icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Zoetstoffen

Er zijn veel verschillende soorten zoetstoffen. Over sommigen bestaat discussie. Maar het is nooit bewezen dat zoetstoffen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. We zetten de meest gebruikte soorten op een rijtje.
kajo mo

Kajo Mo     Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

zoetje-zoetstof

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn zoete hulpstoffen die fabrikanten gebruiken om suiker mee te vervangen. Ze hebben een E-nummer en zijn daarom veilig voor gebruik. Zoetstoffen zijn in te delen in 2 soorten:

 • Intensieve zoetstoffen (zoeter dan suiker)
 • Extensieve zoetstoffen (iets minder zoet dan suiker)

Zoetstoffen beter dan suiker?

Zoetstoffen hebben een aantal voordelen ten opzichte van suiker. Zo bevatten ze geen of nauwelijks calorieën. En ze veroorzaken geen tandbederf. Maar nog beter is het om zowel geen suiker als geen zoetstoffen te gebruiken. Dan wen je aan een minder zoete smaak. Wij zijn er dus geen voorstander van om suikers klakkeloos door zoetstoffen te vervangen. 

Vergeleken met suiker zijn zoetstoffen vaak wel minder stabiel. Sommige verliezen op den duur hun smaak, of kunnen niet tegen verhitting. Ze zijn uiteraard zoet, maar hebben vaak toch niet dezelfde smaak als suiker.

Daarom worden zoetstoffen vaak in combinatie met elkaar gebruikt. Zo bootsen ze de smaak van suiker beter na, versterken ze elkaars smaak of maskeren ze een bij- of nasmaak.

Kan ik te veel zoetstof binnenkrijgen?

Eet je dagelijks enkele porties producten met zoetstoffen, dan is er weinig aan de hand. Dat komt door de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) die voor E-nummers geldt. Die voorkomt dat je zo veel E-nummers binnenkrijgt dat het schadelijk is. Ook als je relatief veel producten met zoetstoffen eet.

Intensieve zoetstoffen: zoeter dan suiker

Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker maar leveren geen energie. Hierdoor zijn ze favoriet in dieetproducten.

Extensieve zoetstoffen: iets minder zoet dan suiker

Extensieve zoetstoffen worden ook wel polyolen genoemd. Ze zijn iets minder zoet dan suiker en zitten ook in kleine hoeveelheden in groente en fruit. Ze leveren gemiddeld ruim 2 kilocalorieën per gram en geven net als suiker volume aan voedingsmiddelen.

Een bijwerking van polyolen is winderigheid. Ze worden in de darmen namelijk door bacteriën omgezet waarbij er gassen vrijkomen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

 • groente-snijden-keuken

  8 vragen over antioxidanten

  Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
 • Openingsbeelden-Healthwashing

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • diverse-eiwitten

  Extra eiwit, extra gezond?

  Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
 • E-nummers Snoepgoed

  Verborgen E-nummers

  E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.