icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Windows upgraden

Microsoft brengt eens in de 2 à 3 jaar een nieuwe versie van Windows op de markt. Heb jij nog een oude versie? Deze kan nog jarenlang functioneren. Maar wanneer is het verstandig om een nieuwe versie te installeren en hoe doe je dat?
Wouter Rensink_S

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 15 april 2016

Gebruikstips_windows

Moet ik upgraden?

Windows blijft jarenlang prima functioneren, ook als er nieuwere versies verschijnen. De oudere versies worden nog lange tijd ondersteund. Dit betekent dat er updates worden gemaakt die ervoor zorgen dat je computer beveiligd blijft tegen nieuwe beveiligingsrisico's.

Over het algemeen hoef je niet te upgraden als alles nog prima functioneert. De installatie kan namelijk wat moeite kosten.  Je kunt beter wél upgraden als:

  • je gebruik maakt van Windows XP of ouder
  • je computer is gecrasht
  • je niet-ondersteunde randapparatuur hebt

Situatie 1: Windows XP

De ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft is 8 april 2014 gestopt. Gebruik je nog Windows XP? Dan moet je upgraden naar een nieuwe versie van Windows. De beveiliging van je computer wordt niet meer bijgewerkt en je computer functioneert steeds slechter.

Een nieuwe computer kopen is dan een andere goede optie.

Situatie 2: gecrashte computer

Is je computer gecrasht en moet je het complete besturingssysteem opnieuw installeren? Installeer dan meteen de nieuwste versie van Windows. Heb je een laptop met Windows 7 of 8? Dan kon je tot juni 2016 gratis upgraden naar Windows 10.

Situatie 3: niet-ondersteunde randapparatuur

Heb jij nog een heel oude versie van Windows? Het kan dan voorkomen dat bijvoorbeeld een nieuwe printer of scanner niet ondersteund wordt. In dat geval moet je upgraden naar een nieuwe Windows-versie.

Bestanden meenemen

Als je naar Windows 8 upgradet, dan kunnen bepaalde data automatisch meegenomen worden. Bij Windows 7 is dat vrijwel alles:

  • persoonlijke bestanden
  • instellingen
  • programma's
  • gebruikersaccounts

Het upgraden naar een nieuwe Windows-versie gaat niet altijd goed. De kans is groot dat je belangrijke persoonlijke bestanden mist na de upgrade. Maak daarom altijd een back-up van je persoonlijke bestanden zoals foto's, belastingaangiften, brieven enz. Wij leggen uit hoe je een back-up maakt en later ook weer terugzet.

Nadat je de back-up hebt gemaakt kun je aan de slag met het daadwerkelijke upgraden. Hoe dat in zijn werk gaat, hangt af van de versie van Windows die je op dat moment draait.

Van Windows 7.0 of 8.0 naar 10

Windows 10 dient zich vanzelf aan, met een ballon in de systemtray (rechts onderaan je scherm). Volg de instructies stap voor stap op en na verloop van tijd staat Windows 10 op jouw systeem. Bekijk de veelgestelde vragen over Windows 10.

Van Windows 10 naar 11

Als jouw laptop geschikt is dan dient Windows 11 zich vanzelf aan. Volg de instructies stap voor stap op en na verloop van tijd staat Windows 11 op jouw laptop. Bekijk de veelgestelde vragen over Windows 11.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.