! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond gewicht

Heb ik een gezond gewicht? (BMI meten)

Voordat je je geschrokken op de weegschaal stort, moet je weten dat niet iedereen maat 34 hoeft te hebben en een maatje meer niet direct ongezond is. Heb je écht overgewicht of zit het tussen je oren? Bereken je BMI, je Body Mass Index, en doe de tailletest.

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:18 juni 2019

Artikel ben ik te zwaar

Hoe weet ik of ik overgewicht heb? 

Er zijn verschillende methoden waarmee je kunt zien of je overgewicht of ondergewicht hebt. De Body Mass-index (BMI) en de tailletest zijn de meest gebruikte.

Body Mass Index (BMI)

De Body Mass Index (BMI) of de Quetelet Index (QI) zijn hetzelfde. Bij de BMI wordt gekeken naar de verhouding tussen je lengte en gewicht. De uitkomst geeft een schatting van de gezondheidsrisico's van je lichaamsgewicht. De BMI zegt niets over de plaats waar het vet zit. Gecombineerd met de tailletest krijg je meer inzicht in de verdeling van het vet.

BMI berekenen

Wil je weten of je overgewicht of ondergewicht hebt? Met de BMI-test van het Voedingscentrum kun je eenvoudig je BMI-berekenen. Je kunt je BMI ook zelf berekenen door je lichaamsgewicht in kilo's te delen door het kwadraat van je lichaamslengte (lengte keer lengte, uitgedrukt in meters).

Een rekenvoorbeeld: voor iemand van 1,70 meter en 65 kilo geldt: 65 / (1,7 x 1,7) = 22,5. De BMI van deze persoon is dus 22,5. 

Is de uitkomst:

 • minder dan 18,5: je hebt ondergewicht
 • tussen de 18,5 en 24,9: je hebt een gezond gewicht
 • tussen de 25 en 29,9: je hebt overgewicht
 • boven de 30: je hebt obesitas (ernstig overgewicht)

De BMI geldt niet voor iedereen: 

 • Bij mensen boven de 70 is de BMI geen goede maat meer, omdat hun lengte en lichaamssamenstelling verandert.
 • Voor kinderen gelden andere normen wat betreft je BMI.
 • Voor mensen die intensief sporten geeft de BMI niet altijd een goede indicatie. Spieren wegen zwaarder dan vet, waardoor de BMI van sporters soms hoog uitkomt maar niks zegt over de gezondheidsrisico's.
 • Bepaalde bevolkingsgroepen hebben ook andere BMI-waardes omdat de lichaamssamenstelling anders is.

Meet je taille!

De omvang van je taille kan ook een aardige indicatie zijn van gezondheidsrisico's. Er is namelijk een groot verband tussen de middelomtrek en de hoeveelheid vet in de buikholte. Ophoping van vet in de buikholte is een belangrijk oorzaak van ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hartinfarcten, beroerten en suikerziekte. Verder is de middelomtrek vrijwel onafhankelijk van de lichaamslengte.

Waarom moet ik mijn middel meten en niet een ander lichaamsdeel?

Mensen die te veel vet in de buikholte hebben, lopen meer kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. De buikomvang is een onafhankelijke maat voor het vaststellen van overgewicht.

Zo meet je de middelomtrek

Meet de omtrek van je middel met een meetlint op het smalste gedeelte: tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen.

Is de uitkomst:

 • minder of gelijk aan 94 cm (mannen) of 80 cm (vrouwen): je hebt een normale buikomvang
 • tussen de 94 en 102 cm (mannen) of 80 en 88 cm (vrouwen): je hebt een vergrote buikomvang
 • groter of gelijk aan 102 cm (mannen) of 88 cm (vrouwen) : je hebt een ernstig vergrote buikomvang

Appel- of peermodel

Uit de tailletest kan blijken dat je een verhoogd risico hebt, terwijl je volgens de BMI geen overgewicht hebt. Dat komt door de manier waarop je lichaam het vet opslaat.

Meestal zijn de uitkomsten van beide tests hetzelfde. Is dit niet het geval, dan is de tailletest het belangrijkst, omdat vet in de buikholte (je lichaam heeft dan het zogeheten appelfiguur) meer risico’s met zich meebrengt dan vet op dijen en heupen (peerfiguur).

Heb je ondergewicht en wil je juist aankomen? Lees over gezond dikker worden.

Download: handig schema 

Wanneer je je levensstijl gaat veranderen is het fijn de voortgang bij houden. Dat geeft inzicht en werkt bovendien motiverend.

Kijk daarbij niet alleen naar de harde cijfers, zoals gewicht en tallieomtrek. Maar ook hoe je je erbij voelt. Sta stil bij je succesmomenten, maar ook bij je baalmomenten. Hou je voortgang makkelijk bij in dit schema. Invullen kan digitaal, maar je kunt het voortgangsschema ook uitprinten. 

Wil je een gezondere keuze maken?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief boordevol tips. We helpen je gezonder te leven en fitter te worden. Meld je gratis aan om stap voor stap je leefstijl te veranderen. Inclusief community en online events.

Aanmelden

gezond-gewicht-mediapool-L1

Artikelen binnen Gezond gewicht

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond gewicht

Nieuw & interessant

 • Sport senior kind
  20 jul.

  5 fabels over sport

  Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. 
 • Onderuit aan de chips
  8 jul.

  Aankomen door emotie-eten 

  Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.
 • Nieuwe trends in voeding
  11 feb.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • vlees-en-vis
  19 jan.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt.