Feiten en fabels over tarwe

Kajo Mo Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

Volkorentarweproducten zijn goed voor de gezondheid
Feit
Het eten van vezelrijke producten, zoals volkorenproducten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast lijken ze te zorgen voor een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 90 gram volkorenproducten te eten. Dat zijn 3 volkorenboterhammen.
In Nederland eten we vrij veel tarwe. Dit maakt de voeding wat eenzijdig. Probeer daarom te variëren met bijvoorbeeld quinoa, gerst, haver en rogge. Maar dan wel de volkorenvarianten.
In tarwe zitten alleen maar koolhydraten
Fabel
In tarwe zitten niet alleen koolhydraten, maar ook eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Tarwe helpt om je dagelijkse hoeveelheid B-vitaminen, ijzer en vezels binnen te krijgen.
Bloem, tarwemeel en volkorenmeel zijn even (on)gezond
Fabel
In volkorenmeel zitten alle onderdelen van de tarwekorrel. Dat zijn de meelkern, de zemel en de kiem. In die laatste 2 zitten de meeste voedingsstoffen, zoals B-vitamines, ijzer en vezels.
Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam.
Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel. Het ligt qua voedingswaarde er dus ook tussenin. Van meel wordt bijvoorbeeld bruinbrood gemaakt.
Je kunt allergisch zijn voor tarwe
Feit
Bij een tarweallergie krijgt iemand een allergische reactie op tarwe. Soms mensen met een tarweallergie reageren ook op andere granen die op tarwe lijken, zoals spelt.
Gluten zijn ongezond
Fabel
Gluten op zich zijn niet ongezond. Wel is ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking overgevoelig voor gluten. Bij hen raken de darmen beschadigd als zij gluten eten. Dit heet coeliakie. Daarnaast zijn er mensen met een glutensensitiviteit. Bij hen raken de darmen niet beschadigd, maar ze krijgen wel klachten na het eten van gluten.
Gluten zijn eiwitten die ervoor zorgen dat een deeg mooi samenhangt, luchtig wordt en een goede bite krijgt. Ze zitten niet alleen in tarwe, maar bijvoorbeeld ook in rogge, gerst en spelt.
In volkorengraanproducten zit het antinutriënt fytinezuur
Feit
Fytinezuur (fytaat) komt van nature voor in granen en zaden. Het wordt een antinutriënt genoemd omdat het de opname van sommige voedingsstoffen tegenwerkt. Fytinezuur bindt zich aan de mineralen calcium, ijzer en zink, waardoor je lichaam deze stoffen minder goed kan opnemen.
Toch lijkt het effect van fytinezuur wel mee te vallen. Fytinezuur kan ook schadelijke stoffen binden. Waardoor deze ook minder snel in het lichaam komen. Daarnaast komt een tekort aan mineralen door binding met fytinezuur niet snel voor bij een gevarieerde, gezonde voeding.
Lees ook:
Populaire artikelen
8 vragen over antioxidanten
Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.Extra eiwit, extra gezond?
Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?Verborgen E-nummers
E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.