icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gezondgids 5

Gezondgids 5 1200x1200Gezondgids 5 verscheen op donderdag 13 oktober. Hieronder een overzicht van onderwerpen uit nummer 5. Abonnees kunnen het oktobernummer en eerder verschenen edities ook online lezen.

   Gepubliceerd op:13 oktober 2022

Verdieping

Bekijk per artikel een overzicht van bronnen en achtergrondinformatie.

Onderwerpen

Onder meer de volgende onderwerpen komen aan bod in Gezondgids 5.

Plantaardige melkvervangers
Er staan veel claims op dranken van bijvoorbeeld soja of haver. De ene claim maakt duidelijk wat je aan het product hebt, maar de andere zet je op het verkeerde been. Lees het artikel Nuttig of verkooppraat? (pdf). 

Geurstoffen in verzorgingsproducten
Op het etiket staat geraniol of oak moss. Maar wat is dat? Wat zit er in de smeersels en sprays op je badkamerplankje? En is alles even goed voor je? Meer over ingrediënten in cosmetica.

Het oog, een complex zintuig
Het oog bestaat uit verschillende onderdelen, die elk een functie hebben en er samen voor zorgen dat je kunt zien. Wat is de beste behandeling bij een oogziekte?

Hoe gezond is sushi?
Sushi-liefhebbers opgelet. Dat Japanse hapje met rijst, zeewier en vis heeft weliswaar een slank imago, maar is het wel zo gezond? De smaakmakers wasabipasta en sojasaus bevatten in elk geval veel zout.

Peulvruchten
Een keer per week peulvruchten eten, adviseert de Gezondheidsraad. Peulvruchten zijn erg veelzijdig. Bovendien zijn ze niet alleen goed voor mensen, maar ook voor de planeet. De meeste peulvruchten zijn rijk aan eiwitten.

Reisziekte
Misselijkheid in de auto, het vliegtuig of op de boot. Het kan je vakantieplezier verpesten. Hoe verklein je de kans op misselijkheid? In ons boek Kwalen te lijf lees je welke zelfzorgmiddelen werken en welke niet.