icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Wat zit er in alcoholhoudende dranken?

Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt.
rosa rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 21 december 2021

Alcoholetikettering winkel

Veel mensen genieten zo nu en dan van een alcoholhoudend drankje. Meestal met de wetenschap dat alcohol niet gezond is. Tot zover een bewuste keuze. Maar er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket. 

Nauwelijks informatie op het etiket

Op veel alcoholhoudende dranken staat geen ingrediëntenlijst. Ook mist de informatie over de voedingswaarde, zoals het suikergehalte. Dat maakt kiezen en vergelijken in de winkel ondoenlijk. Best gek, want op andere dranken staat deze informatie wél. Dit komt doordat dit alleen verplicht is voor dranken met minder dan 1,2% alcohol. 

Alcoholhoudende dranken moeten wel aan een paar etiketregels voldoen. Zo is het verplicht om naast het alcoholpercentage ook de meest voorkomende allergenen te vermelden. Zoals sulfiet. Dat kan van nature in wijn zitten. Maar het kan ook worden toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen.

Meer transparantie voor consumenten 

De overkoepelende Europese organisatie van consumentenverenigingen (BEUC) maakt zich sterk voor meer transparantie. Zij verwelkomen het voornemen van de Europese Commissie om etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht te stellen. Iets waar wij volledig achter staan. Maar de industrie is niet erg happig op meer regelgeving. Het kan dus nog wel even duren voordat het verplicht wordt gesteld. 

Een welkome uitzondering qua etiketinformatie in het alcoholschap is bier. Hier staat in de regel wél een ingrediëntenlijst en voedingswaardevermelding op de verpakking. Een goed voorbeeld voor andere drankfabrikanten. 

Wat zit erin? 

In de meeste alcoholhoudende dranken zit naast alcohol ook suiker. In sommige likeuren zit ook nog eens een hoop vet. Zulke drankjes zitten daarmee vol 'loze calorieën'. Het zijn calorierijke producten die alleen energie leveren en verder geen waardevolle voedingsstoffen bevatten. Zoals vezels of vitamines bevatten. Bovendien krijg je van suiker en verzadigd vet al snel te veel binnen. 

Dat maakt dat deze drankjes ook los van de alcohol niet gezond zijn. De calorieën tikken ook snel aan, waardoor ze dikmakend zijn. Deze informatie hoeft je plezier in je borrel niet te verpesten, maar ervan bewust zijn wat je binnenkrijgt is wel handig. Ten slotte bevatten veel alcoholhoudende dranken ook nog enkele hulpstoffen. Bijvoorbeeld om de houdbaarheid te verlengen of de smaak te verbeteren. Helaas mist al deze informatie vaak op het etiket. 
 

Alcoholvrije versus alcoholhoudende drankjes 

Voor veel dranken is er tegenwoordig ook een alcoholvrije variant op de markt. Deze zijn door het weglaten van de alcohol zonder twijfel een gezondere keuze en bevatten meestal ook een stuk minder calorieën. In de infographic zie je wat je met verschillende alcoholhouden drankjes of alcoholvrije alternatieven binnenkrijgt. 

Infographic drankjes NIEUW

Klik op de afbeelding voor een vergroting 

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • groente-snijden-keuken

    8 vragen over antioxidanten

    Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
  • Openingsbeelden-Healthwashing

    Claims op ongezonde producten

    Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
  • diverse-eiwitten

    Extra eiwit, extra gezond?

    Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
  • E-nummers Snoepgoed

    Verborgen E-nummers

    E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.