icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Feiten en fabels over tarwe

Gemiddeld eten we zo’n 194 gram brood en graanproducten per dag. Een groot deel daarvan is gemaakt van tarwe. Toch neemt de populariteit van graan af. Welke beweringen over tarwe zijn een fabel of een feit?
Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

feiten-fabels-tarwe

Volkorentarweproducten zijn goed voor de gezondheid

Feit

Het eten van vezelrijke producten, zoals volkorenproducten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast lijken ze te zorgen voor een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 90 gram volkorenproducten te eten. Dat zijn 3 volkorenboterhammen. 

In Nederland eten we vrij veel tarwe. Dit maakt de voeding wat eenzijdig. Probeer daarom te variëren met bijvoorbeeld quinoa, gerst, haver en rogge. Maar dan wel de volkorenvarianten. 

In tarwe zitten alleen maar koolhydraten

Fabel

In tarwe zitten niet alleen koolhydraten, maar ook eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Tarwe helpt om je dagelijkse hoeveelheid B-vitaminen, ijzer en vezels binnen te krijgen. 

Bloem, tarwemeel en volkorenmeel zijn even (on)gezond

Fabel

In volkorenmeel zitten alle onderdelen van de tarwekorrel. Dat zijn de meelkern, de zemel en de kiem. In die laatste 2 zitten de meeste voedingsstoffen, zoals B-vitamines, ijzer en vezels

Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam. 

Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel. Het ligt qua voedingswaarde er dus ook tussenin. Van meel wordt bijvoorbeeld bruinbrood gemaakt.

Je kunt allergisch zijn voor tarwe

Feit

Bij een tarweallergie krijgt iemand een allergische reactie op tarwe. Soms mensen met een tarweallergie reageren ook op andere granen die op tarwe lijken, zoals spelt.

Gluten zijn ongezond

Fabel

Gluten op zich zijn niet ongezond. Wel is ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking overgevoelig voor gluten. Bij hen raken de darmen beschadigd als zij gluten eten. Dit heet coeliakie. Daarnaast zijn er mensen met een glutensensitiviteit. Bij hen raken de darmen niet beschadigd, maar ze krijgen wel klachten na het eten van gluten.

Gluten zijn eiwitten die ervoor zorgen dat een deeg mooi samenhangt, luchtig wordt en een goede bite krijgt. Ze zitten niet alleen in tarwe, maar bijvoorbeeld ook in rogge, gerst en spelt.

In volkorengraanproducten zit het antinutriënt fytinezuur 

Feit

Fytinezuur (fytaat) komt van nature voor in granen en zaden. Het wordt een antinutriënt genoemd omdat het de opname van sommige voedingsstoffen tegenwerkt. Fytinezuur bindt zich aan de mineralen calcium, ijzer en zink, waardoor je lichaam deze stoffen minder goed kan opnemen. 

Toch lijkt het effect van fytinezuur wel mee te vallen. Fytinezuur kan ook schadelijke stoffen binden. Waardoor deze ook minder snel in het lichaam komen. Daarnaast komt een tekort aan mineralen door binding met fytinezuur niet snel voor bij een gevarieerde, gezonde voeding. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Openingsbeelden-Healthwashing
  1 feb.

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • Alcoholetikettering winkel
  21 dec.

  Wat zit er in alcoholhoudende dranken?

  Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt.
 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Kruidenmix nieuws
  Nieuws | 9 dec.

  Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling

  Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.