icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Melkvervangers

Melkvervangers, zoals sojamelk en amandelmelk, worden steeds populairder. Toch mogen deze dranken officieel geen melk heten. Melk mag alleen gebruikt worden voor het dierlijke product, zoals koe- of geitenmelk. Maar is alleen de naam anders? Of is de voedingswaarde van deze dranken ook anders dan die van melk?

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:11 september 2018

melkvervanger

Sojadrink

De voedingswaarde van sojadrink lijkt behoorlijk op die van halfvolle melk. Er zitten net zo veel eiwitten en kilocalorieën in.

Calcium, vitamine B2 en B12 komen in dezelfde hoeveelheden voor als in melk. Deze worden apart toegevoegd aan de sojadrink. Sommige merken voegen ook vitamine D toe, dat bevordert de opname van calcium.

Rijstmelk

Rijstdrink bevat bijna geen eiwitten en is dus niet te vergelijken met halfvolle melk. Omdat rijst van zichzelf weinig eiwitten bevat komt dit ook niet in de rijstdrink terecht.

Daarnaast bevat rijstdrink ook geen vitamine B2. Hiermee wijkt het niet alleen af van koemelk, maar ook van alle andere melkvervangers. Deze vitamine is namelijk wel aan andere melkvervangers toegevoegd.

Niet voor de kleintjes

In rijstdrink kan arseen voorkomen. Deze giftige stof komt van nature in sommige rijst voor en is vooral voor kleine kinderen erg schadelijk. Vandaar dat de Engelse Food Standards Agency ouders waarschuwt om jonge kinderen geen rijstdrink te geven. Op het etiket van sommige merken staat ook dat het past in een gezonde voeding vanaf 5 jaar.

Echter is er niet direct reden tot paniek. Onze Belgische collega's hebben onlangs 40 rijstproducten getest. Zij vonden geen onmiddellijk gevaar voor de gezondheid. Het advies is om gevarieerd te blijven eten.

Amandeldrink

Het goede van amandeldrink is dat er meer vezels en minder verzadigd vet in zit in vergelijking met halfvolle melk. Maar daarmee houdt het wel op. Amandeldrink bevat namelijk nauwelijks eiwitten.

Als je denkt met amandeldrink je dagelijkse porte noten binnen te krijgen, dan moet je er wel heel veel van drinken. In 1 glas amandeldrank zitten zo'n 3 tot 9 noten. Sommige dranken bevatten zelfs meer suiker dan amandel. Maar niet aan alle amandeldranken wordt suiker toegevoegd.

Haverdrank

Kies je voor haverdrank, dan krijg je zo'n anderhalve gram vezels per glas binnen. Niet alleen goed voor de spijsvertering, maar ook voor het bloed.

Op sommige pakken valt te lezen dat haverdrank helpt om een normale cholesterolspiegel te behouden. Dat is te danken aan bètaglucanen, natuurlijke vezels uit de haverkorrel. Voor die beloofde werking, moet je 2 gram van deze vezels binnen zien te krijgen. Met een bord pap met 40 gram havermout ben je er al bijna. Daarin zit ongeveer 1,6 gram bètaglucanen.

Waterige drankjes

Bij al deze melkvervangers is water het hoofdbestanddeel. Daarnaast worden vaak calcium en vitamine toegevoegd. Toch is er soms nog meer nodig om een drinkbaar drankje te krijgen. Zo wordt bijvoorbeeld gallangom (E418) toegevoegd. Dit stofje zorgt ervoor dat de drank geen klontjes calcium bevat.

Als het nodig is houdt een zuurteregelaar de zuurgraad (pH) van de drank neutraal. Om de smaak van de drank wat te pimpen wordt er ook nog suiker en zout toegevoegd.

Is een melkvervanger beter of minder goed voor je dan een glas halfvolle melk?

per glas (200 ml)halfvolle melk sojadrinkrijstdrinkamandeldrinkhaverdrink
Energie90 kcalvergelijkbaarvergelijkbaarmindervergelijkbaar
Eiwit7 gramvergelijkbaarnauwelijksnauwelijksminder
Suikers9 gramde helftminderiets mindervergelijkbaar
Vet3 gramvergelijkbaarmindervergelijkbaarvergelijkbaar
Verzadigd vet2 gramminderminderminderminder
Vezel0 grammeernauwelijksmeermeer
Zout0,2 gramvarieertminderminderminder
    =vergelijkbaar of beter     =redelijk    =minder goed

Variatie

Nog niet je favoriete smaak gevonden tussen bovengenoemde melkvervangers? Probeer dan eens kokos-, spelt- of hazelnootdrink. Er is zelfs macadamiadrank te vinden. Is sommige winkels is het schap met melkvervangers zelfs groter dan het melkschap.

Lees ook:

Iedere dag gezond

Goede voeding is belangrijk voor je gezondheid. Het helpt beschermen tegen veroudering, veelvoorkomende ziektes en overgewicht. In de winkel staat het vol met aanlokkelijke producten. Hoe maak je iedere dag een gezonde keuze? 

Slim boodschappen doen

Gezond eten 1200x800

Nieuw & interessant

 • acrylamide-patat-kinderen
  Nieuws  |  6 mrt.

  Betere bescherming tegen acrylamide nodig

  Er moeten betere regels komen om consumenten te beschermen tegen acrylamide. Dat schrijft BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, in een brief aan de Europese Commissie.
 • Frituur patat
  Test  |  21 feb.

  Uit de oven of frituur?

  Er komen steeds meer ovensnacks op de markt. Daar zitten misschien minder vet, zout en suiker in, maar ze zijn toch minder gezond dan je misschien denkt.
 • horeca inspectie Nieuws
  Nieuws  |  12 dec.

  Hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

  De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca makkelijk toegankelijk te houden.
 • gourmetten-gezellig-samen
  27 nov.

  Gourmetten zonder buikpijn

  Gourmetten of fonduen: lekker, leuk én makkelijk. Maar let ook op! Je werkt met een heet apparaat en rauw eten. Met onze tips houd je funcooking leuk.