Afvallen met shakes en maaltijdvervangers
Veel fabrikanten beloven wonderen wanneer het gaat om afvallen met shakes of maaltijdvervangers. Vele kilo's in enkele weken kwijtraken. Zonder moeite en ook nog op een gezonde manier. Niet gewoon eten, maar speciale shakes drinken, kan helpen bij het afvallen. Maar let wel op dat je een volwaardige maaltijdvervanger kiest.

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:18 juni 2020

Zo werkt afvallen met shakes
Met shakes of repen vervang je je reguliere ontbijt, lunch en/of avondeten. Je valt af omdat de repen en shakes minder calorieën bevatten dan reguliere maaltijden. Hoeveel je afvalt is afhankelijk van het aantal maaltijden dat je vervangt en wat je daarnaast nog eet. Het aantal maaltijden dat je kunt vervangen verschilt per merk. Een dieet met dagelijks een of meerdere maaltijdvervangers bevat in ieder geval:
- Minimaal 75 gram eiwit per dag.
- Minimaal 10 gram vezels per dag.
- Minimaal 30 gram koolhydraten per dag.
- Voldoende vitaminen en mineralen.
Test maaltijdvervangers
Veel maaltijdvervangers worden gepromoot als uitgebalanceerde maaltijd, maar blijken juist veel suiker of erg weinig vezels te bevatten. Zo zijn er shakes die meer suiker bevatten dan een glas cola (250 ml). Let bij het kopen van maaltijdvervangers dus goed op. In hetzelfde schap staan vaak ook producten die meer bedoeld zijn als tussendoortje. Deze bevatten bijvoorbeeld niet voldoende vitaminen en mineralen om een hele maaltijd te vervangen.
Eiwitten
Eiwitten zijn erg belangrijk bij maaltijdvervangers:
- Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je zwicht voor verleidingen.
- Eiwitten zorgen dat het verlies van spierweefsel tijdens het afvallen beperkt blijft. Spierweefsel gebruikt meer energie dan vetweefsel. Spierweefsel behouden kan daarom helpen bij het op gewicht blijven na het dieet.
Helaas komen veel maaltijdvervangers niet aan de aanbevolen hoeveelheid eiwit van zo'n 20 gram per maaltijd.
Rijk aan eiwitten
De term 'eiwitrijk' prijkt regelmatig op de verpakking van maaltijdvervangers. Dit mag op een verpakking staan wanneer 20% van de energie uit eiwit komt. Maar dat wil nog niet zeggen dat je de aanbevolen hoeveelheid eiwit binnenkrijgt.
Te vetarm
Naast 'eiwitrijk' is 'vetarm' ook een graag geziene claim op verpakkingen. Maar door het lage vetgehalte bevatten maaltijdvervangers vaak te weinig van de gezonde vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur. Volgens de Warenwet moet er minimaal 1 gram linolzuur (in de vorm van glyceriden) in dit soort producten zitten. Hiervoor zouden maaltijdvervangers minimaal 20 gram vet per dag moeten leveren.
Afvallen zonder moeite
Wil je een paar kilo’s kwijt zonder één of ander ingewikkeld dieet? Lees dan het boek Het Keuzedieet vol met tips om slimmer en dus gezonder inkopen te doen, slanke alternatieven voor snacks en drinkmythes.

Praatjes
Claims als 'bron van vezel' of 'vetarm' mogen onder bepaalde omstandigheden gebruikt worden. Maar deze verkooppraatjes gelden vaak ook voor producten waar geen claim op staat. Sommige fabrikanten verleiden met 'makkelijk vol te houden' of 'geeft een vol gevoel'. Deze claims zijn niet goedgekeurd.
Voordelen maaltijdvervangers
- Je valt af. De shakes en repen bevatten minder energie dan reguliere maaltijden.
- Je krijgt vaak voldoende vitaminen en mineralen binnen.
- Bepaal zelf hoe snel je afvalt door 1, 2 of 3 maaltijden per dag te vervangen.
- De afgepaste porties helpen je om niet te veel te eten.
- Het is makkelijk in gebruik. De shakes hoeven over het algemeen alleen aangelengd te worden met water, melk of yoghurt. Steeds vaker zijn ze in kant-en-klaar verpakkingen te koop.
Nadelen maaltijdvervangers
- De smaak is vaak (erg) zoet.
- Maaltijden zijn vaak niet uitgebalanceerd: ze bevatten te weinig vezels, te weinig eiwitten, te weinig goede vetzuren of te veel suikers.
- Niet alle producten zijn geschikt om alle 3 de maaltijden te vervangen.
- Maaltijdvervangers zijn geen oplossing voor de lange termijn.
- Het is in de winkel niet altijd duidelijk wat een maaltijdvervanger en wat een tussendoortje is. Deze liggen vaak door elkaar in het schap. Lees daarom altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking.
Heb je gewicht verloren met of zonder maaltijdvervangers? Dan komt de echte uitdaging: op gewicht blijven. Het keuzedieet helpt bij het maken van gezonde(re) keuzes. Slanke recepten zijn te vinden in Het Keuzedieetkookboek.
Lees meer over:
Artikelen binnen Gezond gewicht
Alle artikelenNieuw & interessant
- 22 feb.
1 op 1-dieet
Bij dit dieet maak je gebruik van maaltijdvervangers om af te vallen. Voorheen was dit dieet bekend als het Cambridge-dieet of het Cambridge Weight plan. - 15 feb.
Voedingshypes
Welke hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en welke voedingshypes kun je beter overslaan? - 11 feb.
Trends in voeding
Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit. - 28 jan.
Gezonder feestje
Hoe geniet je van een feestje of etentje als je probeert af te vallen? We geven je 6 tips.