icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minder claims door inbraak en brand

Nieuws
|
Het aantal inbraakclaims blijft dalen. De dalende tendens die in 2013 inzette, na een periode van forse stijgingen, zet zich dit jaar voort. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:10 oktober 2014

Ook het aantal claims als gevolg van brand loopt terug. In de periode 2009-2013 ging het om een daling van 11% naar 315 per dag.

Vinex-wijken uitbijter

Opvallend is dat de zogeheten Vinex-wijken in beide gevallen uit de toon vallen. In de onderzochte Vinex-wijken blijkt het percentage brandclaims maar liefst 37% hoger te liggen dan in omliggende wijken van dezelfde omvang. Vandalisme en latere detectie, doordat in Vinex-wijken relatief veel tweeverdieners wonen die veel van huis zijn, worden als verklaringen genoemd. De inbraakkans in Vinex-wijken ligt 5% hoger dan in vergelijkbare stedelijke gebieden. De vermoedelijke verklaring is hier dat er in Vinex-buurten minder sociale controle is: bewoners kennen elkaar minder goed en zijn vaker van huis.

Brabant koploper

Inwoners van de provincie Noord-Brabant lopen het grootste risico op inbraak: per 1000 huishoudens noteren inboedelverzekeraars daar jaarlijks 6,3 claims. Flevoland (5,8) en Limburg (5,2) scoren ook hoog. Groningen (1,8) blijft de veiligste provincie. Van de grote steden (meer dan 50.000 huishoudens) is het inbraakrisico het hoogst in Breda, Almere en Nijmegen. Het brandrisico is het grootst in Overijssel, Limburg en opnieuw Noord-Brabant. In Noord- en Zuid-Holland is dit risico het laagst.

'Donkere maanden'

De verzekeraars waarschuwen verder dat inbrekers het liefst toeslaan in de ‘donkere maanden’ oktober tot en met maart. Tijdens de kerstdagen is het risico op woninginbraak zelfs twee keer zo hoog als in de zomermaanden.

Dekking inboedelverzekering

Inbraak uit woningen valt bij alle inboedelverzekeraars onder de dekking, hoewel voor bepaalde items (sieraden, elektronica, kunst) doorgaans een lagere maximumuitkering geldt. Alleen bij verzekeraar Zelf is schade als gevolg van inbraak, diefstal of poging daartoe uitsluitend gedekt als er sprake is van braaksporen. Bij diefstal uit bijgebouwen, kelderboxen en tuinhuizen zijn braaksporen bij meer verzekeraars een vereiste.

Bekijk het overzicht van alle inboedelverzekeringen plus voorwaarden.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test inboedelverzekeringen