Afvallen met het Paleo-dieet?

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 2 december 2021

Wat is het Paleo-dieet?
Bij dit dieet focus je op de inname van gezonde vetten en probeer je minder koolhydraten binnen te krijgen. Het Paleo-dieet bevat alleen puur en onbewerkt voedsel en weinig koolhydraten. Daarnaast probeer je meer gezonde vetten binnen te krijgen. Dit dieet is vooral bedoeld als gezonde leefstijl, en niet speciaal om af te vallen.
De naam komt van het paleolithisch tijdperk, waarin onze voorouders geen bewerkt voedsel hadden. Volgens de theorie zijn onze genen gelijk aan deze oermens. Daarom kunnen we modern bewerkt voedsel niet goed verwerken. Aanhangers zien hierin een oorzaak voor veel welvaartsziekten zoals diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten.
Wat houdt het Paleo-dieet in?
Je eet vooral vers en onbewerkt voedsel. Het hoeft niet rauw te zijn. Bewerkte producten, zuivel en brood moet je in elk geval vermijden. Peulvruchten mogen met mate. Het dieet is rijk aan eiwitten, matig aan vet (voornamelijk onverzadigde vetten), rijk aan vezels en arm aan natrium en geraffineerde suikers. Ook bevat het dieet weinig koolhydraten. Toegestane koolhydraten hebben een lage glycemische index (GI) en geven daardoor langzamer hun energie af.
- Download de gratis checklist Paleo-dieet
Discussie
Er bestaat niet één Paleo-dieet, omdat aanhangers het niet eens zijn over de details. Het is namelijk niet helemaal zeker welk voedsel in de oertijd beschikbaar was. Of wat de oermens in verschillende regio's gegeten heeft. Ook is bijvoorbeeld onze appel niet dezelfde als de wilde versie van 10.000 jaar geleden.
Verder gebruiken sommigen niet alle soorten olie en vet, maar alleen olijfolie, ghee of kokosolie. Zonnebloemolie zou volgens hen te fabrieksmatig bewerkt zijn.
Ook vlees is een discussiepunt binnen het Paleo-dieet. Sommige aanhangers eten alleen vlees van graskoeien, en dus niet van koeien die zijn bijgevoerd met granen. Anderen eten alleen wild en gevogelte. Ook hoeveel vlees (en vis) er werkelijk op het menu van de oermens stond, is nog niet duidelijk.
Uit opgravingen in Israel blijkt dat onze voorouders veel plantaardiger aten dan voorheen werd gedacht. Naast vis en vlees, aten ze veel groenten. De archeologen ontdekten dat de oorspronkelijke bewoners minstens 55 verschillende plantensoorten verzamelden.
Voor wie is het dieet (niet) geschikt?
Wel
Wil je bewuster zijn over wat je eet en een gezondere levensstijl aanleren, dan kun je dit dieet als ondersteuning gebruiken. Dat komt met name door de focus op onbewerkt voedsel.
Voor mensen met chronische ziekten zoals diabetes 2 lijkt het dieet gezondheidseffecten te hebben. Raadpleeg bij chronische ziekte wel eerst je arts.
Onderzoekers zijn voorzichtig met hun conclusies: de langetermijneffecten van het Paleo-dieet zijn nauwelijks bekend. Het dieet is niet evenwichtig, doordat het voedselgroepen uitsluit. Daardoor kun je tekorten krijgen, bijvoorbeeld aan calcium, vitamine D en B-vitamines.
Paleo lijkt geschikt voor:
- gewichtsverlaging
- taillereductie
- verlaagde bloeddruk
- verhoogde insulinegevoeligheid
- verbeterd cholesterol
Niet
Volg dit dieet niet langer dan 6 maanden. Daarna kun je tekorten krijgen. Uit een recent Australisch onderzoek blijkt dit dieet niet aan te raden is voor mensen met hartklachten. Weinig volkorengraan in combinatie met meer rood vlees kan op de lange duur negatieve gevolgen hebben voor je hartgezondheid.
Voor vegetariërs en veganisten is het dieet lastig. Als je vlees niet vervangt door peulvruchten of zuivel kun je een tekort krijgen aan vitamine B1, B12 of ijzer.
Voordelen
- Bewustworden over je voeding en levensstijl.
- Minder verborgen suikers, zout en verzadigde vetten. Met het vermijden van bewerkte producten, sluit je automatisch slechtere voedingsmiddelen uit. Maar niet alle bewerkte producten zijn slecht voor je.
- Gevarieerd eten. Zelfs al moet je zuivel en granen mijden, kun je nog steeds veel afwisselen binnen je dieet.
- Verzadigend. Het is een eiwitrijk dieet, waardoor je snel vol bent.
- Geen portiebeperking. Je hoeft geen calorieën of punten te tellen.
- Gezondheidseffecten op korte termijn. Onderzoeken tot maximaal 6 maanden tonen gewichtsverlies, verminderde tailleomtrek, verlaagde bloeddruk, verhoogde insulinegevoeligheid en verbeterd cholesterol. Ook in vergelijking met andere diëten.
Nadelen
- Niet evenwichtig genoeg voor een gezonde levensstijl. Doordat het dieet hele voedselgroepen uitsluit, kun je tekorten krijgen, bijvoorbeeld aan calcium, vitamine D en B-vitamines. Weinig volkorengraan in combinatie met meer rood vlees kan op de lange duur negatieve gevolgen hebben voor je hartgezondheid.
- De hoeveelheid vlees is al snel meer dan de aanbevelen norm (500 gram per week).
- Te weinig kennis. Onderzoeken zijn nog kleinschalig en langetermijneffecten zijn nog onvoldoende onderzocht. Volg het dieet dus niet langdurig.
- Twijfel aan de theorie. We leven tegenwoordig heel anders dan de oermens: wij bewegen een stuk minder. Moeten we dan wel eten als een oermens? Beweging en krachttraining zijn daarom extra belangrijk bij dit dieet.
- Onduidelijkheid over de invulling. Wetenschappers weten niet precies wat onze voorouders aten. Met als gevolg een verscheidenheid aan Paleo-stromingen.
- Tijd. Het bereiden en plannen van de maaltijd kost meer tijd, omdat je geen bewerkte kant-en-klaarproducten gebruikt.
- Milieubelastend. Het eten van dierlijke producten is niet duurzaam.
Lees ook:
Populaire artikelen
Het vastendieet en intermittent fasting
Periodiek vasten, of intermittent fasting, helpt je afvallen. De methode is simpel: je eet bepaalde periodes niet of minder.Afvallen met het ketogeen dieet
Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt.Brainfood: eten voor gezonde hersenen
De juiste voeding helpt om je hersenen gezond te houden. Vooral het MIND-dieet is veelbelovend. Wat houdt dit dieet in? En waardoor werkt het zo goed?Sportvoeding voor duursporters
Duursporten zijn populair. Maar hoe zit het dan met je voeding? In hoeverre zijn sportreepjes en drankjes van meerwaarde?