icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe herken je een goede gewichtsconsulent?

Wil je afvallen, dan kan een gewichtsconsulent je begeleiden. Die helpt je met voedings- en beweegadviezen. De kwaliteit van consulenten blijkt nogal te verschillen. Hoe herken je een goede gewichtsconsulent? En wanneer kun je beter naar een diëtist gaan? 
kajo mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 17 november 2021

gewichtsconsulent

Gewichtsconsulent of diëtist?

  • Diëtist is een beschermd beroep. Je mag het beroep alleen uitoefenen nadat je een hbo-opleiding hebt afgerond. Diëtisten geven voedings- en beweegadviezen. Daarnaast mogen ze cliënten met een ziekte of medische klachten begeleiden.
  • Gewichtsconsulent is geen beschermd beroep. Het is daarom verstandig om een consulent te kiezen die zich heeft aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). De BGN stelt namelijk verschillende kwaliteitseisen aan haar leden. Je kunt een aangesloten gewichtsconsulent vinden via de BGN. Gewichtsconsulenten geven voedings- en beweegadviezen. BGN-gewichtsconsulenten horen te adviseren volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de 'Schijf van Vijf' van het Voedingscentrum. Ze mogen geen cliënten behandelen met medische klachten.

Groot verschil in kwaliteit

In een test onder 23 gewichtsconsulenten (pdf) lieten we 4 mysteryshoppers met overgewicht zich een voedings- en beweegadvies aanmeten. Het blijkt dat de onderlinge verschillen tussen gewichtsconsulenten groot zijn. Zo vroegen 12 consulenten niet naar het medicijngebruik en vroegen 8 consulenten niet naar medische klachten, terwijl dit essentiële vragen zijn.

Medische klachten? Ga naar een diëtist

Een gewichtsconsulent begeleidt alleen gezonde cliënten en mag geen advies geven bij medische klachten. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, obesitas, een hart- of vaatziekte of diabetes? Dan zal de gewichtsconsulent je moeten doorverwijzen naar een diëtist of naar de huisarts.

Geef je verwachtingen aan

Maak duidelijk bij het maken van een afspraak dat je verwacht dat je gedetailleerde en persoonlijke adviezen krijgt om je voedingspatroon en eetgedrag aan te kunnen passen. Gewichtsconsulenten die hier geen rekening mee houden, kunnen namelijk ook geen effectief advies geven.

Let op de vragen tijdens het consult

Een goede gewichtsconsulent probeert je persoonlijke situatie, je motivatie en wensen eerst zo goed mogelijk in kaart te brengen. De consulent zal daarom verschillende vragen stellen, zoals over:

  • medische klachten
  • gebruik van supplementen en medicijnen
  • je reden om te willen afvallen
  • je streefgewicht
  • je huidige eetpatroon
  • mate van beweging
  • je huidige lengte en gewicht (bij voorkeur wordt dit ook gemeten)

Al deze informatie is nodig om een goed advies te kunnen geven en om te bepalen of de consulent je überhaupt mag behandelen. Het kan zijn dat de consulent sommige van deze aspecten al vóór het eerste gesprek navraagt, zoals je eetpatroon door middel van een eetdagboek. Merk je dat meerdere aspecten niet aan bod zijn gekomen, doe je er goed aan een andere consulent te kiezen.

Let op het advies: persoonlijk en haalbaar

Op basis van de verkregen informatie geeft de gewichtsconsulent adviezen die op jouw situatie zijn afgestemd. Daarvoor is het nodig dat de consulent samen met jou concrete, meetbare en haalbare doelen stelt. Houdt de consulent geen rekening met jouw situatie en voorkeuren, dan is de kans groter dat je minder gemotiveerd aan de slag gaat of de adviezen niet helemaal opvolgt. Daardoor kun je je streefgewicht niet halen.

Verboden voedingsmiddelen

Het is nooit de bedoeling om groepen voedingsmiddelen helemaal te vermijden. Of juist heel specifieke producten te moeten gebruiken, die een wonderwerking zouden hebben op bijvoorbeeld de verbranding. Ook horen gewichtsconsulenten geen afslankproducten of maaltijdvervangers te verkopen en geen crashdiëten aan te raden. Het kan wel zo zijn dat de consulent adviseert om bepaalde groepen voedingsmiddelen meer of minder te gebruiken.

Let op de coaching

Ben je eenmaal gestart met de gestelde doelen, dan zal de gewichtsconsulent je moeten blijven coachen. Daar hoort bij dat de consulent uitleg geeft over de keuzes en stappen die je maakt en hoe dat invloed heeft op je doelen. Een goede consulent bespreekt de voortgang samen met jou en houdt bij of de doelen moeten worden bijgesteld.

Als je merkt dat de adviezen niet heel bruikbaar zijn en je niet gemotiveerd wordt door de consulent, kun je je beter laten begeleiden door een andere consulent.

Tarieven

De tarieven voor een eerste consult bij een gewichtsconsulent kunnen veel verschillen: van €40 tot €70 voor een uur. Vervolgconsulten van een half uur kunnen variëren van €18 tot ongeveer €35. Het kan ook voorkomen dat gewichtsconsulenten pakketten aanbieden of betere tarieven hanteren voor een duo-consult. Dat is een consult met 2 cliënten tegelijk. Onthoud dat tarieven nooit een indicatie zijn voor kwaliteit.

Zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een gewichtsconsultent als je daar aanvullend voor verzekerd bent. Heb je een dieetadvies nodig voor een medische reden? Dan vergoeden zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering per kalenderjaar 3 behandelingen bij een diëtist.
Heb je overgewicht of obesitas? Dan kan je met Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) begeleiding krijgen naar een gezondere leefstijl. Vergelijk zorgverzekeringen in onze Zorgvergelijker.

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen