icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laptop-accu

Net als smartphones en tablets hebben ook laptops een accu waarmee je ze draadloos kunt gebruiken. Laptop-accu’s verschillen in capaciteit, batterij- en levensduur. Bij de sommige laptops kun je de accu wel vervangen, terwijl dat bij de meeste bijna onmogelijk is.
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 juni 2023

laptop-accu

Capaciteit

De capaciteit van een laptop-accu wordt weergegeven in milliampère-uur (mAh), of wattuur (Wh). Een gemiddelde laptop met een scherm van 15 inch heeft een accu met een capaciteit van 40 tot 60 Wh. Hoe meer hoe beter zou je zeggen, maar aan dit getal alleen heb je als koper niet zoveel. De configuratie van de laptop is ook van invloed en belangrijker is hoe je laptop met de accu omgaat.

Accuduur

De werkelijke accuduur wordt vooral bepaald door de zuinigheid van je laptop. En daarin verschillen laptops sterk. Heel snelle laptops, zoals gaming laptops, verbruiken naar verhouding veel energie. Deze werken dus minder lang op een accu met dezelfde capaciteit dan laptops die iets minder krachtig zijn. Ook het schermformaat en de beeldresolutie hebben invloed op de accuduur.

Levensduur laptop-accu

De accu van een laptop heeft helaas niet het eeuwige leven. Lithium-ion-accu’s gaan meestal 3 tot 5 jaar mee. Is de accu echt ‘op’?  Dan zit er niets anders op dan de laptop permanent met een snoer aan de netstroom te hangen of de accu te vervangen.

Je kunt als gebruiker wel iets doen zodat je laptop-accu langer meegaat. Bekijk 6 tips om de levensduur en de accuduur te verlengen.

Wel of niet vervangbaar

Als de laptop-accu aan vervanging toe is, kun je een nieuwe kopen. Het vervangen wordt helaas steeds moeilijker. Vroeger hadden vrijwel alle laptops een accu die je er eenvoudig uit kon klikken, maar die laptops zijn zeldzaam.

Bij dunne laptops zit de accu meestal vast aan de binnenkant van de behuizing. Hierdoor kun je niet of bijna onmogelijk zelf de accu vervangen. Je hebt dan de fabrikant of een andere partij nodig. Dat zorgt voor extra kosten. Houd hiermee rekening als je een laptop koopt.

Laptop-accu kopen

Heb je een laptop waarbij je de accu wel zelf kunt vervangen? Dan kun je online een nieuwe kopen. Net als met bijvoorbeeld inktcartridges in combinatie met printers past niet elke accu in elke laptop. Ga op zoek naar de accu die bij jouw laptop hoort. Let op het typenummer, de capaciteit van de accu en of het een originele of nagemaak-accu is.

Een originele accu kost al gauw €100 en nagemaak-accu’s zijn er vanaf ongeveer €40. De kwaliteit van de laatste kan nogal wisselen. Wil je zekerheid? Kies dan voor een originele accu.

Garantie

Laptopfabrikanten geven vaak minder lang garantie op de accu dan op de laptop zelf, meestal maar 6 tot maximaal 12 maanden. Dit komt omdat de accu snel slijt. Het is een verbruiksproduct. Dus gaat je accu na de korte garantieperiode defect, dan moet je hopen dat de winkel van aankoop of het laptopmerk je tegemoet komt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.