Veelgestelde vragen over vegetarisch, flexitarisch en veganistisch eten
Waar flexitariërs af en toe vlees van het menu schrappen, zeggen anderen vlees helemaal vaarwel. Sommige mensen laten zelfs alle dierlijke producten staan. Wat betekent dit voor je gezondheid? We beantwoorden een aantal veelgestelde vragen.

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:16 december 2019

Flexitarisch eten
Als je vlees niet afzweert maar af en toe (bewust) een vleesloze maaltijd eet ben je een flexitariër. Ruim de helft van alle Nederlanders eet 1 of meerdere keren per week geen vlees.
Vegetarisch eten
Een ‘echte’ vegetariër eet geen producten waarvoor dieren zijn gedood. Dus helemaal geen vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren en producten die daarvan zijn gemaakt. Zo eet een vegetariër ook geen kroepoek omdat er garnalen in verwerkt zijn. Ongeveer 5% van Nederland eet vegetarisch.
Naast vegetariërs heb je ook pescotariërs. Een pescotariër eet geen vlees maar wel vis en schaal- en schelpdieren. Net als vlees bevat vis veel eiwit.
Veganistisch eten
Veganisten eten helemaal geen producten die van dieren afkomstig zijn. Dus ook geen zuivel en eieren.
Schrijf je in voor de Gezonde Keuze
Deze nieuwsbrief boordevol tips helpt jou gezonder te leven en fitter te worden. Meld je aan om stap voor stap je leefstijl te veranderen. Inclusief community en online events.

Lees ook
Artikelen binnen Gezond eten
Alle artikelenNieuw & interessant
- 22 dec.
Barbecueën en gourmetten zonder buikpijn
Barbecueën of gourmetten tijdens de kerst is gezellig, lekker én makkelijk. Met onze tips houd je funcooking leuk en veilig. - Nieuws | 20 aug.
Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes
Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze ongezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of een rode E. - 20 aug.
Fruitdrank voor kinderen
Hoe weet je welke pakjes en flesjes drinken het minst ongezond zijn voor je kind? Nutri-Score helpt je kiezen. - 11 aug.
App tegen voedselverspilling: Too Good to Go
Er wordt jaarlijks veel eten weggegooid. In de app Too Good to Go bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht.