icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Feiten en fabels over thee

Gemiddeld drinken we zo'n 2 koppen thee per dag. Is dat wel gezond? En is groene thee beter dan zwarte thee? De feiten en fabels over thee.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

thee-gezond

Thee heeft een positief effect op de gezondheid

Feit

Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken.

 • Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte.
 • 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
 • 3 koppen groene thee per dag verlaagt waarschijnlijk het LDL-cholesterol (slechte cholesterol). 
 • 4 koppen zwarte of groene thee per dag verkleint waarschijnlijk het risico op diabetes type 2. 

Groene thee komt van een andere plant dan zwarte thee

Fabel

Groene thee en zwarte thee zet je allebei van blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. De blaadjes worden zwart en krijgen een andere smaak als je ze laat reageren met zuurstof. Vruchtenthee is vaak gemaakt van zwarte thee gemengd met gedroogd fruit en aroma's. 

Kruidenthee is geen thee

Feit

Kruidenthee’s worden niet gemaakt van de theeplant. Bekende kruidenthee’s zijn bijvoorbeeld rooibos, kamille, munt en sterrenmix. Dit zijn aftreksels van andere planten, vruchten, kruiden, specerijen of bloemen. Ze worden ook wel (kruiden)infusies genoemd. Dat is dus eigenlijk een betere naam.

Omdat (kruiden)infusies geen echte thee zijn, hebben ze ook niet de gezondheidseffecten van echte thee. Ze tellen daarom niet mee in het thee-advies van het Voedingscentrum. Maar ze helpen natuurlijk wel om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht te drinken.

Groene en zwarte thee bevatten geen cafeïne

Fabel

In thee zit wel cafeïne, alleen heet het dan theïne. Dit is dezelfde stof. Wel bevat thee er veel minder van dan koffie. In een gemiddelde kop thee zit ongeveer 30 mg theïne. In koffie is dat zo'n 85 mg cafeïne. Het advies is om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Van thee kun je dus meer drinken dan van koffie.

Kinderen kunnen onbeperkt thee drinken

Fabel

Door de cafeïne kunnen kinderen onder de 13 jaar beter niet meer dan 1 à 2 kopjes thee per dag drinken. Meer kan, als de thee wordt aangelengd. Kinderen van 13 jaar en ouder drinken liefst niet meer dan 5 kopjes per dag. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies niet meer dan 3 à 4 kopjes thee per dag.

Lees ook

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Openingsbeelden-Healthwashing
  1 feb.

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • Alcoholetikettering winkel
  21 dec.

  Wat zit er in alcoholhoudende dranken?

  Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt.
 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Kruidenmix nieuws
  Nieuws | 9 dec.

  Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling

  Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.