! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Feiten en fabels over zout

Zout is een belangrijke smaakmaker en wordt daarom vaak aan voeding toegevoegd. Maar welke producten bevatten echt te veel zout? En is Himalayazout beter voor je? Wij zetten de feiten en fabels op een rij.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

In glutenvrije producten zit meer zout

Feit

Speciale glutenvrije producten zijn niet gezonder dan reguliere producten. Dat laat onze test in 2017 zien. In de onderzochte glutenvrije varianten zit meer zout dan in vergelijkbare producten met gluten.

Groente uit blik bevat meer zout dan verse groente of diepvriesgroente

Feit

Fabrikanten voegen vaak zout toe aan groente in blik of pot om de smaak en de structuur te verbeteren. Bij diepvriesgroente gebeurt dit niet. Verse groenten bevatten van zichzelf weinig zout. Het Voedingscentrum adviseert om te kiezen voor groente uit blik of pot zonder toegevoegd zout. Of het is toegevoegd, lees je op het etiket

Alle kaassoorten zijn ongeveer even zout

Fabel

Kaas bevat vaak veel zout, maar dit verschilt per kaassoort. In feta zit het meeste zout, meer dan 3%. Oude kaas (48+) bevat ruim 2% zout. Mozzarella is met 0,5% het minst zout.

Een plakje kipfilet is 8 keer zouter dan een plakje rosbief

Feit

In een plakje kipfilet voor op brood zit zo’n 0,32 gram zout. Een plakje rosbief bevat 0,04 gram. Dat gaat natuurlijk alleen op als je zelf geen extra zout op je beleg strooit.

Mosterd is zouter dan ketchup en mayonaise

Feit

Mosterd is 2 keer zo zout als ketchup en bijna 5 keer zo zout als mayonaise. Gelukkig eet je door de scherpe smaak vaak niet veel mosterd.

Himalayazout en Keltisch zeezout zijn gezonder dan gewoon zout

Fabel

Himalayazout en Keltisch zeezout bevatten soms wat meer mineralen. Maar in zulke kleine hoeveelheden dat het mogelijke gezondheidseffect verwaarloosbaar is. Het is geen reden om meer zout te eten.

Zoete drop is minder zout dan zoute drop

Fabel

Je zou verwachten dat er in zoute drop meer zout zit. Dat is niet waar. In zoute drop zit net zo veel zout als in zoete drop. Fabrikanten voegen suiker toe aan zoete drop om de zoute smaak te maskeren.

Helemaal geen zout eten is het gezondst

Fabel

Het mineraal natrium in zout is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de werking van de spieren. Je hoeft je geen zorgen te maken om een zouttekort. Bijna 80% van de Nederlanders krijgt meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag.

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • Openingsbeeld plantaardige kaas nieuws
  Nieuws | 14 okt.

  Grote verschillen in gezondheid bij plantaardige ‘kazen’

  Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling enorm in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn een stuk gezonder dan de producten met kokosvet.
 • Reclame voor ongezond eten
  Nieuws | 27 sep.

  Wetgeving tegen ongezonde kinderreclames nodig

  De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.
 • rood-vlees
  19 aug.

  Stop subsidie ongezonde voeding

  De Europese Unie subsidieert campagnes waarmee producenten voedingsmiddelen promoten. Ook vlees en alcoholhoudende drank komen ervoor in aanmerking. Wij vinden dat de EU campagnes voor ongezonde of niet duurzame voeding niet langer moet subsidiëren.
 • mafnum-ijs
  11 jun.

  Feiten en fabels over ijs

  Een ijsje is altijd lekker, maar er zit wel veel suiker en vet in. Of valt dat wel mee? Wij zetten feiten en fabels op een rij.