icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Feiten en fabels over zout

Zout is een belangrijke smaakmaker en wordt daarom vaak aan voeding toegevoegd. Maar welke producten bevatten nou echt te veel zout? En is Himalayazout werkelijk beter voor je? Wij zetten de feiten en fabels op een rij.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:10 december 2019

08-div-kleuren-zout

Glutenvrije producten bevatten meer zout

Feit - Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat de onderzochte glutenvrije varianten meer zout bevatten dan vergelijkbare producten met gluten.

Groente uit blik bevat meer zout dan verse groente of diepvriesgroente

Feit - Fabrikanten voegen zout toe aan groente uit blik of pot om de smaak en de structuur te verbeteren. Bij diepvriesgroente gebeurt dit niet en verse groenten bevatten van zichzelf weinig zout.

feta-kaasAlle kaassoorten zijn ongeveer even zout

Fabel - Kaas bevat vaak veel zout, maar dit verschilt per soort. De kaas met het meeste zout is Feta, dat bestaat voor meer dan 3% uit zout. Oude kaas (48+) bevat ruim 2% zout. Mozzarella is met 0,5 % zout veruit het zoutarmst.

Een plakje kipfilet is 8 keer zouter dan een plakje rosbief

Feit - In een plakje kipfilet voor op brood zit zo’n 0,32 gram zout, een plakje rosbief bevat slechts 0,04 gram. Dat gaat natuurlijk alleen op als je geen extra zout toevoegt.

Mosterd is zouter dan ketchup en mayonaise

Feit - Mosterd is 2 keer zo zout als ketchup en bijna 5 keer zo zout als mayonaise. Gelukkig eet je er door de scherpe smaak vaak minder van.

Himalaya zout is gezonder dan gewoon zout

Fabel - Himalaya zout bevat soms wat meer mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het mogelijke gezondheidseffect verwaarloosbaar is.

diverse-soorten-dropZoete drop is minder zout dan zoute drop

Fabel - Ondanks dat je het misschien niet merkt zit er in zoete drop minstens zoveel zout als in zoute drop.

De suiker wordt toegevoegd om de zoute smaak te maskeren.

Helemaal geen zout eten is het gezondst

Fabel - Je hebt ongeveer 1 tot 3 gram zout per dag nodig. Het mineraal natrium in zout is namelijk belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de werking van de spieren. Je hoeft je echter geen zorgen te maken om een zouttekort: 85% van de Nederlanders krijgt meer zout binnen dan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 6 gram zout per dag.

Lees meer:

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Nieuw & interessant

  • Kinderdrankjes nieuws
    Nieuws  |  20 aug.

    Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes

    Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze ongezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of een rode E.
  • Kinderdrankjes Openingsbeeld NW
    20 aug.

    Fruitdrank voor kinderen

    Hoe weet je welke pakjes en flesjes drinken het minst ongezond zijn voor je kind? Nutri-Score helpt je kiezen.
  • videostill to good to go
    11 aug.

    App tegen voedselverspilling: Too Good to Go

    Er wordt jaarlijks veel eten weggegooid. In de app Too Good to Go bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht.
  • Voedsel bewaren in coronacrisis
    11 aug.

    Eten inkopen en bewaren

    Door verstandig met eten om te gaan blijf je gezond en duurzaam, ook als je een voorraadje in je kast wilt aanleggen. Wij geven je tips.