icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Vezels

Vezels zijn gezond en zitten tegenwoordig overal in. De etiketten staan vol met claims over vezel. Het staat als een paal boven water dat vezels zorgen voor goede stoelgang en het bewijs voor andere goede effecten van vezels groeit.
kajo mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

Artikel vezels

Vezels zijn gezond

Vezels zijn nodig voor een goede stoelgang en een gezond gewicht. Ook is vezelrijk eten goed voor het cholesterol en de bloeddruk. En het verlaagt de kans op problemen met de kransslagaders, zoals een hartinfarct. Ook komt er steeds meer bewijs dat veel vezels eten de kans op een beroerte, diabetes type 2, darm- en borstkanker verkleint. Het lijkt erop dat vezel uit graan het gunstigst is.

Beta-glucanen en cholesterol 

De beta-glucanen die in haver en gerst zitten verlagen het cholesterol. Wel moet je er dan 3 gram per dag van eten. Dat komt neer op zo'n 2 borden havermoutpap. Dat is flink dooreten.

Soorten vezels

Er zijn heel veel soorten vezels. Die kun je onderverdelen in de fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. Beide soorten zijn belangrijk.

Fermenteerbare vezels

Deze vezels worden door bacteriën in de dikke darm afgebroken. Dat heet fermenteren. Ze zijn belangrijk voor een goede darmflora en heten daarom ook prebiotica. Fermenteerbare vezels zorgen voor soepele ontlasting. Je vindt ze bijvoorbeeld in groente, fruit en peulvruchten en soms worden ze aan producten toegevoegd, bijvoorbeeld als inuline of oligofructose.

Er kunnen extra vezels zitten in beschuit, ontbijtkoek met minder suiker, koekjes en hagelslag met minder suiker.

Niet-fermenteerbare vezels

Niet-fermenteerbare vezels verlaten de darmen onveranderd. De bacteriën in de dikke darm breken ze dus niet af. Ook deze vezels zijn belangrijk voor de stoelgang. Ze nemen namelijk vocht op, waardoor de ontlasting groter wordt. Niet-fermenteerbare vezels geven ook een vol gevoel waardoor je niet door blijft eten. Je vindt ze in volkorenproducten en fruitschillen.

Toegevoegde vezels met een zoete smaak

Er zijn ook vezels die zoet smaken, zoals oligofructose en inuline. Deze vezels worden vaak toegevoegd ter vervanging van suiker of als extra bron van vezels in kant-en-klare producten.

Eet vezelrijke producten

Het meeste heb je aan voedingsmiddelen die van nature vezelrijk zijn. Dat zijn vaak de voedingsmiddelen zonder claims, zoals groenten, fruit, peulvruchten, volkorengranen en zilvervliesrijst. Hier zitten alle soorten vezels in. Bovendien bevatten die ook nog eens allerlei andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.

'Bron van vezels' versus 'rijk aan vezels'

Fabrikanten voegen vaak extra vezels toe om producten een gezonder imago te geven. Dat brengen ze graag onder de aandacht met claims, zoals 'bron van vezels' of 'rijk aan vezels'. Bij 'bron van vezels' moet er 3 gram vezels in 100 gram product zitten. Bij 'rijk aan vezels' het dubbele. Bij deze regelgeving zit wel een addertje onder het gras: in producten die weinig wegen zit maar heel weinig vezel per portie.

Eet ik voldoende vezels?

De Gezondheidsraad adviseert: dagelijks 30 gram vezels voor vrouwen en 40 gram voor mannen. En dan het liefst producten waar van nature vezels in zitten. De aanbeveling halen lukt lang niet iedereen. Hieronder zie je waar veel vezels inzitten. 

Vezelrijke graanproducten

 • Volkorenbrood: 3 gram per snee
 • Zilvervliesrijst: 3 gram per portie (90 gram)
 • Volkorenpasta: 8 gram per portie (90 gram)

Let wel op bij volkorenproducten anders dan brood, zoals crackers of beschuit. Die zijn vaak niet zo volkoren als je denkt.

Vezelrijke groenten

 • Broccoli: 6 gram per portie (200 gram)
 • Prei: 5 gram per portie (200 gram)
 • Sperziebonen: 6 gram per portie (200 gram)

Vezelrijk fruit

 • Gedroogd fruit: 1,5 gram per portie (3 stuks of handje rozijnen)
 • Banaan en appel: 2,5 gram per stuk
 • Peer: 2 gram per stuk

Vezelrijke peulvruchten

 • Bruine bonen, kapucijners en kikkererwten: 4 gram per opscheplepel.

Staat het product dat je zoekt er niet bij? Vul dan de Eetmeter van het Voedingscentrum in.

Last van verstopping

Verstopping kan veroorzaakt worden door een tekort aan vezels, maar ook door een gebrek aan beweging of te weinig water drinken. 

 • Eet je voldoende volkorenproducten, groente en fruit? Zo ja, dan helpen extra vezels niet.
 • Drink je voldoende? Je hebt 1,5 - 2 liter vocht in de vorm van dranken nodig per dag.
 • Zit je veel? Denk er regelmatig aan om eens op te staan, een flinke wandeling te maken of te fietsen, zo'n half uur per dag.
 • Wees terughoudend met laxeermiddelen en schakel de huisarts tijdig in.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

 • groente-snijden-keuken

  8 vragen over antioxidanten

  Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
 • Openingsbeelden-Healthwashing

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • diverse-eiwitten

  Extra eiwit, extra gezond?

  Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
 • E-nummers Snoepgoed

  Verborgen E-nummers

  E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.