icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zoetstoffen

Er zijn veel verschillende soorten zoetstoffen. Over sommigen bestaat discussie. Maar het is nooit bewezen dat zoetstoffen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. We zetten de meest gebruikte soorten op een rijtje.
Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

zoetje-zoetstof

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn zoete hulpstoffen die fabrikanten gebruiken om suiker mee te vervangen. Ze hebben een E-nummer en zijn daarom veilig voor gebruik. Zoetstoffen zijn in te delen in 2 soorten:

 • Intensieve zoetstoffen (zoeter dan suiker)
 • Extensieve zoetstoffen (iets minder zoet dan suiker)

Zoetstoffen beter dan suiker?

Zoetstoffen hebben een aantal voordelen ten opzichte van suiker. Zo bevatten ze geen of nauwelijks calorieën. En ze veroorzaken geen tandbederf. Maar nog beter is het om zowel geen suiker als geen zoetstoffen te gebruiken. Dan wen je aan een minder zoete smaak. Wij zijn er dus geen voorstander van om suikers klakkeloos door zoetstoffen te vervangen. 

Vergeleken met suiker zijn zoetstoffen vaak wel minder stabiel. Sommige verliezen op den duur hun smaak, of kunnen niet tegen verhitting. Ze zijn uiteraard zoet, maar hebben vaak toch niet dezelfde smaak als suiker.

Daarom worden zoetstoffen vaak in combinatie met elkaar gebruikt. Zo bootsen ze de smaak van suiker beter na, versterken ze elkaars smaak of maskeren ze een bij- of nasmaak.

Kan ik te veel zoetstof binnenkrijgen?

Eet je dagelijks enkele porties producten met zoetstoffen, dan is er weinig aan de hand. Dat komt door de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) die voor E-nummers geldt. Die voorkomt dat je zo veel E-nummers binnenkrijgt dat het schadelijk is. Ook als je relatief veel producten met zoetstoffen eet.

Intensieve zoetstoffen: zoeter dan suiker

Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker maar leveren geen energie. Hierdoor zijn ze favoriet in dieetproducten.

Extensieve zoetstoffen: iets minder zoet dan suiker

Extensieve zoetstoffen worden ook wel polyolen genoemd. Ze zijn iets minder zoet dan suiker en zitten ook in kleine hoeveelheden in groente en fruit. Ze leveren gemiddeld ruim 2 kilocalorieën per gram en geven net als suiker volume aan voedingsmiddelen.

Een bijwerking van polyolen is winderigheid. Ze worden in de darmen namelijk door bacteriën omgezet waarbij er gassen vrijkomen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Openingsbeelden-Healthwashing
  1 feb.

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • Alcoholetikettering winkel
  21 dec.

  Wat zit er in alcoholhoudende dranken?

  Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt.
 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Kruidenmix nieuws
  Nieuws | 9 dec.

  Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling

  Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.