Volg mij niet: beschikbaar in Firefox
Peter Kulche Expert ElektronicaGepubliceerd op:1 februari 2011
Via de 'do not track' (volg mij niet) functie kunnen de Firefox 4-gebruikers aan websites laten weten dat ze tijdens het surfen niet gevolgd willen worden. De gebruiker moet de functie wel zelf inschakelen.
Met 'volg mij niet' ingeschakeld geeft Firefox 4 aan bezochte websites een seintje dat de gebruiker niet wil dat zijn surfgedrag en persoonlijke voorkeuren worden doorgegeven aan derde partijen (zoals advertentienetwerken). Dit laatste gebeurt nu wel en zonder toestemming van de internetter. Sterker nog: de internetgebruiker wordt niet eens op de hoogte gesteld.
De EU wenst wetgeving - ook in Nederland - die regelt dat consumenten zogeheten cookiebestanden van de pc kunnen weren. Deze bestanden kunnen allerlei informatie bevatten over onder meer de voorkeuren van internetgebruikers. Via deze cookies kunnen internetbedrijven ook een profiel van de computergebruiker opbouwen. Deze informatie kunnen zij zelf gebruiken of weer verhandelen.
Ook de Consumentenbond is warm voorstander van een heldere keuze voor de consument. De volg mij niet optie zoals nu in Firefox 4 opgenomen is een goede stap. Mozilla laat in een blogbericht echter weten dat gebruikers niet direct zullen merken dat adverteerders en websites zich aan de do-not-track optie zullen houden.
De proefversie van Firefox 4 inclusief ‘do not track’ is te downloaden van www.mozilla.com/en-US/firefox/beta/.
Meer nieuws
Nieuws|30 juli 2024
Stichting Take Back Your Privacy in hoger beroep in TikTok-zaakNieuws|12 september 2023
Google voor de rechter gedaagd
Nieuw & interessant
- 13 aug.
Let op bij ‘advertentieprivacy’ in Chrome
In Google Chrome krijg je de vraag of je de functie ‘advertentieprivacy’ wilt inschakelen. We zijn nog niet enthousiast. ‘Nee’ is op dit moment beter voor je privacy dan ‘Ja’. - Nieuws | 30 jul.
Stichting Take Back Your Privacy in hoger beroep in TikTok-zaak
Op 30 juli 2024 heeft Stichting Take Back Your Privacy – ondersteund door de Consumentenbond – bij het Gerechtshof Amsterdam toegelicht waarom zij hoger beroep heeft ingesteld in de TikTok-zaak. - 7 mrt.
Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid
Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen. - 7 mrt.
Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken
Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).