoonmaken: met welk middel? 

Wil je de frituurpan schoonmaken, let op welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Gebruik liever geen soda, dat kan het metaal van de onderdelen aantasten of lelijk maken. Gebruik geen schuursponsje bij anti-aanbaklagen, blinkend metaal en glanzend kunststof.

Tefal Actifry en Philips Airfryer

Hoe makkelijk kun je de frituurpan schoonmaken? In de friteusetest hebben we de conventionele friteuses, maar ook de Tefal Actifry en Philips Airfryer hierop onderzocht. Zijn de Actifry en Airfryer net zo'n nachtmerrie om schoon te maken als conventionele friteuses?

Bekijk in de testresultaten welke frituurpannen het beste zijn schoon te maken.