icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Petitie voor afschaffing roamingkosten

Nieuws
|
De Consumentenbond roept consumenten op een petitie te ondertekenen voor het volledig beëindigen van roamingkosten voor mobiel bellen en internetten binnen de Europese Unie. Het Europees Parlement wil roamingkosten eind 2015 afschaffen, maar de lidstaten liggen dwars.
Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Gepubliceerd op: 5 juni 2015

Zero Roaming

De stem van consumenten is juist nu belangrijk omdat er in de komende weken verder wordt onderhandeld over het afschaffen van roamingkosten.

Europese consumenten

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond: 'Het is hoog tijd dat roamingkosten helemaal verdwijnen. Consumenten moeten ook in de rest van Europa hun telefoon kunnen gebruiken, zonder zich zorgen te hoeven maken over torenhoge rekeningen bij thuiskomst. Met het traineren van het afschaffen van roamingkosten plaatsen lidstaten de commerciële belangen van telecombedrijven boven die van consumenten.' De petitie tegen roamingkosten is een initiatief van de Spaanse en Portugese consumentenorganisaties OCU en DECO en is bedoeld voor alle Europese consumenten. Ook de BEUC, de overkoepelende Europese Consumentenorganisatie, steunt de petitie.

Update 5 juni 2015: Ook de Franse en Griekse consumentenorganisaties UFC en EKPIZO hebben zich aangesloten bij de petitie.

Extra kosten

Roamingkosten zijn de extra kosten die providers hun klanten in rekening brengen als ze met hun mobiele abonnement in het buitenland mobiel bellen, sms'en en internetten. Op voorschrift van de Europese Unie zijn de afgelopen jaren de kosten die providers hiervoor binnen Europa mogen rekenen stapsgewijs omlaag gebracht. Het Europees Parlement stemde in 2014 in met een voorstel van Neelie Kroes, toenmalig Europees Commissaris, om dataroamingtoeslagen tegen het einde van 2015 helemaal af te schaffen.

Doe mee!

Teken de petitie en tweet met #ZeroRoaming.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Test mobiele abonnementen