! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gezond gewicht

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond gewicht

Je leefstijl aanpassen en een gezond gewicht krijgen of behouden kan op verschillende manieren. Maar wat werkt voor jou? Wij geven je tips en informatie om met succes je leefstijl te veranderen.

Laura Gerritsma

Laura Gerritsma , Stagiaire Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:18 juni 2020


Goed van start

De eerste stap naar een gezonde leefstijl is het doorbreken van ongezonde gewoontes en patronen. Wij geven je tips om ongezonde gewoontes te veranderen. Ook is het belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wat wil je bereiken en waarom? Neem kleine stappen per keer. Meet waar je beginpunt is. Door vervolgens steeds je voortgang bij te houden kun je bijsturen waar nodig.

Zonder hongergevoel

Om af te vallen hoef je jezelf niet uit te hongeren. Belangrijk is mindful eten. Dat wil zeggen: bewust en met aandacht bezig zijn met je maaltijden. Eet verder voldoende vezels, eiwitten en drink voldoende water. Dit zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Toch honger tussen de maaltijden door? Neem dan gezonde tussendoortjes.

Verbrandings- en afvaltrucs

Als je lichaam meer verbrandt dan je binnen krijgt, val je af. Maar wist je dat je zelf je verbranding kunt verhogen? Val verder niet voor afslankmiddeltjes en supplementen. Deze zijn onnodig en kunnen zelfs ongezond zijn. Ook ontslakken of detoxen is echt niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn.

Rust en balans

Slaap is een levensbehoefte. Een goede nachtrust is dan ook belangrijk voor de gezondheid. Hier heb je geen slaapmedicatie zoals melatonine voor nodig. Rust en ontspanning zijn wel heel belangrijk. Langdurige stress is juist schadelijk. Probeer stress daarom te vermijden.

Bewegen

Afvallen en sporten gaan goed samen. Maar intensief sporten is niet per se nodig om resultaat te zien. Met dagelijks wat meer bewegen en minder zitten kom je ook een heel eind. Ook thuis.  

Let op bij krachttraining en hardlopen dat je de oefeningen goed uitvoert. Een slechte loophouding kan voor vervelende blessures zorgen. Zeker weten dat je voldoende beweegt? Een goede activity tracker kan je hier inzicht in geven. 

Tegenslagen

Je leefstijl veranderen is lastig. Het is normaal om soms een tegenslag of baalmoment te hebben. Maar hoe je hiermee omgaat maakt het verschil. Soms kan een voedingsapp je helpen om je leefstijl te veranderen. We hebben 5 voedingsapps voor je getest.

Laat je verder niet voor de gek houden door voedingshypes en onderscheid de feiten van de fabels. Toch liever persoonlijke hulp? Dan kun je bijvoorbeeld een gewichtsconsulent inschakelen. Kies dan wel verstandig. Niet alle gewichtsconsulenten zijn even goed.

Supermarktbezoekje overleven

In de supermarkt kun je overdonderd worden door de ruime keuze. Ook zien producten er vaak gezonder uit dan ze zijn. Wat is echt gezond? Check het etiket. Zo kun je producten beter vergelijken. Het voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt hier ook bij.

Suikers spelen op etiketten graag verstoppertje. Herken ze gemakkelijk en laat je niet foppen door fabrikanten. Let ook op andere misleidende marketingtrucs in de supermarkt.

Diëten

Bij het afvallen kan je kiezen een bepaald dieet te volgen. Maar welk dieet is gezond? En wat zijn de voor- en nadelen? We hebben het bij de volgende diëten voor je uitgezocht.

Artikelen binnen Gezond gewicht

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond gewicht

Nieuw & interessant

 • 1 op 1 dieet
  22 feb.

  1 op 1-dieet

  Bij dit dieet maak je gebruik van maaltijdvervangers om af te vallen. Voorheen was dit dieet bekend als het Cambridge-dieet of het Cambridge Weight plan.
 • zeewier
  15 feb.

  Voedingshypes

  Welke hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en welke voedingshypes kun je beter overslaan?
 • Nieuwe trends in voeding
  11 feb.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Online borrel
  28 jan.

  Gezonder feestje

  Hoe geniet je van een feestje of etentje als je probeert af te vallen? We geven je 6 tips.