Feiten en fabels over zout

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

In glutenvrije producten zit meer zout
Feit
Speciale glutenvrije producten zijn niet gezonder dan reguliere producten. Dat laat onze test in 2017 zien. In de onderzochte glutenvrije varianten zit meer zout dan in vergelijkbare producten met gluten.
Groente uit blik bevat meer zout dan verse groente of diepvriesgroente
Feit
Fabrikanten voegen vaak zout toe aan groente in blik of pot om de smaak en de structuur te verbeteren. Bij diepvriesgroente gebeurt dit niet. Verse groenten bevatten van zichzelf weinig zout. Het Voedingscentrum adviseert om te kiezen voor groente uit blik of pot zonder toegevoegd zout. Of het is toegevoegd, lees je op het etiket.
Alle kaassoorten zijn ongeveer even zout
Fabel
Kaas bevat vaak veel zout, maar dit verschilt per kaassoort. In feta zit het meeste zout, meer dan 3%. Oude kaas (48+) bevat ruim 2% zout. Mozzarella is met 0,5% het minst zout.
- Lees ook: test jong belegen kaas
Een plakje kipfilet is 8 keer zouter dan een plakje rosbief
Feit
In een plakje kipfilet voor op brood zit zo’n 0,32 gram zout. Een plakje rosbief bevat 0,04 gram. Dat gaat natuurlijk alleen op als je zelf geen extra zout op je beleg strooit.
Mosterd is zouter dan ketchup en mayonaise
Feit
Mosterd is 2 keer zo zout als ketchup en bijna 5 keer zo zout als mayonaise. Gelukkig eet je door de scherpe smaak vaak niet veel mosterd.
Himalayazout en Keltisch zeezout zijn gezonder dan gewoon zout
Fabel
Himalayazout en Keltisch zeezout bevatten soms wat meer mineralen. Maar in zulke kleine hoeveelheden dat het mogelijke gezondheidseffect verwaarloosbaar is. Het is geen reden om meer zout te eten.
Zoete drop is minder zout dan zoute drop
Fabel
Je zou verwachten dat er in zoute drop meer zout zit. Dat is niet waar. In zoute drop zit net zo veel zout als in zoete drop. Fabrikanten voegen suiker toe aan zoete drop om de zoute smaak te maskeren.
Helemaal geen zout eten is het gezondst
Fabel
Het mineraal natrium in zout is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de werking van de spieren. Je hoeft je geen zorgen te maken om een zouttekort. Bijna 80% van de Nederlanders krijgt meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag.
Lees meer:
Populaire artikelen
8 vragen over antioxidanten
Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.Extra eiwit, extra gezond?
Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?Verborgen E-nummers
E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.