icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vragen over ontbijten en broodbeleg

Welk ontbijt is nu gezond? Lees hier vragen en antwoorden over de juiste ontbijtgranen en het juiste broodbeleg.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 29 januari 2014

Alternatieven voor brood

Vraag:
Als ik een makkelijk mee te nemen ontbijt wil eten op mijn werk, maar dan liever geen brood eet, wat dan wel? Muesli-soorten bevatten vaak veel calorieën.

Antwoord:
Alternatieven zijn beschuiten, knäckebröd of een krentenbol. Wat betreft ontbijtgranen is er veel verschil in producten. Muesli bestaat uit een of meerdere graansoorten, maar vaak zitten er rozijnen, noten of chocolade aan toegevoegd, waardoor het alsnog veel calorieën levert. Cruesli (of krokante muesli) bevat extra suiker en wordt daarom vaak afgeraden. Cornflakes bevatten ook vaak veel suiker en weinig voedingsstoffen. Toch is een schaaltje muesli met magere yoghurt of kwark een prima keuze. Als alternatief kun je dan zelf vers fruit, tarwezemelen, gehakte noten of lijnzaad toevoegen aan de yoghurt. Een drinkontbijt zou ik niet aanraden omdat dit wel calorieën levert, maar vaak niet voldoende de maag vult of voldoende energie geeft om een groot deel van de ochtend op door te kunnen.

Ontbijtgranen

Vraag:
Is All Bran ontbijtgranen met 43 procent vezels wel gezond? Ik vind dat er veel te veel suikers in zitten. Nu neem ik iedere ochtend 40 gram met magere melk. Ik hoor graag uw advies.

Antwoord:
Er wordt steeds beter gecontroleerd welke termen op een verpakking mogen staan en welke eisen daaraan gesteld worden. Toch kan het inderdaad zo zijn dat een product hoog is in vezels, maar ook hoog in koolhydraten (suikers).

Je  bedoelt waarschijnlijk de All Bran Plus. Een portie van 40 gram levert 11 gram vezels. De behoefte van een vrouw is 30 gram per dag, van een man 40 gram per dag. All Bran claimt op de verpakking dat een portie van hun product 43% van de behoefte vervult. Dit is dus alleen voor vrouwen het geval! Dat het product hoog is in koolhydraten is niet vreemd, het is een graanproduct en daar zit van nature veel suiker in. Vaak wordt er alleen ook nog suiker toegevoegd om de smaak wat zoeter te maken. De beste methode is om in de supermarkt zelf de producten met elkaar te vergelijken, en niet alleen op de fabrikanten en hun reclamekreten af te gaan. Kijk zelf welk product de meeste vezels en de minste calorieën levert.

Broodbeleg

Vraag:
Ik wil cliënten op mijn werk bewust maken wat gezond en minder gezond beleg voor op brood is. Graag advies!

Antwoord:
Gezond beleg is beleg dat niet te veel verzadigd vet, suiker en zout bevat. Speelt het gewicht nog mee bij je cliënten, dan is het misschien ook verstandig om naar het aantal calorieën te kijken. Dit gaat vaak automatisch samen op, maar niet altijd.

Belegsoorten waar je aan kan denken zijn: kipfilet, kalkoenfilet, ham (behalve rauwe ham i.v.m. zout en iets meer vet), rosbief, fricandeau. Of in de zoete categorie: (halva)jam, vruchtenhagel, een dun laagje pindakaas. Pindakaas bevat namelijk wel veel calorieën, maar is wel erg gezond. Qua kaas kun je het beste gaan voor magere kaas (20+ of 30+). Ook kun je afwisselen met vis op brood of af en toe een gekookt eitje. Verder kun je de broodmaaltijden alijd lekkerder maken met rauwkost, komkommer, snacktomaatjes, radijsjes en dergelijke.

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken
Artikelen binnen Gezond gewicht

Nieuw & interessant

 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Sport senior kind
  8 dec.

  5 fabels over sport

  Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. 
 • vlees-en-vis
  2 dec.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
 • Onderuit aan de chips
  8 jul.

  Aankomen door emotie-eten 

  Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.