icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Werkgeheugen laptop

Het werkgeheugen bepaalt mede hoe snel je laptop is als je veel programma’s tegelijk open hebt staan. Een laptop met te weinig werkgeheugen loopt al traag bij de eerste de beste internetpagina en is voor niemand prettig. Maar te veel werkgeheugen is zonde van je geld. Hoeveel GB’s zijn genoeg?
Eric Verlooij

Expert Elektronica


Wat is het werkgeheugen?

Samen met de processor en de harde schijf of SSD bepaalt het werkgeheugen de snelheid van de laptop. Het slaat tijdelijk informatie op over de programma’s en bestanden die je opent, en zorgt dat je deze kunt naast elkaar kunt gebruiken. Hoe meer geheugen, hoe meer programma’s hij tegelijk aankan. Een goed voorbeeld is de internetbrowser. Bij onvoldoende werkgeheugen zal de laptop erg traag worden als je te veel tabbladen open hebt staan.

Hoeveel heb je nodig?

De meeste laptops komen met minimaal 4 GB aan werkgeheugen. Dat is voor veel gebruikers precies genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop hiermee soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet. Als je bijvoorbeeld regelmatig veel internettabbladen open hebt staan (meer dan 10), dan is 4 GB aan de krappe kant. Voor de wat meer fanatieke gebruikers heeft een laptop met 6 of 8 GB daarom de voorkeur.

We zien soms ook hele goedkope laptops met 2 GB aan werkgeheugen. Dat is wat ons betreft altijd onvoldoende en voor elke gebruiker te weinig, ongeacht je gebruik. Aan de andere kant is meer dan 8 GB zelden zinvol. Dat is alleen relevant voor heel intensieve gebruikers, die daarnaast ook zeer veel processorkracht vereisen. Meer over laptop gebruik en soorten laptops.

Uitbreidbaar geheugen

Laptopgeheugen bestaat uit 1 of meerdere repen, grofweg ter grootte van een bankpas. Zo’n SO-DIMM-reepje zit via een kliksysteem op het moederbord van de laptop. Je kunt het er daardoor relatief makkelijk uithalen en vervangen. Maar je kunt er vaak ook een reepje bijzetten en bijvoorbeeld het geheugen upgraden van 4 GB naar 8 GB. Bij een trage laptop kan zo’n upgrade een zinvolle snelheidswinst opleveren.

Het geheugen upgraden kan echter alleen als er nog plek vrij is voor meer werkgeheugen en dat is niet bij alle laptops het geval. Om erachter te komen of je het werkgeheugen kunt uitbreiden, zoek dan bij de specificaties van de laptop naar de maximale werkgeheugengrootte of ‘geheugen uitbreidbaar tot’.

Geheugen upgraden

Je kunt het geheugen laten uitbreiden door een reparatiebedrijf of de winkel waar je de laptop hebt gekocht. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Bij verschillende webwinkels kun je SO-DIMM geheugen los kopen voor een paar tientjes. Zorg wel dat je het juiste geheugen koopt. Kijk naar de specificaties die op het huidige werkgeheugen staan. Om helemaal zeker te zijn koop je hetzelfde geheugen. Kun je die niet vinden, neem er dan in ieder geval met dezelfde grootte en hetzelfde type (meestal DDR3 en anders DDR2 of DDR3L).

Het geheugen is meestal het eerste dat je tegenkomt bij het openschroeven van de onderkant van de laptop. Bij sommige laptops is er zelfs een apart klepje op de behuizing waar het werkgeheugen achter zit. Via het eenvoudige kliksysteem plaats je het nieuwe reepje.

Benieuwd naar de beste laptops? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops in de vergelijker. Twijfel je nog? Lees dan meer over soorten laptops en laptop gebruik.