! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Zijn lightproducten gezond?

Er zijn van veel producten lightvarianten te vinden. Maar wat 'light' precies is, verschilt per fabrikant. Hoe zit dat? En zijn lightproducten ook gezonder?

Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:5 augustus 2020

lightproducten-kritisch

Lightproducten - de regels

De Europese regelgeving stelt aan de claim 'light' of 'lite' dezelfde voorwaarden als aan de claim 'verlaagd'. Dat geldt ook voor elke andere claim die voor de consument waarschijnlijk hetzelfde betekent.

De wet zegt over ‘verlaagd’ in hoofdlijnen het volgende:

 • Een 'verlaagd gehalte aan (een voedingsstof, zoals vet of suiker)' betekent dat het product ten minste 30% minder van die voedingsstof bevat dan een vergelijkbaar product. Voor vitaminen en mineralen is dit 10%, en specifiek voor natrium (zout) is dit 25%.
 • Een 'verlaagde energetische waarde' oftewel 'minder calorieën' betekent dat het aantal calorieën in het product met minimaal 30% verlaagd is. Daar moet altijd bij staan welke eigenschappen voor de verlaging zorgen.

Light kan dus betekenen dat er minder energie (calorieën), suiker of vet in het product zit. Daarom moet de fabrikant vermelden om welke het gaat.

Lightproducten niet per se 'slanker'

Lightproducten zijn wel in te passen in een 'slank' voedingspatroon, maar dat is dan ook alles. Het blijft nodig om je totale voedingspatroon aan te passen. Lightproducten kunnen je in specifieke gevallen een handje helpen. Maar het gevaar is dat je meer gaat snoepen. Dan hebben lightproducten dus geen zin meer.

'Light, 33% minder vet'

Light is niet altijd gezonder. Lay’s light chips bevatten bijvoorbeeld éénderde minder vet dan de normale paprikachips. Maar het is een misverstand om te denken dat ze ook éénderde minder calorieën bevatten, want dat is slechts 11%. Alle chips, light en gewoon, bevatten een behoorlijke hoeveelheid koolhydraten, afkomstig uit de aardappel. Die zorgen ook voor flink wat energie.

Bovendien bevatten Lay's light chips weer meer suiker en zout dan de normale variant.

Nadelen van lightproducten

 • Minder is niet hetzelfde als weinig of gezond. Een lightproduct met minder calorieën kan dus nog steeds erg veel calorieën en verder weinig nuttige voedingsstoffen bevatten.
 • Een lightproduct kan minder vet bevatten, maar wel weer meer suiker, of andersom. Light zegt dus niets over een product als geheel.
 • De vergelijking met een ander product gaat soms niet goed of helemaal niet op, omdat de productsamenstelling van de lightvariant wezenlijk anders is.
 • Soms wordt 'light' toegepast bij producten waar van zichzelf al weinig energie of een bepaalde voedingsstof in zit, zodat er weinig winst te behalen valt.
 • Lightproducten zijn vrijwel altijd duurder.

Gezond eten doe je zo!

Laat je niet leiden door een light-claim, maar kijk goed naar de voedingswaardetabel op de verpakking. Daarin zie je echt hoe(veel) het verschilt met een ander product. En wil je afvallen, kijk dan liever naar je hele voedingspatroon.

Lees ook:

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Nieuw & interessant

 • Maaltijdbox
  12 apr.

  Maaltijdboxen vergeleken

  Maaltijdboxen zijn populair. Welke aanbieders zijn er? Wat valt er te kiezen en wat vindt ons panel?
 • zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen
  Nieuws | 30 mrt.

  Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald

  Het toekomstige kabinet moet veel ambitieuzer zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.
 • te veel zout
  18 feb.

  12 minder zoute producten uit de supermarkt

  Dat teveel zout niet zo goed is voor je gezondheid, weten de meeste mensen wel. Maar de ene ketchup is de andere niet. We laten je van 12 producten uit de supermarkt een minder zout alternatief zien.
 • Schap nutriscore 1200x800
  Nieuws | 15 feb.

  Blij met samenwerking pro-Nutri-Score-landen

  In Europa bundelen 7 landen hun krachten om de impact van Nutri-Score te vergroten. De Consumentenbond is blij met de internationale samenwerking die de invoering en het gebruik van Nutri-Score makkelijker moet maken.