icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips bij het kopen van een monitor

Het beeldscherm van de meeste laptops is aan de kleine kant (vaak 15 inch). Zeker als je er lang mee werkt of met meerdere programma’s tegelijk. Een extra beeldscherm voor je laptop is dan een oplossing. Waar moet je op letten als je een monitor koopt en wat zijn handige extra’s?
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 juni 2023

Tips voor een monitor

Extra beeldscherm of andere laptop gebruiken

Met een los computerscherm en je laptop op de goede hoogte ernaast, maak je een echte werkplek. Een los toetsenbord en een muis maken het geheel compleet. Of je het extra computerscherm kunt gebruiken hangt af van de de aansluitingen.

Draadloos verbinden

Je kunt ook een andere laptop via wifi verbinden als 2e scherm. Op de laptop die je als 2e scherm wilt gebruiken, ga je naar: 'Instellingen > Systeem > Op deze pc projecteren'.  Op de eerste computer druk je op de Windows-knop + P en klik je onderin op 'Met een draadloos scherm verbinden'.

Welk formaat scherm?

Toch een nieuw scherm kopen? Dan is het belangrijk om te weten welke maat je nodig hebt. Bij een monitor wordt deze aangegeven met de diagonale lengte van het scherm, uitgedrukt in inch (1 inch = 2,54 centimeter). 

Ook de beeldverhouding speelt een rol bij je keuze. Dat is de verhouding tussen de breedte en hoogte van het scherm. Een breedbeeldscherm heeft meestal de verhouding 16:9, een ouder scherm 4:3.

Formaten en prijzen

 • Met het 24 inchscherm kun je goed internetten, tekstverwerken en foto’s bekijken. Het is prima geschikt om vensters naast elkaar te openen. Zoals een wordpagina en een webpagina. Vaak is de beeldverhouding 16:9. Een 24 inchscherm is te koop vanaf ongeveer €120 en kost gemiddeld €200.
 • Wil je het scherm ook voor het afspelen van films of als tv gebruiken? Overweeg dan een grotere maat, bijvoorbeeld 27 of 28 inch. Daar zijn er tegenwoordig heel veel van en heeft meestal een beeldverhouding van 16:9. Een scherm van 27 inch kost al gauw €170 en  gemiddeld €300. 
 • Bij nog grotere beelddiagonalen kun je kiezen voor de verhouding 21:9. Dit heet ultrawide. Of zelfs voor 32:9. Dit heet super ultrawide. De breedte van 2 schermen naast elkaar, maar dan zonder onderbreking ertussen. Reken voor een ultrawide-scherm op zeker €200 en voor een super ultrawide op meer dan €1000.
 • Je kunt ook nog kiezen voor een gebogen scherm, ook wel curved genoemd. Bij een heel breed scherm kan dat nuttig zijn. Bij kleinere schermen is het een kwestie van smaak of zo’n kromming iets toevoegt. Het goedkoopste scherm van 24 inch kost zo'n €150.

Belangrijk

Als je alleen mailt, surft en tekstverwerkt is de beeldkwaliteit van alle actuele monitoren prima. Stel je hogere eisen, let dan op de eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste:

Schermcoating

Een spiegelend scherm is vervelend. Zeker in een zonnige ruimte. De meeste schermen die verkocht worden zijn mat.

Scherm- en techniektype

Vind je een grote kijkhoek en hoe de kleuren worden weergegeven belangrijk? Kies dan een IPS-, PLS- of  A-scherm. Er zijn ook snelle TN-schermen voor gamers. Die hebben een kortere ‘responstijd’, maar minder goede kleuren en een kleinere kijkhoek.

Resolutie/scherpte

Vaak zie je een resolutie van 1920 x 1080 beeldpunten (full-hd). Op schermen tot en met 24 inch worden foto’s en video’s mooi scherp weergegeven. Vanaf 24 inch kun je ook kiezen voor 2560 x1440 (WQHD) en zelfs 3840 x 2160 (ultra-hd/4K). Maar zulke resoluties zijn pas interessant als je een heel groot scherm op je bureau wilt zetten. 

Verversingsfrequentie

Voor normaal gebruik hoef je niet te letten op de verversingsfrequentie van je scherm, wat betekent hoe vaak per seconde het scherm opnieuw wordt opgebouwd. Bij normaal gebruik heb je totaal geen last van een lage verversingssnelheid.

Een monitor met een hoge verversingsfrequentie is alleen interessant voor gamers, die daar graag €400 voor uitgeven. Zo'n scherm moet schokkerige beelden voorkomen, samen met technologieën als Gsync of Freesync en een snelle videokaart in de computer. 

