icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vezels

Vezels zijn gezond en zitten tegenwoordig overal in. De etiketten staan vol met claims over vezel. Het staat als een paal boven water dat vezels zorgen voor goede stoelgang en het bewijs voor andere goede effecten van vezels groeit.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  18 februari 2015

Artikel vezels

Vezelrijk

Fabrikanten voegen vaak extra vezels toe om producten zo een gezonder imago te geven. Quaker havermoutrepen zijn een 'goede bron van vezels'. Op de babykoekjes van BonBebe van Plus staat 'met prebiotische vezels' en Liga Evergreen is een 'bron van vezel'. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Fabrikanten mogen trouwens niet zomaar deze claims maken. Daar zijn regels voor.

De regels

Bij 'bron van vezel' moet er 3 gram vezel in 100 gram product zitten, bij 'rijk aan vezels' het dubbele. Bij deze regelgeving zit wel een addertje onder het gras: in producten die weinig wegen zit maar heel weinig vezel per portie.

De prebiotische vezels in de Bonbebe-koekjes maken geen indruk: slechts 0,12 gram vezel per koekje, en maar liefst 6 keer zoveel suiker. Bij een Cracotte evenzo.

Soorten vezels

Er zijn heel veel soorten vezels, die kun je onderverdelen in de verteerbare en onverteerbare vezels. Beide soorten zijn belangrijk.

Verteerbare (fermenteerbare) vezels
Deze vezels worden afgebroken in de dikke darm. Ze zijn belangrijk voor een goede darmflora en heten daarom ook prebiotica. Verteerbare vezels zorgen voor soepele ontlasting. Je vindt ze bijvoorbeeld in groente, fruit en peulvruchten en soms worden ze aan producten toegevoegd, bijvoorbeeld als inuline of oligofructose.

Er kunnen extra vezels zitten in beschuit, ontbijtkoek (bijvoorbeeld Sprookjesboom ontbijtkoek, zie afbeelding), koekjes en hagelslag met minder suiker.

Onverteerbare (niet-fermenteerbare) vezels
Onverteerbare vezels verlaten de darmen onverteerd. Ook deze vezels zijn belangrijk voor de stoelgang, ze nemen vocht op in de darmen waardoor de ontlasting indikt. Onverteerbare vezels geven een vol gevoel waardoor je niet door blijft eten. Je vindt ze  in volkorenproducten en fruitschillen.

Vezels zijn gezond

Vezels zijn nodig voor een goede stoelgang en een gezond gewicht. Maar veel vezel eten doet nog meer. Zo is vezelrijk eten goed voor het cholesterol en de bloeddruk en verlaagt het de kans op problemen met de kransslagaders, zoals een hartinfarct. Ook komt er steeds meer bewijs dat veel vezels eten de kans een beroerte, diabetes type 2, darm- en borstkanker verkleint. Het lijkt erop dat meestal het vezel uit graan het gunstigst is.

Beta glucanen
De beta glucanen die in haver en gerst zitten verlagen het cholesterol. Wel moet je er dan 3 gram per dag eten, dat is flink dooreten: 2 borden havermoutpap. In havermout zitten onverteerbare vezels, maar ook in volkorenproducten en schillen van fruit en groente.

Het meeste heb je aan voedingsmiddelen die van zichzelf vezelrijk zijn. Dat zijn vaak de voedingsmiddelen zonder claims, zoals groenten, fruit, volkorenproducten en zilvervliesrijst. Hier zitten alle soorten vezels in. Bovendien bevatten die ook nog eens allerlei andere voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.  

Eet ik voldoende vezel?

De Gezondheidsraad adviseert: dagelijks 30 gram vezels voor vrouwen en 40 gram voor mannen. En dan het liefst producten waar van nature vezel in zitten. De aanbeveling halen lukt lang niet iedereen. Hieronder zie je waar veel vezels inzitten. 

Vezelrijke graanproducten:

 • Volkorenbrood: 3 gram per snee.
 • Zilvervliesrijst: 3 gram per portie (90 gram).
 • Volkorenpasta: 8 gram per portie (90 gram).

Vezelrijke groenten:

 • Broccoli: 6 gram per portie (200g).
 • Prei: 5 gram per portie (200g).
 • Sperziebonen: 6 gram per portie (200g).

Vezelrijk fruit:

 • Gedroogd fruit: 1,5 gram per portie (3 stuks of handje rozijnen);
 • Banaan en appel: 2,5 gram per stuk;
 • Peer: 2 gram per stuk.

Vezelrijke peulvruchten:

 • Bruine bonen, kapucijners en kikkererwten: 4 gram per opscheplepel.

Staat het product dat je zoekt er niet bij? Vul dan de Eetmeter van het Voedingscentrum in. Of check met de Vezeltest hoeveel vezels je per dag binnenkrijgt.

Mijn kind heeft last van verstopping

Bij kinderen kan het poepen een heel probleem zijn. Dat kan door een tekort aan vezels komen, maar ook door bijvoorbeeld een gebrek aan beweging of te weinig water drinken. Of door iets heel anders, soms durven kinderen niet (meer) te poepen en gaan ze de ontlasting ophouden. Daardoor wordt de ontlasting alleen nog maar harder en het poepen pijnlijker. Wat te doen als je kind moeite heeft met poepen:

 • Eet je kind voldoende volkorenproducten, groente en fruit? Zo ja, dan helpen extra vezels niet.
 • Drinkt je kind voldoende? Er is ongeveer 1-1,5 liter vocht nodig per dag.
 • Negeer aandrang niet en maak geen probleem van een ongelukje.
 • Wees terughoudend met laxeermiddelen en schakel de huisarts tijdig in.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • nieuw-gewichtsconsulent
  Nieuws  |  8 feb.

  Kwaliteit gewichtsconsulenten wisselt sterk

  Het advies van gewichtsconsulenten varieert enorm in kwaliteit, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • app-voedingscentrum-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  15 jan.

  Voedingscentrum-app ‘Kies Ik Gezond?’

  De app ‘Kies ik Gezond?’ heeft als doel mensen gezondere voedingskeuzes te laten maken. Het Voedingscentrum hoopt met de app ‘een revolutie in de supermarkt’ te ontketenen. Is deze app werkelijk revolutionair?
 • vegaburgers-test
  Nieuws  |  25 okt.

  Vleesvervangers steeds gezonder en lekkerder

  Vegetarische burgers bevatten regelmatig net zoveel eiwit en ijzer als vlees, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook qua smaak doen vleesvervangers het steeds beter: een kwart van de proevers vindt een maaltijd met een vleesvervanger zelfs lekkerder dan die met vlees.
 • vleesvervanger
  20 okt.

  Hoe gezond zijn vleesvervangers?

  Vleesvervangers zijn beter voor het milieu, maar zijn ze ook beter voor je gezondheid? Bieden ze wel alle voedingstoffen die vlees bevat? 
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...