icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gezond eten

Er wordt ontzettend veel geschreven over gezonde voeding. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Een goede basis is belangrijk. Wat tips om mee te beginnen: 
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  1 maart 2017

Home gezonde voeding

Groente en fruit

Groente en fruit zijn gezond. Dagelijks 250 gram groente en 2 stuks fruit verlaagt het risico op hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker. Ook helpt het de bloeddruk te verbeteren en levert een hoop vezels, die belangrijk zijn voor gezonde darmen. Kies wel voor de varianten waar je op moet kauwen, dus liever geen smoothies en sappen. Daar zitten dan ongemerkt vaak weer veel suikers in.

Volkoren!

Brood, graanproducten en aardappelen leveren belangrijke koolhydraten. En dan hebben we het natuurlijk over de volkorenvarianten van brood, pasta en rijst (zilvervliesrijst dus). Per dag drie opscheplepels of boterhammen verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium in Nederland.

(vis)vetten

Vetten? Ja, vetten. Vet levert onmisbare vitaminen en is een belangrijke bouwstof. Kies wel liever voor vloeibare, plantaardige vetten en zachte margarine of halvarine. Beperk de hoeveelheid verzadigd vet, dit vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Vetten uit vis zijn gezond, onder andere voor een goede hersenfunctie en een gezond hart. Ook spelen ze een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderhersenen.

Peulvruchten en noten

Niet alleen vlees en vis, maar ook noten, peulvruchten, zuivel en eieren zijn een goede bron van eiwitten. Peulvruchten helpen het LDL (ongezonde) cholesterol te verlagen en vlees en ei bevatten onder andere ijzer  en vitamine B12. Let wel op dat bewerkte producten vaak veel zout en/of suiker bevatten. Ook wordt bewerkt vlees in verband met kanker gebracht. Eet dus zo weinig mogelijk  worst en ham. En kijk bij peulvruchten in blik of pot goed of er geen suiker en zout (minder dan 0,5 gram per 100 gram) is toegevoegd.

Zuivel

Een dagelijkse portie zuivel verkleint de kans op darmkanker. En regelmatig yoghurt eten verkleint de kans op diabetes type 2. Kies vooral de magere en halfvolle varianten. Kan of wil je geen melk drinken, dan kun je kiezen voor een alternatief zoals sojadrank. Let wel even op de ingrediënten van deze melkvervangers.

En drink…

Vooral water, gefilterde koffie en zwarte of groene thee. Vruchtensappen bevatten vaak net zo veel suiker als frisdranken en bevatten nauwelijks meer voedingsstoffen. Ook kunnen deze dranken je tandglazuur aantasten. Liever niet zo vaak, dus.  

Let ook op zout, verzadigd vet en suiker. Teveel daarvan is niet goed voor je lichaam. Meer over een gezond basismenu vind je in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. 

Lees meer:

Nieuw & interessant

  • duurzaam-boodschappen
    Nieuws  |  3 jul.

    Supermarkten kunnen groente & fruit verder verduurzamen

    Supermarkten besteden aandacht aan de duurzaamheid van groente en fruit, maar kunnen nog meer doen. Dat blijkt uit ons onderzoek.
  • suiker-producten-nieuws
    Nieuws  |  2 jul.

    Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

    Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegd suiker, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5.
  • avocado-en-humus
    20 jun.

    Broodbeleg: op de gezonde toer

    Inspiratie nodig voor gezond broodbeleg? We zetten wat creatieve ideeën op een rij.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.