Let op: Helaas kun je niet volledig afgaan op de specificaties of eigenschappen die fabrikanten bij hun monitoren vermelden. Ze zijn niet met elkaar te vergelijken. Zo worden de waarden voor helderheid en contrast op verschillende manieren berekend. En de verticale verversingsfrequentie klopt niet altijd.

Let op de aansluitingen

Computer ingangenKijk welke uitgang(en) je op de computer of laptop hebt: 

 • HDMI-aansluiting: deze zit op de meeste laptops en de meeste monitoren.
  Koop je een WQHD- of 4k-monitor? Let dan op of je laptop een naar verhouding moderne HDMI-versie ondersteunt (vanaf 1.4) en dat je een moderne HDMI-kabel gebruikt. Kwaliteit en werking kan anders tegenvallen. 
 • DisplayPort-aansluiting: een moderne aansluiting die zit op Apple Macbooks (Mini Displayport) en op veel gaming-laptops.  
 • DVI- of VGA-aansluiting: komt voor op oudere computers of laptops. 

Voor al deze aansluitingen zijn verschillende monitoren te koop. Zorg ervoor dat de monitor die je kiest, werkt met jouw beschikbare aansluitingen. 

Usb-c: beeld, geluid, data én soms opladen

Op nieuwe laptops, tablets en ook smartphones zit vaak een usb 3-aansluiting met Type-C-stekker (usb-c). Daarmee kun je via 1 snoertje beeld, geluid en data uitwisselen. Bovendien kunnen sommige usb-c-monitoren ook je mobiele apparaat opladen via hetzelfde snoer als de monitor voldoende vermogen (watt) heeft voor wat jouw apparaat nodig heeft.

Je hebt dus veel minder snoeren nodig rond de monitor. Helaas hebben nog lang niet alle monitoren deze aansluiting.

Extra's: interessant of niet?

 • Usb-aansluitingen op de monitor zijn handig als:
  • Je het scherm met een laptop gebruikt en je het scherm regelmatig loskoppelt.
  • Je computer te weinig usb-aansluitingen heeft.
  • De poorten aan de achterkant van de computer zitten.

Je kunt je toetsenbord en/of muis dan ook aansluiten op de monitor. Ongeveer de helft van de monitoren heeft 1 of meer usb-aansluitingen.

 • Geïntegreerde speakers: zijn meestal matig van kwaliteit en is niet echt een pluspunt. Toch zijn ze altijd beter dan de ingebouwde speakers van de gemiddelde laptop. Maar verwacht er niet te veel van.
 • Hoofdtelefoonaansluiting: hiermee sluit je een koptelefoon of losse speakers aan.
 • Digitale tv-tuner: sommige schermen hebben een ingebouwde tuner. Daarmee kun je de monitor ook als televisie gebruiken. Andere mogelijkheden voor de tv zijn misschien interessanter, zoals een monitor met speakers en een Google Chromecast in de hdmi-poort. De monitor wordt zo een soort online-tv zonder dat je een computer gebruikt.
 • Aanraakscherm: aanraakgevoelige schermen (touch screens) zijn niet populair, maar ze zijn er wel vanaf zo'n €300.

Monitor in hoogte verstelbaar

Een ergonomische werkplek is belangrijk. Om prettig en in een goede zithouding te kunnen werken, is het fijn als de bovenkant van het scherm op ooghoogte zit. Een in hoogte instelbaar scherm is mooier dan een scherm op een losse verhoger. Maar let op: niet alle instelbare schermen kunnen hoog genoeg. Het is lastig om vooraf uit te vinden hoe hoog het scherm kan. Maar met hulp van de handleiding is het meestal wel te ontdekken. Andere handige verstelmogelijkheden van een scherm zijn:

 • Kantelen: om de beste kijkhoek te kiezen, zijn alle monitoren een beetje naar voren en naar achteren te kantelen. Maar hoe ver en hoe makkelijk, dat verschilt.
 • Draaien (1): voor wie veel met tekstdocumenten werkt, kan het handig zijn dat een scherm een kwartslag gedraaid kan worden. Van liggend naar staand (portretstand).
 • Draaien (2): sommige schermen kunnen ook naar links en rechts gedraaid worden. Dan kun je anderen tijdelijk makkelijk mee laten kijken op je scherm.

Let op: Niet alle monitoren staan stabiel op hun voet. Als iemand tegen je bureau stoot, is het vervelend als het scherm meteen staat te wiebelen. Probeer dit uit.

Refurbished: een optie?

Bekijk ook eens voordelige refurbished schermen. Deze zijn schoongemaakt en gerenoveerd en zijn bijvoorbeeld gebruikt in de zakelijke markt. Google vooraf op het typenummer om te zien hoe oud zo’n monitor is en hoe duur hij destijds was.

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.