icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Feiten en fabels over ijs

Een ijsje is altijd lekker, vooral op een zomerse dag. Maar dan werk je wel een berg suiker en vet naar binnen. Of valt dat wel mee? Wij zetten feiten en fabels op een rij.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

mafnum-ijs

De namen ‘Cornetto’ en ‘Magnum’ zijn beschermd

Feit 

‘Cornetto’ en ‘Magnum’ zijn beschermde namen. Alleen het merk Ola mag deze namen gebruiken. Huismerken heten daarom anders, bijvoorbeeld ‘Cornets’ of ‘Ice Macs’. Wij noemen Cornetto-achtige ijsjes ‘hoornijs’ en Magnum-achtige ijsjes ‘chocoladeroomijsjes’.

Een Magnum bevat evenveel vet als een pakje roomboter

Fabel 

De Magnum is zeker een vette hap, maar de vergelijking met een pakje roomboter klopt niet. Qua calorieën passen er bijna 8 Magnums in een pakje boter. En een pakje boter is bijna 15 keer zo vet als een Magnum.

A-merkijsjes zijn lekkerder dan huismerkijsjes

Fabel 

Zowel consumenten als ijsexperts vinden de échte Cornetto en de échte Magnum Almond niet het lekkerst. Dat bleek uit onze ijstest. Veel huismerken bleken smakelijker.

Hoornijsjes bevatten altijd echte chocolade

Fabel 

Fabrikanten gebruiken niet altijd echte chocolade in hoornijsjes. Als alternatief voor echte chocolade voegen fabrikanten soms goedkopere ‘nepchocolade’ toe, zoals cacaohoudend vetglazuur of cacaofantasie.

Hoornijsjes bevatten minder dan 1 hazelnoot

Feit

Op hoornijsjes zitten vaak gesuikerde hazelnoten als decoratie. Dat betekent vaak veel suiker en weinig noot. Sommige fabrikanten hebben zelfs maar 1 hazelnoot nodig voor 12 ijsjes.

De gele kleur van het ijs komt van de vanille

Fabel 

Vanille-ijs is van oorsprong wit. Fabrikanten kleuren het ijs vaak bij met plantaardige stoffen, zoals caroteen, saffloer of pompoenextract. Dat geeft een gele kleur aan het ijs.

Een hoornijsje bevat meer suiker dan een blikje cola

Fabel 

Het aantal suikerklontjes wat je per ijsje binnenkrijgt varieert. Met het gemiddelde hoornijsje eet je 3 tot 4 klontjes. Met een chocoladeroomijsje zijn dat al snel 5 klontjes. Een blikje cola bevat meer suiker: bijna 9 klontjes. 

In waterijsjes zitten minder klontjes. Een perenijsje bijvoorbeeld bevat ruim 2 klontjes suiker.

Een Magnum bevat meer calorieën dan een saucijzenbroodje

Fabel

Een chocoladeroomijsje met amandelen bevat ongeveer 240 calorieën. Met een saucijzenbroodje krijg je zo’n 250 calorieën binnen. Een hoornijsje daarentegen heeft minder calorieën per portie: zo’n 170 kcal.

Let je streng op de calorieën, dan zijn er ook mini-varianten.

De chocoladelaag aan de binnenkant van het hoorntje zit er voor de smaak

Fabel 

Het chocoladelaagje op hoornijsjes is lekker, maar belangrijker is de functie ervan. Door het chocoladelaagje komt het hoorntje niet in aanraking met het ijs. Zo blijft het hoorntje krokant.

Lees ook:

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Openingsbeelden-Healthwashing
  1 feb.

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • Alcoholetikettering winkel
  21 dec.

  Wat zit er in alcoholhoudende dranken?

  Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt.
 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Kruidenmix nieuws
  Nieuws | 9 dec.

  Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling

  Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.