icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Werkgeheugen laptop en desktop-pc

Het werkgeheugen speelt een grote rol in hoe snel je laptop is. Bijvoorbeeld wanneer je veel programma’s tegelijk open hebt staan. Te weinig werkgeheugen zorgt voor vertraging bij de eerste de beste internetpagina en dat is voor niemand prettig. Maar te veel werkgeheugen is zonde van je geld. Hoeveel geheugen heb je nodig voor je laptop?
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 juni 2023

Werkgeheugen laptop en desktop

Wat is het werkgeheugen?

Samen met de processor, het opslagtype (hdd/ssd/emmc) en de videochip bepaalt het werkgeheugen de snelheid van je laptop. Werkgeheugen slaat tijdelijk informatie op over de programma’s en bestanden die je opent. Hierdoor kun je ermee werken en het zorgt er ook voor dat je programma's naast elkaar kunt gebruiken.

Snelheid

Hoe meer geheugen, hoe meer programma’s de computer tegelijk aankan en hoe zwaardere programma's de computer aankan. Een goed voorbeeld is de internetbrowser. Bij onvoldoende werkgeheugen wordt de laptop erg traag als je meerdere tabbladen open hebt staan.

Hoeveel geheugen heb je nodig voor je laptop?

Minimaal 4GB werkgeheugen

De meeste computers hebben minimaal 4GB werkgeheugen. Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet. Maar 4GB is al snel te weinig als je bijvoorbeeld 10 of meer internettabbladen open hebt staan. 

Voor de wat meer fanatieke gebruikers heeft een laptop met minimaal 8GB de voorkeur. Maar een laptop met 12GB of 16GB is ook prima mogelijk.

2GB is onvoldoende

We zien soms ook hele goedkope laptops met 2GB aan werkgeheugen. Dat is wat ons betreft altijd onvoldoende en voor elke gebruiker te weinig. Aan de andere kant is meer dan 8GB voor basisgebruik niet zinvol. Dat heeft alleen nut voor de heel intensieve gebruiker, die dan ook een krachtige van de processor nodig heeft. Lees meer over laptopgebruik en soorten laptops.

Geheugen uitbreiden

Laptopgeheugen bestaat uit 1 of meerdere geheugenbanken, grofweg ter grootte van een halve bankpas. Ze zitten met een kliksysteem vast op het moederbord van de laptop. Mocht je laptop dit toestaan dan is het geheugen redelijk makkelijk te vervangen. Vaak kan je ook een bankje bijzetten en bijvoorbeeld het geheugen verhogen van 4GB naar 8GB. Bij een trage laptop kan dit een zinvolle snelheidswinst opleveren.

Het geheugen uitbreiden kan alleen als er nog plek vrij is voor meer werkgeheugen en dat kan niet bij alle laptops. Om erachter te komen of je het werkgeheugen kunt uitbreiden, zoek je bij de specificaties van de laptop in onze vergelijker naar de maximale werkgeheugengrootte of ‘geheugen uitbreidbaar tot’.

Dimm

Desktopgeheugen bestaat uit reguliere dimm-reepjes. Het enige belangrijke verschil met so-dimm is dat dimm-geheugen fysiek wat groter is. Er is simpelweg meer ruimte dan bij een laptop, daarom is het geheugen van desktop-pc's meestal eenvoudig uitbreidbaar.

Geheugen upgraden

Je kunt het geheugen van je laptop of pc laten uitbreiden door een reparatiebedrijf of de winkel van aanschaf. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Dan ben je goedkoper uit. Bij verschillende webwinkels kun je voor een paar tientjes so-dimm (laptop) of dimm (desktop) geheugen los kopen.

Type geheugen

Zorg daarnaast dat je het juiste type geheugen koopt. Kijk naar de specificaties van het werkgeheugen dat je nu hebt. Om helemaal zeker te zijn koop je hetzelfde geheugen, van hetzelfde merk. Kun je die niet vinden, neem er dan in ieder geval eentje met dezelfde grootte en hetzelfde type (meestal DDR4 of DDR3 en anders DDR2 of DDR3L).

Geheugen zelf vervangen

Het geheugen is meestal het eerste dat je tegenkomt bij het openschroeven van de onderkant van de laptop. Bij sommige laptops is er zelfs een apart klepje op de behuizing waar het werkgeheugen achter zit. Het nieuwe reepje plaats je via het eenvoudige kliksysteem. 

Bij desktops moet je de kast openen, waarna het vaak even zoeken is naar het geheugen. Op de meeste pc's zit het werkgeheugen vlak naast de grote koeler van de processor. Ook hier kun je via een kliksysteem een nieuw reepje plaatsen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.