icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe gezond zijn eieren?

Heerlijk om de dag te beginnen met een lekker gekookt of gebakken eitje. Maar wat zit er precies in? En hoeveel mag je er wekelijks eten? Wij zochten het uit.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  7 mei 2018

gezond-eten-eieren

Door het hoge cholesterolgehalte hadden eieren lange tijd een slechte reputatie, maar er zitten ook een hoop gezonde stoffen in. Af en toe een eitje eten is daarom best gezond.

Hoeveel eieren per dag? 

Twee tot 3 eieren per week passen in een gezond voedingspatroon. Eieren vallen dan ook in de Schijf van Vijf. Voor vegetariërs geldt een ander advies: 4 tot 5 eieren per week. Ook mensen die weinig verzadigd vet eten kunnen af en toe best een eitje extra eten.  

Welke voedingsstoffen?

Vitaminen & mineralen

Vooral de dooier bevat vitaminen en mineralen zoals:

  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • B-vitaminen zoals foliumzuur
  • Fosfor
  • Kalium
  • IJzer

Eiwit

Eieren bevatten veel eiwit. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Sommige van die aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken. Je kunt ze alleen via voeding binnenkrijgen. Ze worden daarom ook wel ‘essentiële aminozuren’ genoemd. Het mooie aan eieren is dat ze al alle essentiële aminozuren bevatten. 

Vet 

Vet zit vooral in het eigeel, gemiddeld 5 gram. Tweederde van dit vet is gezond onverzadigd vet. De rest bestaat uit het minder gezonde verzadigde vet. 

Cholesterol 

Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig maar krijgt daar al snel te veel van binnen, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Echter, het eten van verzadigd vet heeft een veel grotere invloed op het risico van hart- en vaatziekten dan cholesterol. Wie dus let op de hoeveelheid verzadigd vet in zijn voeding kan af toe best een extra eitje eten. 

Hoe gezond zijn eieren? calorieën in een ei

Weinig calorieën 

Een ei is van zichzelf caloriearm: zo’n 75 kilocalorieën per eitje. Dat is ongeveer net zoveel als een appel. Een gebakken eitje bevat door het vet wat meer kilocalorieën, zo’n 110. De meeste calorieën zitten in het eigeel, omdat deze meer vet bevat dat het eiwit. 

Soorten eieren

Supermarkten verkopen verschillende soorten eieren. Het verschil kan zitten in de dierenwelzijn maar ook in het voer dat de kippen hebben gehad. Zo heb je omega-3 eieren, maiseieren en zelfs oereieren. Voor je gezondheid maakt het niet uit welk ei je kiest.

  • Omega 3 eieren: kippen krijgen voer met extra lijnzaad of lijnzaadolie
  • Biologische eieren: kippen krijgen biologisch geproduceerd voer
  • Mais eieren: kippen krijgen voornamelijk mais te eten
  • Viergranen eieren: kippen krijgen voer met vier soorten granen
  • Oereieren: kippen eten zaden, granen en insecten

Kleine kans op salmonella

Salmonella is een bacterie die erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ongeveer 3 op 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. De kans dat je een besmet ei te pakken hebt is dus niet groot. Toch is het slim mogelijke bacteriegroei zoveel mogelijk te voorkomen.

Bacteriën groeien het snelst bij lauwwarme temperaturen. Zelfgemaakte mayonaise en een gepocheerd of zachtgekookt eitje kun je dus beter niet te lang buiten de koeling laten staan. Geef zulke producten ook liever niet aan jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een zwakke gezondheid.

Eieren in de koelkast bewaren

Eieren staan in de supermarkt vaak niet gekoeld, maar thuis kun je ze beter wel in de koelkast bewaren. Bij 4 ºC vermenigvuldigen salmonellabacteriën zich namelijk niet. De houdbaarheid van eieren is op de verpakking aangegeven met een 'ten minste houdbaar tot'-datum. 

Lees ook: 

 

Boek: '101 Mythes over voeding'

Rode wijn is gezond en van chocolade eten word je gelukkig. Er wordt veel beweerd over voeding, maar wat is er nu echt bewezen? Wij zochten uit of deze en andere voedingsmythes onzin zijn of waar. 

Bestel het boek '101 Mythes over voeding' in onze webshop. Ook verkrijgbaar als e-book (pdf).

101-mythes-over-voeding

Nieuw & interessant

  • duurzaam-boodschappen
    Nieuws  |  3 jul.

    Supermarkten kunnen groente & fruit verder verduurzamen

    Supermarkten besteden aandacht aan de duurzaamheid van groente en fruit, maar kunnen nog meer doen. Dat blijkt uit ons onderzoek.
  • suiker-producten-nieuws
    Nieuws  |  2 jul.

    Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

    Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegd suiker, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5.
  • avocado-en-humus
    20 jun.

    Broodbeleg: op de gezonde toer

    Inspiratie nodig voor gezond broodbeleg? We zetten wat creatieve ideeën op een rij.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...