icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Feiten en fabels over ijs

Een ijsje is altijd lekker, vooral op een zomerse dag. Maar dan werk je wel een berg suiker en vet naar binnen. Of valt dat wel mee? Wij zetten feiten en fabels op een rij.
rosa rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

mafnum-ijs

De namen ‘Cornetto’ en ‘Magnum’ zijn beschermd

Feit 

‘Cornetto’ en ‘Magnum’ zijn beschermde namen. Alleen het merk Ola mag deze namen gebruiken. Huismerken heten daarom anders, bijvoorbeeld ‘Cornets’ of ‘Ice Macs’. Wij noemen Cornetto-achtige ijsjes ‘hoornijs’ en Magnum-achtige ijsjes ‘chocoladeroomijsjes’.

Een Magnum bevat evenveel vet als een pakje roomboter

Fabel 

De Magnum is zeker een vette hap, maar de vergelijking met een pakje roomboter klopt niet. Qua calorieën passen er bijna 8 Magnums in een pakje boter. En een pakje boter is bijna 15 keer zo vet als een Magnum.

A-merkijsjes zijn lekkerder dan huismerkijsjes

Fabel 

Zowel consumenten als ijsexperts vinden de échte Cornetto en de échte Magnum Almond niet het lekkerst. Dat bleek uit onze ijstest. Veel huismerken bleken smakelijker.

Hoornijsjes bevatten altijd echte chocolade

Fabel 

Fabrikanten gebruiken niet altijd echte chocolade in hoornijsjes. Als alternatief voor echte chocolade voegen fabrikanten soms goedkopere ‘nepchocolade’ toe, zoals cacaohoudend vetglazuur of cacaofantasie.

Hoornijsjes bevatten minder dan 1 hazelnoot

Feit

Op hoornijsjes zitten vaak gesuikerde hazelnoten als decoratie. Dat betekent vaak veel suiker en weinig noot. Sommige fabrikanten hebben zelfs maar 1 hazelnoot nodig voor 12 ijsjes.

De gele kleur van het ijs komt van de vanille

Fabel 

Vanille-ijs is van oorsprong wit. Fabrikanten kleuren het ijs vaak bij met plantaardige stoffen, zoals caroteen, saffloer of pompoenextract. Dat geeft een gele kleur aan het ijs.

Een hoornijsje bevat meer suiker dan een blikje cola

Fabel 

Het aantal suikerklontjes wat je per ijsje binnenkrijgt varieert. Met het gemiddelde hoornijsje eet je 3 tot 4 klontjes. Met een chocoladeroomijsje zijn dat al snel 5 klontjes. Een blikje cola bevat meer suiker: bijna 9 klontjes. 

In waterijsjes zitten minder klontjes. Een perenijsje bijvoorbeeld bevat ruim 2 klontjes suiker.

Een Magnum bevat meer calorieën dan een saucijzenbroodje

Fabel

Een chocoladeroomijsje met amandelen bevat ongeveer 240 calorieën. Met een saucijzenbroodje krijg je zo’n 250 calorieën binnen. Een hoornijsje daarentegen heeft minder calorieën per portie: zo’n 170 kcal.

Let je streng op de calorieën, dan zijn er ook mini-varianten.

De chocoladelaag aan de binnenkant van het hoorntje zit er voor de smaak

Fabel 

Het chocoladelaagje op hoornijsjes is lekker, maar belangrijker is de functie ervan. Door het chocoladelaagje komt het hoorntje niet in aanraking met het ijs. Zo blijft het hoorntje krokant.

Lees ook:

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

 • groente-snijden-keuken

  8 vragen over antioxidanten

  Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
 • Openingsbeelden-Healthwashing

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • diverse-eiwitten

  Extra eiwit, extra gezond?

  Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
 • E-nummers Snoepgoed

  Verborgen E-nummers

  E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.