icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Feiten en fabels over zout

Zout is een belangrijke smaakmaker en wordt daarom vaak aan voeding toegevoegd. Maar welke producten bevatten echt te veel zout? En is Himalayazout beter voor je? Wij zetten de feiten en fabels op een rij.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

08-div-kleuren-zout

In glutenvrije producten zit meer zout

Feit

Speciale glutenvrije producten zijn niet gezonder dan reguliere producten. Dat laat onze test in 2017 zien. In de onderzochte glutenvrije varianten zit meer zout dan in vergelijkbare producten met gluten.

Groente uit blik bevat meer zout dan verse groente of diepvriesgroente

Feit

Fabrikanten voegen vaak zout toe aan groente in blik of pot om de smaak en de structuur te verbeteren. Bij diepvriesgroente gebeurt dit niet. Verse groenten bevatten van zichzelf weinig zout. Het Voedingscentrum adviseert om te kiezen voor groente uit blik of pot zonder toegevoegd zout. Of het is toegevoegd, lees je op het etiket

Alle kaassoorten zijn ongeveer even zout

Fabel

Kaas bevat vaak veel zout, maar dit verschilt per kaassoort. In feta zit het meeste zout, meer dan 3%. Oude kaas (48+) bevat ruim 2% zout. Mozzarella is met 0,5% het minst zout.

Een plakje kipfilet is 8 keer zouter dan een plakje rosbief

Feit

In een plakje kipfilet voor op brood zit zo’n 0,32 gram zout. Een plakje rosbief bevat 0,04 gram. Dat gaat natuurlijk alleen op als je zelf geen extra zout op je beleg strooit.

Mosterd is zouter dan ketchup en mayonaise

Feit

Mosterd is 2 keer zo zout als ketchup en bijna 5 keer zo zout als mayonaise. Gelukkig eet je door de scherpe smaak vaak niet veel mosterd.

Himalayazout en Keltisch zeezout zijn gezonder dan gewoon zout

Fabel

Himalayazout en Keltisch zeezout bevatten soms wat meer mineralen. Maar in zulke kleine hoeveelheden dat het mogelijke gezondheidseffect verwaarloosbaar is. Het is geen reden om meer zout te eten.

Zoete drop is minder zout dan zoute drop

Fabel

Je zou verwachten dat er in zoute drop meer zout zit. Dat is niet waar. In zoute drop zit net zo veel zout als in zoete drop. Fabrikanten voegen suiker toe aan zoete drop om de zoute smaak te maskeren.

Helemaal geen zout eten is het gezondst

Fabel

Het mineraal natrium in zout is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de werking van de spieren. Je hoeft je geen zorgen te maken om een zouttekort. Bijna 80% van de Nederlanders krijgt meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag.

Lees meer:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Openingsbeelden-Healthwashing
  1 feb.

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • Alcoholetikettering winkel
  21 dec.

  Wat zit er in alcoholhoudende dranken?

  Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt.
 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Kruidenmix nieuws
  Nieuws | 9 dec.

  Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling

  Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.