Veelgestelde vragen over vegetarisch, flexitarisch en veganistisch eten

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 30 december 2021

Flexitarisch eten
Je bent een flexitariër als je vlees niet afzweert, maar af en toe (bewust) een vleesloze maaltijd eet. Ruim de helft van alle Nederlanders eet 1 of meerdere keren per week geen vlees.
Vegetarisch eten
Een vegetariër eet geen producten waarvoor dieren zijn gedood. Dus geen vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren en producten die daarvan zijn gemaakt. Zo eet een vegetariër ook geen kroepoek omdat er garnalen in verwerkt zijn. Ongeveer 5% van Nederland eet vegetarisch.
Er zijn ook pescotariërs. Een pescotariër eet geen vlees maar wel vis en schaal- en schelpdieren. Net als vlees bevat vis veel eiwit.
Veganistisch eten
Veganisten eten helemaal geen producten die van dieren afkomstig zijn. Dus ook geen zuivel en eieren.
Lees ook
Populaire artikelen
8 vragen over antioxidanten
Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.Extra eiwit, extra gezond?
Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?Verborgen E-nummers
E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.