icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Feiten en fabels over tarwe

Gemiddeld eten we zo’n 194 gram brood en graanproducten per dag. Een groot deel daarvan is gemaakt van tarwe. Toch neemt de populariteit van graan af. Welke beweringen over tarwe zijn een fabel of een feit?
kajo mo

Kajo Mo     Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

feiten-fabels-tarwe

Volkorentarweproducten zijn goed voor de gezondheid

Feit

Het eten van vezelrijke producten, zoals volkorenproducten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast lijken ze te zorgen voor een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 90 gram volkorenproducten te eten. Dat zijn 3 volkorenboterhammen. 

In Nederland eten we vrij veel tarwe. Dit maakt de voeding wat eenzijdig. Probeer daarom te variëren met bijvoorbeeld quinoa, gerst, haver en rogge. Maar dan wel de volkorenvarianten. 

In tarwe zitten alleen maar koolhydraten

Fabel

In tarwe zitten niet alleen koolhydraten, maar ook eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Tarwe helpt om je dagelijkse hoeveelheid B-vitaminen, ijzer en vezels binnen te krijgen. 

Bloem, tarwemeel en volkorenmeel zijn even (on)gezond

Fabel

In volkorenmeel zitten alle onderdelen van de tarwekorrel. Dat zijn de meelkern, de zemel en de kiem. In die laatste 2 zitten de meeste voedingsstoffen, zoals B-vitamines, ijzer en vezels

Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam. 

Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel. Het ligt qua voedingswaarde er dus ook tussenin. Van meel wordt bijvoorbeeld bruinbrood gemaakt.

Je kunt allergisch zijn voor tarwe

Feit

Bij een tarweallergie krijgt iemand een allergische reactie op tarwe. Soms mensen met een tarweallergie reageren ook op andere granen die op tarwe lijken, zoals spelt.

Gluten zijn ongezond

Fabel

Gluten op zich zijn niet ongezond. Wel is ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking overgevoelig voor gluten. Bij hen raken de darmen beschadigd als zij gluten eten. Dit heet coeliakie. Daarnaast zijn er mensen met een glutensensitiviteit. Bij hen raken de darmen niet beschadigd, maar ze krijgen wel klachten na het eten van gluten.

Gluten zijn eiwitten die ervoor zorgen dat een deeg mooi samenhangt, luchtig wordt en een goede bite krijgt. Ze zitten niet alleen in tarwe, maar bijvoorbeeld ook in rogge, gerst en spelt.

In volkorengraanproducten zit het antinutriënt fytinezuur 

Feit

Fytinezuur (fytaat) komt van nature voor in granen en zaden. Het wordt een antinutriënt genoemd omdat het de opname van sommige voedingsstoffen tegenwerkt. Fytinezuur bindt zich aan de mineralen calcium, ijzer en zink, waardoor je lichaam deze stoffen minder goed kan opnemen. 

Toch lijkt het effect van fytinezuur wel mee te vallen. Fytinezuur kan ook schadelijke stoffen binden. Waardoor deze ook minder snel in het lichaam komen. Daarnaast komt een tekort aan mineralen door binding met fytinezuur niet snel voor bij een gevarieerde, gezonde voeding. 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • groente-snijden-keuken

    8 vragen over antioxidanten

    Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
  • Openingsbeelden-Healthwashing

    Claims op ongezonde producten

    Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
  • diverse-eiwitten

    Extra eiwit, extra gezond?

    Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
  • E-nummers Snoepgoed

    Verborgen E-nummers

    E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.