icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe herken je een goede gewichtsconsulent?

Wil je afvallen, dan kan een gewichtsconsulent je begeleiden. Die helpt je met voedings- en beweegadviezen. De kwaliteit van consulenten blijkt nogal te verschillen. Hoe herken je een goede gewichtsconsulent? En wanneer kun je beter naar een diëtist gaan? 
Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 17 november 2021

gewichtsconsulent

Gewichtsconsulent of diëtist?

 • Diëtist is een beschermd beroep. Je mag het beroep alleen uitoefenen nadat je een hbo-opleiding hebt afgerond. Diëtisten geven voedings- en beweegadviezen. Daarnaast mogen ze cliënten met een ziekte of medische klachten begeleiden.
 • Gewichtsconsulent is geen beschermd beroep. Het is daarom verstandig om een consulent te kiezen die zich heeft aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). De BGN stelt namelijk verschillende kwaliteitseisen aan haar leden. Je kunt een aangesloten gewichtsconsulent vinden via de BGN. Gewichtsconsulenten geven voedings- en beweegadviezen. BGN-gewichtsconsulenten horen te adviseren volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de 'Schijf van Vijf' van het Voedingscentrum. Ze mogen geen cliënten behandelen met medische klachten.

Groot verschil in kwaliteit

In een test onder 23 gewichtsconsulenten (pdf) lieten we 4 mysteryshoppers met overgewicht zich een voedings- en beweegadvies aanmeten. Het blijkt dat de onderlinge verschillen tussen gewichtsconsulenten groot zijn. Zo vroegen 12 consulenten niet naar het medicijngebruik en vroegen 8 consulenten niet naar medische klachten, terwijl dit essentiële vragen zijn.

Medische klachten? Ga naar een diëtist

Een gewichtsconsulent begeleidt alleen gezonde cliënten en mag geen advies geven bij medische klachten. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, obesitas, een hart- of vaatziekte of diabetes? Dan zal de gewichtsconsulent je moeten doorverwijzen naar een diëtist of naar de huisarts.

Geef je verwachtingen aan

Maak duidelijk bij het maken van een afspraak dat je verwacht dat je gedetailleerde en persoonlijke adviezen krijgt om je voedingspatroon en eetgedrag aan te kunnen passen. Gewichtsconsulenten die hier geen rekening mee houden, kunnen namelijk ook geen effectief advies geven.

Let op de vragen tijdens het consult

Een goede gewichtsconsulent probeert je persoonlijke situatie, je motivatie en wensen eerst zo goed mogelijk in kaart te brengen. De consulent zal daarom verschillende vragen stellen, zoals over:

 • medische klachten
 • gebruik van supplementen en medicijnen
 • je reden om te willen afvallen
 • je streefgewicht
 • je huidige eetpatroon
 • mate van beweging
 • je huidige lengte en gewicht (bij voorkeur wordt dit ook gemeten)

Al deze informatie is nodig om een goed advies te kunnen geven en om te bepalen of de consulent je überhaupt mag behandelen. Het kan zijn dat de consulent sommige van deze aspecten al vóór het eerste gesprek navraagt, zoals je eetpatroon door middel van een eetdagboek. Merk je dat meerdere aspecten niet aan bod zijn gekomen, doe je er goed aan een andere consulent te kiezen.

Let op het advies: persoonlijk en haalbaar

Op basis van de verkregen informatie geeft de gewichtsconsulent adviezen die op jouw situatie zijn afgestemd. Daarvoor is het nodig dat de consulent samen met jou concrete, meetbare en haalbare doelen stelt. Houdt de consulent geen rekening met jouw situatie en voorkeuren, dan is de kans groter dat je minder gemotiveerd aan de slag gaat of de adviezen niet helemaal opvolgt. Daardoor kun je je streefgewicht niet halen.

Verboden voedingsmiddelen

Het is nooit de bedoeling om groepen voedingsmiddelen helemaal te vermijden. Of juist heel specifieke producten te moeten gebruiken, die een wonderwerking zouden hebben op bijvoorbeeld de verbranding. Ook horen gewichtsconsulenten geen afslankproducten of maaltijdvervangers te verkopen en geen crashdiëten aan te raden. Het kan wel zo zijn dat de consulent adviseert om bepaalde groepen voedingsmiddelen meer of minder te gebruiken.

Let op de coaching

Ben je eenmaal gestart met de gestelde doelen, dan zal de gewichtsconsulent je moeten blijven coachen. Daar hoort bij dat de consulent uitleg geeft over de keuzes en stappen die je maakt en hoe dat invloed heeft op je doelen. Een goede consulent bespreekt de voortgang samen met jou en houdt bij of de doelen moeten worden bijgesteld.

Als je merkt dat de adviezen niet heel bruikbaar zijn en je niet gemotiveerd wordt door de consulent, kun je je beter laten begeleiden door een andere consulent.

Tarieven

De tarieven voor een eerste consult bij een gewichtsconsulent kunnen veel verschillen: van €40 tot €70 voor een uur. Vervolgconsulten van een half uur kunnen variëren van €18 tot ongeveer €35. Het kan ook voorkomen dat gewichtsconsulenten pakketten aanbieden of betere tarieven hanteren voor een duo-consult. Dat is een consult met 2 cliënten tegelijk. Onthoud dat tarieven nooit een indicatie zijn voor kwaliteit.

Zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een gewichtsconsultent als je daar aanvullend voor verzekerd bent. Heb je een dieetadvies nodig voor een medische reden? Dan vergoeden zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering per kalenderjaar 3 behandelingen bij een diëtist.
Heb je overgewicht of obesitas? Dan kan je met Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) begeleiding krijgen naar een gezondere leefstijl. Vergelijk zorgverzekeringen in onze Zorgvergelijker.

Lees meer:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Gezond gewicht

Nieuw & interessant

 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Sport senior kind
  8 dec.

  5 fabels over sport

  Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. 
 • vlees-en-vis
  2 dec.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
 • Onderuit aan de chips
  8 jul.

  Aankomen door emotie-eten 

  Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.