icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Loopstoel: gebruik hem liever niet

Loopstoelen lijken een uitkomst, maar werken de ontwikkeling juist tegen en kunnen gevaarlijke situaties opleveren.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:9 december 2019

liever-geen-loopstoel

Wat is een loopstoel?

Een loopstoel, ook wel 'babywalker' genoemd, is een stoeltje met daaronder een frame met wieltjes. Je kind zit in de stoel en zijn beentjes gaan via openingen naar de grond. Door met de voetjes af te zetten kan hij vrij rondrijden.

Deze babywalkers zijn in verschillende landen verboden. Ze veroorzaken ongelukken, vertragen de ontwikkeling en zijn simpelweg niet nodig. De Consumentenbond zou graag zien dat loopstoeltjes ook in Nederland uit de handel werden genomen. 

Advies

VeiligheidNL en de Consumentenbond raden het gebruik van loopstoeltjes af. Leuke, leerzame alternatieven voor loopstoeltjes zijn bijvoorbeeld een activity-kleed. Is je kind iets groter, geef hem dan een duw- of loopkarretje.

Let er bij zo'n loopkarretje wel op dat de wielen niet al te makkelijk rollen. Een stroef rollend karretje geeft in het begin meer steun. Eventueel kun je de wielen wat losser zetten als het lopen makkelijker gaat. De positie van de duwstang is soms ook in te stellen.

Toch een loopstoeltje? Let dan hierop!

 • Koop een loopstoeltje dat voldoet aan de huidige norm (NEN-EN 1273: 2005). Nieuwe loopstoeltjes voldoen in bijna alle gevallen aan de geldende norm, maar bij tweedehands producten hoeft dat niet zo te zijn. 
 • Gebruik een loopstoeltje alleen voor kinderen die zelfstandig tot zithouding kunnen komen (7 à 8 maanden), maar nog niet kunnen lopen. Stop in ieder geval met het gebruik als je kind zich met zijn voetjes verticaal kan afzetten tegen de grond of met de voetjes bij de rand van het frame kan komen.
 • Gebruik een loopstoel niet langer dan 20 minuten per dag en blijf in de buurt.
 • Stel de hoogte van het zitje zo in dat je kind met de voeten net bij de grond kan.
 • Zorg dat gevaarlijke plaatsen die met een loopstoel makkelijker en sneller te bereiken zijn, worden afgeschermd. Denk aan trappen, (kelder)deuren, drempels, kachels en open haarden en laag glas in deuren en ramen.

Motorische ontwikkeling

Kinderen leren niet sneller lopen met een loopstoeltje.Sterker nog: het kan zelfs een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken. Bij gebruik van een loopstoeltje kunnen kinderen een spitsvoetje ontwikkelen doordat ze op hun tenen lopen. In het ergste geval verkorten de spieren zodanig dat er spalken aan te pas moeten komen om dit te verhelpen.

Hetzelfde geldt overigens voor bouncers, jumpers of exercisers. Dat zijn tuigjes waarin je baby springende bewegingen kan maken door zijn voetjes af te zetten. Koop en gebruik ook deze producten dus liever niet.

Om te leren lopen moeten kinderen een noodzaak voelen. Frustratie omdat je ergens niet bij kunt, motiveert om te leren staan en lopen. Maak je het je kind te makkelijk, dan is de noodzaak weg en duurt het juist langer voordat hij het zelf leert.

Gebruik van loopstoeltjes

Uit onderzoek van VeiligheidNL van een paar jaar geleden bleek dat zo'n 20% van de ouders van kinderen van 0 tot 1 jaar weleens een loopstoeltje gebruikte.

Uit een oproep op onze Baby&kind Facebook-pagina blijkt gelukkig dat veel ouders zich bewust zijn van de nadelen van een loopstoel. Terecht wordt opgemerkt dat het gebruik van een loopstoeltje niet zonder risico is en wel op 2 fronten:

 • de mogelijke ongelukken die ermee kunnen gebeuren
 • het effect op de motorische ontwikkeling

De ouders die hem wel gebruiken, doen dat vaak maar kort. 

Ongelukken met loopstoeltjes

Kinderen in een loopstoeltje hebben meer kans op een ongeluk in huis. Een kind kan zich sneller voortbewegen dan normaal en daardoor snel onveilige plekken bereiken, zoals een trap of gevaarlijke plekken in de keuken. Denk aan hete ovens, open haarden en verwarmingen.

Ook kan een kind bij hogere plekken komen dan wanneer hij kruipt. Die pot thee op tafel is ineens bereikbaar en kan een flinke brandwond opleveren.

Verder is het oppassen geblazen in de buurt van de trap of opstapjes in huis: het stoeltje kan kantelen, of in het ergste geval valt een kind met stoeltje en al van de trap. Kinderen krijgen met de loopstoel meer bewegingsvrijheid, maar ze hebben met die vrijheid nog niet leren omgaan. Zorg dus in elk geval voor een traphekje.

  Lees ook:

  De beste en veiligste producten voor je kind

  Wij testen regelmatig deze producten. Zo maak je een goede keus.

  Meer tips voor je kind?
  Volg ons op Facebook. En schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

  bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

  Nieuw & interessant

  • WAARSCHUWING Playing Kids houten aardbeientaart 1200x800
   Nieuws  |  21 jan.

   Waarschuwing: Houten aardbeientaart Kruidvat en Trekpleister

   Trekpleister en Kruidvat hebben een waarschuwing geplaatst voor de Playing Kids houten aardbeientaart. Er kunnen stukjes losraken. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren.
  • WAARSCHUWING Kakkies 1200x800
   9 jan.

   Veiligheidswaarschuwing: Kakkies Speenkoord

   Uit controle van de NVWA is gebleken dat de metalen bevestigingsclip van het speenkoord kan breken waardoor er kleine onderdelen los kunnen komen. Ook is het speenkoord te lang. Hierdoor bestaat het gevaar op verstikking en/of verwurging.
  • WAARSCHUWING Kidooz 1200x800
   Nieuws  |  9 jan.

   Veiligheidswaarschuwing: Kidooz speenkoorden

   Door een productiefout kan de metalen clip van het speenkoord afbreken waardoor meerdere kleine onderdelen ontstaan. Als kleine kinderen deze kleine delen inslikken kan dat verstikking tot gevolg hebben.
  • WAARSCHUWING Free & Easy slijm 1200x800
   Nieuws  |  9 jan.

   Veiligheidswaarschuwing: Slijm in potje Free & Easy

   Free & Easy heeft een veiligheidswaarschuwing uitgedaan voor Slijm in potje in 4 kleuren. Het bevat teveel boor. Inname kan leiden tot huidirritatie, misselijkheid en diarree. Bij langdurige blootstelling kan blijvend letsel ontstaan en mogelijk gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid.