icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Desktop pc's tot € 750

Ondanks de populariteit van de laptop zweren veel computeraars, zoals gamers, nog altijd bij de desktop pc. De ouderwetse kast met los scherm blijft nu eenmaal de beste keuze voor wie snelheid boven mobiliteit verkiest. Wat kun je verwachten van een desktop van €500 tot €750? We bekeken er 4.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 6 maart 2018

desktop-PC-kantoor

Geteste modellen

We hebben de volgende pc's bekeken:

  • Acer Aspire X3-780 I5710
  • HP ProDesk 400 G3 Mini (1EX80EA)
  • Lenovo IdeaCentre 620S-03IKL
  • Medion Akoya P4603 D

Standaarduitrusting

Van de 4 geteste pc's zijn er 3 vrij klein en heeft er 1 een relatief grote behuizing. Ze worden allemaal geleverd zonder monitor. Bij 2 van de 4 pc’s worden er wel een muis en toetsenbord meegeleverd. Alle 4 hebben ze een Intel Core i3 of i5-processor, 4GB of 8GB werkgeheugen en een 128GB Solid State Disk (SSD).

Daarnaast hebben 3 van de 4 desktops een 1TB harde schijf (HDD) voor extra opslag en een ingebouwde wifi-adapter voor draadloos internet. Één van de desktops moet het doen zonder deze extra's. En weer een ander heeft een losse videokaart van Nvidia.

Geschikt voor (bijna) alles

Met de 4 desktops komen bijna alle gangbare toepassingen binnen handbereik. Je kunt deze systemen prima inzetten voor internetten, office software, films en series streamen, fotobewerking en (niet te zware) videobewerking.

De laadtijden blijven meestal beperkt, ook op de langzaamste van het viertal: de HP ProDesk. Wanneer je regelmatig meerdere programma's of veel browservensters tegelijk open hebt, is de 8GB aan werkgeheugen in de systemen van Lenovo en Medion zeker geen overbodige luxe. De Acer en HP hebben 4GB geheugen en dat is dan krap. Je kunt het werkgeheugen op den duur wel eventueel uitbreiden naar 16GB.

Groter = sneller

De Medion Akoya neemt de meeste ruimte in op je bureau, maar is duidelijk de snelste van de 4. Dit komt door de ingebouwde videokaart. Het is dan ook de enige pc die krachtig genoeg is om mee te gamen (op full hd resolutie). Het is wel jammer dat hij een verouderde wifi-adapter heeft (zonder 5GHz-band) met tegenvallende draadloze snelheden.

Voor niet-gamers

Zoek je liever iets kleiners dan de forse kast van de Medion? Dan blijven de overige 3 systemen over. Daarvan hebben de Lenovo en HP de kleinste afmetingen. De HP kost minder, maar de Lenovo is beter geschikt voor intensief gebruik en komt met een moderne 802.11ac wifi-chip.

Opslag

Voor veel gebruikers is de 128GB harde schijf van de HP te weinig. Een extra 1TB harde schijf heeft de HP helaas niet, in tegenstelling tot de andere pc's. De Acer is iets groter dan de 2 kleinsten, maar nog steeds vrij compact. Ook heeft deze desktop een snelle wifi-adapter en biedt hij net wat meer prestaties voor zijn geld dan de HP en Lenovo. 

Verschil met een laptop

Een laptop in deze prijsklasse zal meer moeite hebben om soepel te blijven draaien bij intensief gebruik. Dat merk je vooral aan de langere laadtijden.

Je kunt erop rekenen dat een desktop bij het gebruik van populaire software in vergelijking met een laptop 20 tot ongeveer 30% sneller is. Dit verschil was in het verleden kleiner en is vooral in de afgelopen anderhalf jaar toegenomen.

Overzicht

Desktops in de laptoptest

We hebben geen doorlopende test voor desktops. Om een beeld te krijgen van de 4 ingekochte pc's hebben we ze laten meedraaien in onze laptoptest, tenminste een aangepast programma daarvan. Testaspecten zoals accuduur, schermkwaliteit, kwaliteit van en touchpad zijn natuurlijk niet toepasbaar op een desktop en hebben we niet meegenomen. Rapportcijfers hebben we dan ook niet uitgedeeld. Lees meer over hoe wij laptops testen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.