icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De bekendste E-nummers

Het ene E-nummer is bekender dan het andere. Lees meer over de bekendste E-nummers in ons eten. 
Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

E-nummers Stevia 2

E-nummers verwijzen naar goedgekeurde hulpstoffen in voedingsmiddelen. Deze hulpstoffen hebben allerlei functies. Zo worden ze toegevoegd voor een mooiere kleur, betere smaak of langere houdbaarheid.

Veel hulpstoffen hebben een wat chemische naam. Daardoor klinken ze misschien wat vreemd. Hieronder leggen we uit welke hulpstoffen je vaak tegenkomt en wat ze doen.

E951 Aspartaam

Wat is het?

Aspartaam is een zoetstof die geen calorieën levert, maar wel 200 keer zoeter is dan suiker. Er is daarom maar heel weinig van nodig voor een zoete smaak. Op den duur verliest aspartaam wel zijn zoete smaak.

Aspartaam wordt vaak gecombineerd met de zoetstoffen sacharine en acesulfaam-K. Zij versterken elkaars smaak.

Waar komt het vandaan?

Aspartaam wordt synthetisch gemaakt uit natuurlijke ingrediënten.

Waar zit het in?

Aspartaam komt in veel voedingsmiddelen voor. Voorbeelden zijn light-frisdranken, yoghurtdranken, kauwgom, zoetjes, ijs, light-jam, maar ook in voedingssupplementen.

Bijzonderheden

Over aspartaam doen veel geruchten de ronde. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beschreef in 2014 in een uitgebreid rapport dat aspartaam veilig is.

De zoetstof is alleen niet geschikt voor mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte fenylketonurie (PKU). Bij het verteren van aspartaam ontstaat namelijk fenylalanine, een aminozuur dat in grote hoeveelheden schadelijk is voor deze groep mensen. Dat is de enige reden waarom producten met aspartaam een waarschuwing dragen.

E621 Mononatriumglutamaat 

Wat is het?

Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin. Het is een bouwsteen van eiwit en wordt gebruikt als smaakversterker. MSG smaakt als iets wat we 'umami' noemen: Japans voor hartig.

Waar komt het vandaan?

Glutamaat zit van nature in sommige voedingsmiddelen. Maar het kan ook fabrieksmatig gemaakt worden door fermentatie van suiker uit suikerriet of suikerbiet.

Waar zit het in?

Glutamaat zit van nature in voedingsmiddelen als kaas, tomaat, champignons, aardappelen, vlees, melk, soja en granen. Als smaakversterker wordt het vaak toegevoegd aan soep, bouillon, saus, chips en andere snacks. Ook wordt het veel in de Aziatische keuken gebruikt.  

Wat zijn de bijwerkingen?

Sommige mensen zeggen last te krijgen van hoofdpijn, loopneuzen, astma-aanvallen, zweten of hartkloppingen. Zulke klachten door MSG staan ook wel bekend als het 'Chinees-restaurantsyndroom'. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat MSG voor die klachten zorgt, ondanks uitgebreid onderzoek.

Omdat MSG zo'n slechte naam heeft, vervangen veel fabrikanten het tegenwoordig door gistextract. Dat klinkt anders, maar er zit precies dezelfde stof glutamaat in. Deze trend om het etiket beter te laten klinken, heet 'clean labelling'.

E220-E228 Sulfiet

Wat is het?

Sulfiet (E150b, E150d, E163, E220 t/m E228) is een natuurlijk conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een produt langer houdbaar blijft.

Waar zit het in?

De meeste bekende toepassing van sulfiet is die in wijn. Al kan het ook in kleine hoeveelheden in gedroogde vruchten, bier, jam en kant-en-klaarmaaltijden zitten. Sulfiet kan beschreven staan als sulfiet, SO2, zwaveldioxide of zwaveligzuur.

Wat zijn de bijwerkingen?

Sommige mensen zijn overgevoelig (allergisch) voor sulfiet. Zij kunnen na het binnenkrijgen van sulfiet allergische reacties krijgen, zoals hartkloppingen en netelroos. En astmapatiënten kunnen dan ademhalingsmoeilijkheden krijgen.

E965 Maltitol

Wat is het?

Maltitol is een synthetische zoetstof. Het wordt gemaakt uit maltose (moutsuiker), afkomstig uit tarwe of maïs. Maltitol is ongeveer even zoet als suiker, maar levert minder calorieën. Dit komt omdat het niet volledig verteerd wordt door het lichaam.

Waar zit het in?

Maltitol(siroop) zit onder andere in winegums en kauwgom.

Wat zijn de bijwerkingen?

Doordat maltitol niet volledig wordt verteerd in de dunne darm, kan het tot krampen, diarree en winderigheid leiden.

E120 Karmijn/cochenille

Wat is het?

Karmijn, karmijnzuur of cochenille is een rode kleurstof. Het wordt gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus. Daarom kunnen strikte vegetariërs, veganisten en mensen met bepaalde religies het niet gebruiken.

Waar zit het in?

Karmijn kan in rode zuiveldranken en snoepjes zitten.

Wat zijn de bijwerkingen?

Er zijn geen bijwerkingen van karmijn in voedingsmiddelen bekend. In cosmetica daarentegen kan het een jeukerige, branderige of rode huid geven bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

E960 Stevia (steviolglycosiden) 

Wat is het?

Stevia is een natuurlijke zoetstof die zo'n 200 tot 300 keer zoeter dan suiker is. Het heeft een wat bittere bijsmaak. Daarom wordt het vaak gebruikt in combinatie met suiker of andere zoetstoffen.

Waar komt het vandaan?

Fabrikanten halen steviolglycosiden uit de bladeren van de steviaplant. De zoetstof heet dus eigenlijk steviolglycosiden, maar wordt vaak simpelweg stevia genoemd. Stevia is populair omdat het een natuurlijke oorsprong heeft. Dat klinkt beter, maar is niet meer of minder gezond dan synthetische zoetstoffen.

Waar zit het in?

Stevia zit in frisdranken, snoepgoed, drop en tafelzoetjes.

Lees meer:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

  • Openingsbeelden-Healthwashing
    1 feb.

    Claims op ongezonde producten

    Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
  • Alcoholetikettering winkel
    21 dec.

    Wat zit er in alcoholhoudende dranken?

    Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt.
  • Nieuwe trends in voeding
    13 dec.

    Trends in voeding

    Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
  • Kruidenmix nieuws
    Nieuws | 9 dec.

    Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling

    Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.