icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

De bekendste E-nummers

Het ene E-nummer is bekender dan het andere. Lees meer over de bekendste E-nummers in ons eten. 
kajo mo

Kajo Mo     Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

E-nummers Stevia 2

E-nummers verwijzen naar goedgekeurde hulpstoffen in voedingsmiddelen. Deze hulpstoffen hebben allerlei functies. Zo worden ze toegevoegd voor een mooiere kleur, betere smaak of langere houdbaarheid.

Veel hulpstoffen hebben een wat chemische naam. Daardoor klinken ze misschien wat vreemd. Hieronder leggen we uit welke hulpstoffen je vaak tegenkomt en wat ze doen.

E951 Aspartaam

Wat is het?

Aspartaam is een zoetstof die geen calorieën levert, maar wel 200 keer zoeter is dan suiker. Er is daarom maar heel weinig van nodig voor een zoete smaak. Op den duur verliest aspartaam wel zijn zoete smaak.

Aspartaam wordt vaak gecombineerd met de zoetstoffen sacharine en acesulfaam-K. Zij versterken elkaars smaak.

Waar komt het vandaan?

Aspartaam wordt synthetisch gemaakt uit natuurlijke ingrediënten.

Waar zit het in?

Aspartaam komt in veel voedingsmiddelen voor. Voorbeelden zijn light-frisdranken, yoghurtdranken, kauwgom, zoetjes, ijs, light-jam, maar ook in voedingssupplementen.

Bijzonderheden

Over aspartaam doen veel geruchten de ronde. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beschreef in 2014 in een uitgebreid rapport dat aspartaam veilig is.

De zoetstof is alleen niet geschikt voor mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte fenylketonurie (PKU). Bij het verteren van aspartaam ontstaat namelijk fenylalanine, een aminozuur dat in grote hoeveelheden schadelijk is voor deze groep mensen. Dat is de enige reden waarom producten met aspartaam een waarschuwing dragen.

E621 Mononatriumglutamaat 

Wat is het?

Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin. Het is een bouwsteen van eiwit en wordt gebruikt als smaakversterker. MSG smaakt als iets wat we 'umami' noemen: Japans voor hartig.

Waar komt het vandaan?

Glutamaat zit van nature in sommige voedingsmiddelen. Maar het kan ook fabrieksmatig gemaakt worden door fermentatie van suiker uit suikerriet of suikerbiet.

Waar zit het in?

Glutamaat zit van nature in voedingsmiddelen als kaas, tomaat, champignons, aardappelen, vlees, melk, soja en granen. Als smaakversterker wordt het vaak toegevoegd aan soep, bouillon, saus, chips en andere snacks. Ook wordt het veel in de Aziatische keuken gebruikt.  

Wat zijn de bijwerkingen?

Sommige mensen zeggen last te krijgen van hoofdpijn, loopneuzen, astma-aanvallen, zweten of hartkloppingen. Zulke klachten door MSG staan ook wel bekend als het 'Chinees-restaurantsyndroom'. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat MSG voor die klachten zorgt, ondanks uitgebreid onderzoek.

Omdat MSG zo'n slechte naam heeft, vervangen veel fabrikanten het tegenwoordig door gistextract. Dat klinkt anders, maar er zit precies dezelfde stof glutamaat in. Deze trend om het etiket beter te laten klinken, heet 'clean labelling'.

E220-E228 Sulfiet

Wat is het?

Sulfiet (E150b, E150d, E163, E220 t/m E228) is een natuurlijk conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een produt langer houdbaar blijft.

Waar zit het in?

De meeste bekende toepassing van sulfiet is die in wijn. Al kan het ook in kleine hoeveelheden in gedroogde vruchten, bier, jam en kant-en-klaarmaaltijden zitten. Sulfiet kan beschreven staan als sulfiet, SO2, zwaveldioxide of zwaveligzuur.

Wat zijn de bijwerkingen?

Sommige mensen zijn overgevoelig (allergisch) voor sulfiet. Zij kunnen na het binnenkrijgen van sulfiet allergische reacties krijgen, zoals hartkloppingen en netelroos. En astmapatiënten kunnen dan ademhalingsmoeilijkheden krijgen.

E965 Maltitol

Wat is het?

Maltitol is een synthetische zoetstof. Het wordt gemaakt uit maltose (moutsuiker), afkomstig uit tarwe of maïs. Maltitol is ongeveer even zoet als suiker, maar levert minder calorieën. Dit komt omdat het niet volledig verteerd wordt door het lichaam.

Waar zit het in?

Maltitol(siroop) zit onder andere in winegums en kauwgom.

Wat zijn de bijwerkingen?

Doordat maltitol niet volledig wordt verteerd in de dunne darm, kan het tot krampen, diarree en winderigheid leiden.

E120 Karmijn/cochenille

Wat is het?

Karmijn, karmijnzuur of cochenille is een rode kleurstof. Het wordt gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus. Daarom kunnen strikte vegetariërs, veganisten en mensen met bepaalde religies het niet gebruiken.

Waar zit het in?

Karmijn kan in rode zuiveldranken en snoepjes zitten.

Wat zijn de bijwerkingen?

Er zijn geen bijwerkingen van karmijn in voedingsmiddelen bekend. In cosmetica daarentegen kan het een jeukerige, branderige of rode huid geven bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

E960 Stevia (steviolglycosiden) 

Wat is het?

Stevia is een natuurlijke zoetstof die zo'n 200 tot 300 keer zoeter dan suiker is. Het heeft een wat bittere bijsmaak. Daarom wordt het vaak gebruikt in combinatie met suiker of andere zoetstoffen.

Waar komt het vandaan?

Fabrikanten halen steviolglycosiden uit de bladeren van de steviaplant. De zoetstof heet dus eigenlijk steviolglycosiden, maar wordt vaak simpelweg stevia genoemd. Stevia is populair omdat het een natuurlijke oorsprong heeft. Dat klinkt beter, maar is niet meer of minder gezond dan synthetische zoetstoffen.

Waar zit het in?

Stevia zit in frisdranken, snoepgoed, drop en tafelzoetjes.

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • groente-snijden-keuken

    8 vragen over antioxidanten

    Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
  • Openingsbeelden-Healthwashing

    Claims op ongezonde producten

    Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
  • diverse-eiwitten

    Extra eiwit, extra gezond?

    Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
  • E-nummers Snoepgoed

    Verborgen E-nummers

    E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.