icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laptops: onmogelijk tot zeer eenvoudig te repareren

Nieuws
|
Het oordeel voor repareerbaarheid is een belangrijk onderdeel van onze laptoptest. We oordelen hoe eenvoudig of lastig de laptop is te repareren. Er zijn grote verschillen tussen de laptops als het om dit punt gaat. Wees hiervan bewust.
Dennis Pronk_S

Dennis Pronk   Expert ElektronicaGepubliceerd op:24 mei 2017

reparatie

Advies bij aankoop nieuwe laptop

laptop medion sfeer nieuwsAls je een nieuwe laptop koopt is het goed om ervan bewust te zijn dat het moeilijk tot onmogelijk is om veel laptops zelf te repareren. En dat geldt automatisch ook als je je laptop wilt uitbreiden. Uitbreiden kan handig zijn om je oude laptop sneller te maken, bijvoorbeeld door het vervangen van de traditionele harde schijf door een SSD.

Oordeel repareerbaarheid

Elke laptop die meedoet aan de test wordt beoordeeld op repareerbaarheid. Hiervoor kijken we eerst hoe eenvoudig of moeilijk de laptop is te openen. Er zijn laptops niet te openen zonder ze kapot te maken. Van de laptops die wel te openen zijn is de ene toegankelijk door enkele schroefjes te verwijderen, terwijl de ander meer dan 10 schroefjes heeft waarvan enkele verstopt onder de voetjes. Na het openen kijken we of de volgende onderdelen zijn te vervangen en hoe eenvoudig dat gaat:

  • Toetsenbord
  • Wifi-adapter
  • Geheugen
  • Harde schijf
  • Accu (soms te vervangen zonder de laptop te openen)

Grote verschillen

Hieronder delen we de oordelen voor repareerbaarheid van onze laatst geteste laptops, inclusief de suboordelen voor het vervangen van de harde schijf en accu. Zoals je ziet zijn de verschillen groot, zelfs tussen de laptops die wel zijn te openen.

Merk & type

Openen

Repareer-baarheid

harde
schijf

accu

Acer Aspire E5-575-52DU

11 schroeven voor behuizing, 3 voor compartiment met geheugen, harde schijf

7,4 9,1 6,4
Acer One 10 S1003-16M3

Niet gelukt. Toetsenbord is vervangbaar

1,4 1,0 1,0
Asus VivoBook R301UA-FN115T

11 schroeven, kap loswrikken

4,8 4,6 6,4
HP 15-ay094nd (1BV58EA)

12 schroeven, waaronder 2 onder voetjes, kap openwrikken. Pluspunt: De accu is te vervangen zonder de laptop te openen

7,8 6,4 10
Medion Akoya S6421 (30022288)

15 schroeven voor behuizing, 1 voor harde schijf

7,0 10 6,4

De ene laptop is erg makkelijk te repareren, waar dat bij de ander onmogelijk is. Dit kan een afweging van de fabrikant zijn om de laptop zo compact mogelijk te maken, maar dit is zeker niet altijd het geval. En zelfs tussen de laptops die open zijn te maken zie je nog grote verschillen in repareerbaarheid. Zo is het ons opgevallen dat HP laptops vaak de mogelijkheid hebben om de accu te vervangen zonder de laptop te openen. Bij de andere merken zien we dit veel minder vaak terug.

Bekijk ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.