icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Heb ik een gezond gewicht? (BMI meten)

Niet iedereen hoeft maat 34 te hebben. En een maatje meer is niet direct ongezond. Heb je écht overgewicht of zit het tussen je oren? Bereken je BMI, je Body Mass Index, en doe de tailletest.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 3 september 2021

Artikel ben ik te zwaar

Hoe weet ik of ik overgewicht heb? 

Er zijn verschillende manieren om te meten of je overgewicht of ondergewicht hebt. De Body Mass-index (BMI) en de tailletest zijn de meest gebruikte.

Body Mass Index (BMI)

De Body Mass Index (BMI) of de Quetelet Index (QI) zijn hetzelfde. Bij de BMI wordt gekeken naar de verhouding tussen je lengte en gewicht. De uitkomst geeft een schatting van de gezondheidsrisico's van je lichaamsgewicht. De BMI zegt niets over de plaats waar het vet zit. Gecombineerd met de tailletest krijg je meer inzicht in de verdeling van het vet.

BMI berekenen

Wil je weten of je overgewicht of ondergewicht hebt? Met de BMI-test van het Voedingscentrum kun je eenvoudig je BMI-berekenen.

Je kunt ook zelf je BMI berekenen. Deel je lichaamsgewicht door het kwadraat van je lichaamslengte (lengte keer lengte). Bijvoorbeeld: voor iemand van 1,70 meter en 65 kilo geldt: 65 / (1,7 x 1,7) = 22,5. De BMI van deze persoon is dus 22,5. 

De uitkomst voor volwassenen van 19-69 jaar: 

 • Lager dan 18,5: ondergewicht
 • Tussen 18,5 en 24,9: gezond gewicht
 • Tussen 25 en 29,9: overgewicht
 • 30 en hoger: ernstig overgewicht (obesitas)

Niet voor iedereen

70-plussers: De BMI-test is alleen geschikt voor volwassenen tussen de 19 en 69 jaar. Dat komt omdat boven de 70 jaar het risico op ziektes anders is. Er is dan eerder een risico op ondervoeding, namelijk al bij een BMI lager dan 22. Tot 69 jaar ligt die grens bij een BMI van 18,5. 
Voor overgewicht geldt het tegenovergestelde: een BMI van 28 en hoger wordt pas als overgewicht gezien. 

De uitkomst voor volwassenen boven 70 jaar:

 • Lager dan 22: ondergewicht
 • Tussen 22 en 28: gezond gewicht
 • Tussen 28 en 30 overgewicht
 • 30 en hoger: ernstig overgewicht

Kinderen:  Voor kinderen gelden andere normen voor de BMI. De waarden veranderen met de leeftijd. En de BMI is meetbaar vanaf 2 jaar. Het Voedingscentrum heeft een BMI-checker voor kinderen

Sporters: Voor mensen die intensief sporten geeft de BMI niet altijd een goede indicatie. Spieren zijn zwaarder dan vet, waardoor de BMI van sporters soms hoog uitkomt maar niks zegt over de gezondheidsrisico's.

Afkomst: Bepaalde bevolkingsgroepen hebben ook andere BMI-waardes omdat de lichaamssamenstelling anders is. Wie van Aziatische afkomst is, heeft bij een vergelijkbare BMI een hogere vetmassa dan wie van Westerse afkomst is.

Het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 is dan groter bij een lagere BMI. Een gezond gewicht ligt dan bij scores tussen de 18,5 en 23. Vanaf 23 tot 27,5 geldt als overgewicht. 

Tailletest

De omvang van je taille kan ook een indicatie zijn van gezondheidsrisico's. Er is een groot verband tussen de middelomtrek en de hoeveelheid vet in de buikholte. Opgehoopt vet in de buikholte is een belangrijke oorzaak van ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hartinfarcten, beroerten en suikerziekte. 

Zo meet je je taille

Meet de omtrek van je middel met een meetlint. Doe dit op het smalste gedeelte: tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. De middelomtrek is vrijwel onafhankelijk van de lichaamslengte. De buikomvang is dus een onafhankelijke maat voor het vaststellen van overgewicht.

De uitkomst:

 • 94 cm (mannen) of 80 cm (vrouwen) of minder: normale buikomvang
 • tussen de 94 en 102 cm (mannen) of 80-88 cm (vrouwen): vergrote buikomvang
 • 102 cm (mannen) of 88 cm (vrouwen) of meer: ernstig vergrote buikomvang

Appel- of peermodel

Uit de tailletest kan blijken dat je een verhoogd risico hebt, terwijl je volgens de BMI geen overgewicht hebt. Dat komt door de manier waarop je lichaam het vet opslaat.

Meestal zijn de uitkomsten van beide tests hetzelfde. Is dit niet het geval, dan weegt de tailletest het zwaarst mee. Vet in de buikholte (appelfiguur) brengt namelijk meer risico’s met zich mee dan vet op dijen en heupen (peerfiguur).

Heb je ondergewicht en wil je juist aankomen? Lees over gezond dikker worden.

Download: handig schema 

Wanneer je je levensstijl gaat veranderen is het fijn de voortgang bij houden. Dat geeft inzicht en werkt bovendien motiverend.

Kijk daarbij niet alleen naar de harde cijfers, zoals gewicht en tallieomtrek. Maar ook hoe je je erbij voelt. Sta stil bij je succesmomenten, maar ook bij je baalmomenten. Houd je voortgang makkelijk bij in dit schema. Invullen kan digitaal, maar je kunt het voortgangsschema ook uitprinten.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Gezond gewicht

Nieuw & interessant

 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Sport senior kind
  8 dec.

  5 fabels over sport

  Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. 
 • vlees-en-vis
  2 dec.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
 • Onderuit aan de chips
  8 jul.

  Aankomen door emotie-eten 

  Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.