Feiten en fabels over tarwe
Gemiddeld eten we zo’n 194 gram brood en graanproducten per dag. Een groot deel daarvan is gemaakt van tarwe. Toch neemt de populariteit van graan af. Welke beweringen over tarwe zijn een fabel of een feit?

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:16 december 2019

Volkorentarweproducten zijn goed voor de gezondheid
Feit
Het eten van vezelrijke producten, zoals volkorenproducten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast lijken ze te zorgen voor een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 90 gram volkorenproducten te eten. Dat zijn 3 volkorenboterhammen.
In Nederland eten wij vrij veel tarwe. Dit maakt de voeding wat eenzijdig. Probeer daarom te variëren met bijvoorbeeld quinoa, gerst, haver en rogge. Maar dan wel de volkorenvarianten.
- Lees ook: Hoe gezond zijn volkorenproducten?
In tarwe zitten alleen maar koolhydraten
Fabel
In tarwe zitten niet alleen koolhydraten, maar ook eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Tarwe helpt om je dagelijkse hoeveelheid B-vitaminen, ijzer en vezels binnen te krijgen.
Bloem, tarwemeel en volkorenmeel zijn even (on)gezond
Fabel
Volkorenmeel wordt gemaakt van de hele tarwekorrel. Deze bestaat uit de meelkern, de zemel en de kiem. In die laatste twee zitten voedingsstoffen zoals B-vitamines, ijzer en vezels.
Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam.
Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel. Hier wordt bijvoorbeeld bruin brood van gemaakt. Vaak in een verhouding van 50:50. De term tarwemeel is niet beschermd en de verhoudingen kunnen dus ook anders liggen. Meel bevat minder gezonde voedingsstoffen dan volkorenmeel.
Je kunt allergisch zijn voor tarwe
Feit
Bij een tarweallergie krijgt iemand een allergische reactie op tarwe. Soms reageren mensen met een tarweallergie ook op andere granen die op tarwe lijken. Bijvoorbeeld een reactie op spelt.
Gluten zijn ongezond
Fabel
Gluten op zich zijn niet ongezond. Wel zijn er mensen die de gluten niet kunnen verteren. Dit geldt voor ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking. Zij hebben de auto-immuunziekte coeliakie. Een glutenintolerantie waarbij de gluten niet verteerd worden.
Daarnaast zijn er ook nog mensen die geen coeliakie hebben, maar wel last kunnen krijgen als ze gluten eten. Zij hebben een glutensensitiviteit, een overgevoeligheid voor gluten.
Gluten zijn eiwitten die er onder andere voor zorgen dat een deeg mooi samenhangt en luchtig wordt. Ze zitten niet alleen in tarwe, maar bijvoorbeeld ook in rogge, gerst en spelt.
In volkorengraanproducten zit het antinutriënt fytinezuur
Feit
Fytinezuur (fytaat) komt van nature voor in granen en zaden. Het wordt een antinutriënt genoemd omdat het de opname van sommige voedingsstoffen tegenwerkt. Fytinezuur bindt zich aan de mineralen calcium, ijzer en zink waardoor je lichaam deze stoffen minder goed kan opnemen.
Toch lijkt het effect van fytinezuur wel mee te vallen. Fytinezuur kan ook schadelijke stoffen binden. Waardoor deze ook minder snel in het lichaam komen.
Daarnaast komt een tekort aan mineralen door binding met fytinezuur niet snel voor bij een gevarieerde, gezonde voeding.
Boek: '101 Mythes over voeding'
Rode wijn is gezond en van chocolade eten word je gelukkig. Er wordt veel beweerd over voeding, maar wat is er nu echt bewezen? Wij zochten uit of deze en andere voedingsmythes onzin zijn of waar.
Bestel het boek '101 Mythes over voeding' in onze webshop. Ook verkrijgbaar als e-book (pdf).

Lees ook:
Artikelen binnen Gezond eten
Alle artikelenNieuw & interessant
- 15 feb.
Voedingshypes
Welke hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en welke voedingshypes kun je beter overslaan? - Nieuws | 15 feb.
Blij met samenwerking pro-Nutri-Score-landen
In Europa bundelen 7 landen hun krachten om de impact van Nutri-Score te vergroten. De Consumentenbond is blij met de internationale samenwerking die de invoering en het gebruik van Nutri-Score makkelijker moet maken. - 12 feb.
5 populaire voedingsapps
Gezonder eten met je smartphone. Er zijn allerlei apps die dat beloven. Wij onderzochten 5 populaire voedingsapps op gebruiksgemak, kwaliteit en privacy. - 11 feb.
Trends in voeding
Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.