icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Barbecueën en gourmetten zonder buikpijn

Barbecueën en gourmetten: lekker, leuk én makkelijk. Maar let ook op. Je werkt met een hete apparaten en rauw eten. Met onze tips houd je funcooking leuk en veilig.

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:3 juni 2019

feta-salade-bbq

Tijdens een avondje gourmetten, fonduen, steengrillen of barbecueën gaat er wel eens wat mis. Het vlees staat op een te warme plek. Je prikt met je vork in een stukje rauw vlees en eet daarna met dezelfde vork een hap sla. Een aantal tips om het hygiënisch en veilig te houden.

Hygiënisch werken

Hygiëne begint bij de voorbereidingen. Een paar tips:

  • Was regelmatig je handen.
  • Leg het kookgerei op een extra bord- of plank. Zo houd je het aanrecht schoon.
  • Was je mes tussendoor regelmatig af met heet water.
  • Zet alles afgedekt weg. 

Kruisbesmetting

Bij kruisbesmetting breng je ziekmakende bacteriën van besmette producten over op ander voedsel. Bijvoorbeeld als je met een vork in rauw vlees prikt en daarna in gaar eten of groenten die je rauw eet. Daardoor kun je een voedselinfectie oplopen. Zorg voor apart keukengerei voor rauw vlees, vis en groenten.
 

Koelen

gourmetten-pannetje-vleesBederfelijke producten bewaar je in de koelkast. Zo voorkom je de ontwikkeling van bacterieën die voedselvergiftiging. Haal pas kort voor gebruik kleine hoeveelheden vlees en vis uit de koelkast. Of bewaar het buiten in een koelbox. Laat de vacuümverpakking van vlees- en vis zo lang mogelijk dicht.

Bederfelijke producten die langer dan 2 uur buiten de koelkast zijn, moet je direct bereiden of weggooien. Bereiden is veiliger dan terugzetten in de koelkast en op een later tijdstip klaarmaken. Bereid vlees is maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Doe restjes in goed afsluitbare bakjes en verhit ze voor consumptie door en door. Door het goed te verhitten dood je bacteriën.

gourmetten-schaaltje-rauw-vlees

Houd bestek gescheiden

Houd bestek en servies dat met rauwe producten in aanraking komt, gescheiden van gaar voedsel. Met gekleurde plakkertjes zie je direct welk bestek bij welk gerecht hoort.

Voorkom aanbranden

Aangebrand voedsel is heel ongezond. Zorg dat je vlees of vis regelmatig keert. Tip voor de barbecue: leg vlees dat langer moet garen niet direct boven het houtskool. Hiervoor kun je een stukje van de barbecue houtskoolvrij houden. Een aluminium druipschaal voorkomt dat vet uit het vlees drupt en vlam vat. Snijd de aangebrande stukjes van het vlees of groenten.

Do's en don'ts gourmet en funcooking

  • Houd kinderen uit de buurt van een aangesloten of warm apparaat.
  • Zet het toestel in het midden van een stabiele tafel.
  • Gebruik voor elk apparaat een eigen snoer én groep.
  • Het snoer mag niet in contact met hete delen van het apparaat.
  • Rol een verlengsnoer helemaal uit en voorkom struikelgevaar 

Tips per apparaat

Gourmet of raclette
gourmet-illustratie
  • Koop een gourmetstel met pannetjes met een 'koudgreep'.
  • Let er op dat de pannetjes makkelijk in en uit het toestel schuiven.
  • Geschikt voor kinderen.

    Grillplaat

    • Let bij aanschaf op de stabiliteit van de grillplaat.grillplaat-illustratie
    • Voor overblijvend vet is een inkeping aan de rand van de plaat handig, of een reservoir.
    • Minder geschikt voor kleine kinderen.

    Fondue

    • Een elektrisch fondueset is eenvoudig, snel en stinkt het minst.fondue-illustratie
    • Spiritus- en gelbranders raden we af. Die zijn niet zuinig, minder veilig en slecht voor de gezondheid en het milieu.
    • Minder geschikt voor kinderen.

    Pizzarette

    • Een pizzarette stinkt minder dan gourmetten, grillen of fonduen.pizzarette-illustratie
    • Zorg dat kinderen niet aan de gloeiendhete koepel zitten met hun handen.
    • Geschikt voor kinderen.

    Barbecueën

    • Barbecuen kun je buiten, of binnen met een binnen-barbecue.binnen-barbecue-illustratie
    • Gebruik bij een houtskool barbecue voor binnen alleen speciale briketten voor binnen. Die roken minder.
    • Gebruik de deksel als die aanwezig is. Met een deksel gaart alles sneller, vlees en vis blijven sappiger.
    • Minder geschikt voor kinderen.

    Lees verder:

    De Consumentenbond heeft verschillende sauzen getest:

    Artikelen binnen Gezond eten

    Alle artikelen

    Artikelen binnen Gezond eten

    Nieuw & interessant